top of page
  • Forfatters billedede fries klub

Svar på jeres menstruationsspørgsmål


Illustration af strejfer


På international menstruationssdag var det jo meget passende at tage nogle af jeres menstruationsspørgsmål op på klubbens story. I dette indlæg snakker vi om det at have blærebetændelses følelse under menstruation, opleve at menstruation er væk flere måneder ad gangen uden at være gravid og at have ondt når man skal skide under mens.


Hvis du oplever at få svamp når du har menstruation kan du finde hjælp i dette indlæg.


Emma fra kh_underlivet skrev fælles for de tre beskeder:


"Jeg tænker der er underliggende tilstande, der er skyld i de her problemer du har i story i dag. PCO og endometriose fx! Stress spiller også en KÆMPE rolle. Altid søg læge, når meno ændrer sig drastisk på den måde og/eller man har mange smerter. Som i altid altid altid. Håber du vil sige det videre"


Et medlem skriver: "I forbindelse med mens.. er det muligt at spørge klubben om nogen har erfaring med, at den er væk i flere/mange måneder af gangen? Jeg er ikke på nogen form for prævention, men jeg har jævnligt beskyttet sex og den har nu været væk siden oktober cirka. Nogen råd eller nogen der kender til situationen?" - og medlemmet er ikke gravid.


36% af jer svarede kender


64% af jer svarede kender ikke


"Stress!! Min veninde gik en camino her sidste år og hendes mens var væk i næsten et år pga udmattelse, ikke god nok næring i mad og jern mangel. Også tålmodighed!! Hun har lige fået sin tilbage."


"Opsøg din læge. Der var et halvt år da jeg var 19 hvor jeg ikke havde menstruation men det var fordi min kondi, diæt og klima var helt anderledes i den periode."


"Det kan være stress - min er næsten altid forsinket hvis jeg skal flytte! Flere måneder lyder dog som noget man skulle gå til læge med. Kan være noget med kosten/vaner/psykisk! Hvis ikke der er en logisk forklaring, gå til lægen."


"Jeg har ikke selv prøvet det, men mor får ikke mens. når hun er “stresset”. fx. op til eksaminer, rejser i udlandet osv. For hende har det ikke været forbundet med at have det dårligt psykisk, bare at der sker meget."


"Jeg ville snakke med lægen. Der kan være mange årsager til det: stress, vægttab eller man kan have en diagnose som PCOS eller endometriose og det kan være rart at få udredt. Håber de finder de svar de skal bruge."


"Bliv tjekket for PCOS!"


"Kan det skyldes at personen har ændret kost eller motionsvaner? Kender flere, der har mistet deres, da de gik på efterskole, fordi de begyndte at dyrke en del mere sport."


"Cyster måske?"


"Jeg kender det godt. Dengang jeg var på efterskole, blev min menustration væk i lang tid. I løbet af de 10 måneder, som opholdet varede, havde jeg det kun to gange - tilfældigvis galt det også min roomie. Jeg var til lægen efter de 5 måneder, og da jeg aldrig havde haft sex, synes de, at det var meget mystisk og hvis det fortsatte en måned mere skulle jeg tjekkes hos gynækologen. Det burde jeg måske have gjort alligevel, men jeg fik min menustration kort efter lægebesøget. Efterfølgende har jeg tænkt, at det kan skyldes at min krop var presset på anderledeshed, fordi hverdagen var anderledes, jeg dyrkede mere sport og fik mindre søvn. Mine tanker kørte rundt, så min krop har måske reagerede ved at tage en pause med menustrationen."


"Jeg fik taget blodprøver og det viste sig at mine hormoner var helt ude af balance"


"Alles cyklusser er forskellige men vil dog lige få det tjekket hos lægen da der kan være noget underliggende der er grunden"


"Det sker ofte for mig når jeg er stresset"


"Læg mærke til om der sker nogle ændringer i de perioder det sker, fx stress depression, start på medicin, motion, vægttab?"


"Min læge sagde at hvis den udebliver i 6 måneder så skal man opsøge læge"


"Tag til gyno - oplevede det samme og fik konstateret pco (som absolut ikke er farligt)"


"Få evt tjekket hormonniveauer hos NHT-vejleder"


"Har oplevet det i forbindelse med et dårligt forhold hvor jeg havde det skidt psykisk"


"Gynækologisk undersøgelse!! Havde samme problem og det var cyster"


Opdatering fra medlemmet: "Tak! Har set opslaget nu. Jeg endte sidenhen i et længere forløb hos læge og hospital. Viste sig, at det var PCOS (som flere medlemmer også pointerer), så den del er på lidt ærgerlig vis blevet opklaret"


Et medlem skriver: "Når jeg har min menstruation har jeg de almindelige smerter i underlivet. Men når jeg skal på toilet for at, i mangel på et bedre ord - skide, så gør det afsindigt ondt. Det er meget smertefuldt for mig hver gang og ender tit med forstoppelse. Det giver voldsomme jag op igennem mit underliv hver gang jeg skal "have den ud" og det er virkelig ubehageligt. Det kan godt tage mig lang tid at sidde på toilettet når jeg har min menses. Mon der er nogen med råd eller tricks derude?"


55% af jer svarede kender


45% af jer svarede kender ikke


Jeg spurgte Emma fra kh_underlivet hvad der gør at man kan opleve kramper og smerter i anus/tarmen under mens og hun svarede:


"Meget muligt det er prostaglandiner (det samme der giver menstruationssmerter i underlivet). De virker ved at få livmoderen til at trække sig sammen, så den kan komme af med blodet - men har også effekt på tarmene (hello mensestyndskid)"


"Brug en skideskammel"


"Hør østrogenials podcastepisode om mens, der forklarer de sammenhængen"


"Varmepude og vejrtrækningsøvelser så man ikke spænder i musklerne"


"Det kan være du har en bagoverbøjet livmoder. Min gyno siger at det kan være derfor"


"Det lyder som endometriose. Jeg har altid selv døjet med hård mave under menstruation og store smerter når jeg skal af med det. Jeg blev steriliseret for nylig og der fandt de ud af jeg havde endometriose. Jeg vidste ikke jeg havde det før da, men min søster har det og hun sagde at det jo godt kunne være jeg havde det også. Jeg har dog aldrig tænkt over at de der smerter kunne være endometriose-symptomer. Så det synes jeg bestemt folk skal vide. Mens_vi_bloeder er en profil som har fokus på endometriose hvis man vil vide mere om det."


"Undersøg om det er endometriose"


"Vejrtrækningsøvelser før, under og efter skidning"


"Det hjælper for mig at spise fiberhusk i mensperioderne"


"Skaf noget afførende medicin som Movicol eller magnesiumpiller"


"For mig hjælper det at krølle mig lidt sammen. Så side let foroverbøjet med fødderne på en skammel, man kan faktisk få 'skideskammler'. Have god tid, sidde et behageligt sted, og så værer tryg og afslappet, stress over at jeg skal skynde mig forværer det helt vildt for mig. Og er den helt gal er lactulose et rigtig godt og ret mildt afførende middel du kan få i håndkøb, det smager fuldstændig som sirup."


"Kender totalt, men kun når jeg bruger menstruationskop. Tager den helst ud før"


"Rosiner! Masser af dem"


"Jeg undgår mælkeprodukter af den grund"


"Oplevede det samme. En skammel under fødderne hjælper"


Et medlem skriver: "Nu har jeg lige et spørgsmål til klubben. Jeg tænkte på om der er andre, der nogle gange får en blærebetændelses-agtig følelse fx ved menstruation eller pletblødning?"


42% af jer svarede kender


58% af jer svarede kender ikke


"Synes at mens kan få betændelse/svampe-følelser til at blusse op. Ville anbefale intimpiller - helt naturlige med mælkesyrebakterier - i dagene op til mens. Men ville også tale med en læge om det er noget, der ligger og lurer hele tiden og blot forværres af mens. Så skal det fx behandles med medicin."


"Nej, men til gengæld har jeg altid en blærebetændelsesfølelse når jeg har ægløsning."

"Min erfaring er at urinrøret kan blive irriteret ved at gå i bind i for mange timer. Det hjalp at bruge kop"


"Spændinger i underlivet kan gøre det svært at tømme blæren helt. Husk at give god tid og slappe af"


"Det kan måske være svamp? Det får mange når de menstruere fordi ph'en forandres af blodet"


"Det kan også være et tegn på endometriose i/på blæren"


"Har altid en eller to dage med hyppig tissetrang op til mens, ved ikke hvorfor"


"Jeg plejer at tage nogle lange varme bade, det synes jeg hjalp"


"Hold dine fødder varme"


0 kommentarer

Relaterede indlæg

Se alle
bottom of page