top of page
  • Forfatters billedede fries klub

Smerter og blødning ved penetrationssex


En håndfuld medlemmer har skrevet beskeder om deres problemer med smerter og blødning ved penetrationssex så de bliver samlet i dette indlæg. Der kan selvfølgelig være mange årsager til at bløde og/eller have smerter ved penetration men jeg håber alligevel at det kan give dem der har brug for det nogle svar på hvilke muligheder man kan undersøge nærmere.


Og som altid så er det en god ide at få både smerter og blødning tjekket ved en gynækolog eller læge!


Vi har allerede været lidt omkring blødning i dette indlæg 'kontaktblødning ved penetrationssex + Ohnut penetrationsringe' og jeg kan i den grad anbefale at tjekke penetrationsringene ud da de kan afhjælpe både blødning og smerter da man undgår en dyb penetration.


Andre indlæg der kan være hjælpsomme:

Om vulvodyni

Om lichen sclerosus


Hvis nogen former for penetration af skeden er umuligt for dig kan det være du har vaginisme - tjek indlægget om tilstanden her.


90% af jer svarede ja


10% af jer svarede nej


48% af jer svarede ja


52% af jer svarede nej


Dyspareuni er længervarende smerter ved penetrationssex og kommer til udtryk ved:

  • smerter ved skedeåbningen, ved indtrængning - kaldet ekstern dyspareuni

  • smerter ved længden af vagina

  • eller dybe smerter i bækkenet, kollisionssmerter - kaldet dyb, intern dyspareuni

Man oplever smerter enten ved en af de tre forskellige steder, alene eller en kombination.


Man skelner mellem primær og sekundær dyspareuni. Primær er hvis man altid har haft smerter ved eller efter sex - det kan derfor være medfødt. Ved sekundær har man ikke altid haft smerterne men kan være opstået hvis ikke man gør skeden våd nok ved penetration, en infektion eller en allergisk reaktion.


Se post fra Peech.


Besked fra et medlem: "En årsag til dyspareuni kan være hymen persistens. Det er når hymen er for u-elastisk/tyk til at kunne give sig uanset hvor meget opvarmning og forspil man laver. Det er smertefuldt og bare sådan træls. Jeg tænker at der måske er nogle af dem der oplever en overdreven ‘stramhed’ kan døje med det. Der er umiddelbart to muligheder; operation eller dilatorer. Operation kan ved lettere tilfælde være under lokalbedøvelse og er i det store og hele bare et lille klip. Ved lidt sværere tilfælde kan det være nødvendigt med generel anæstesi og lidt mere klippet væk. Det er generelt en tilstand der er helt ufarlig og 100% træls indtil man lige får det fikset."


5% af jer svarede ja


95% af jer svarede nej


25% af jer svarede ja


75% af jer svarede nej


"Muligvis! har haft smerter i lang tid ved sameje, og lægerne gør ikke rigtig noget, men måske det kunne være det!"

"Har haft tror jeg.. havde mange spændinger dybt i bækkenet/bag skeden efter opsætning af spiral. Min gynækolog trykkede på en muskel under en undersøgelse, som var helt spændt og meget øm og gav mig så nogle øvelser til afspænding og udstrækning af de muskler man ellers ikke lige er i kontakt med."


"Silikoneglidecreme, også med legetøj. Hjæpe ens partner. Samme øvelser som opslaget"


"Brugte let bedøvende creme i starten til at massere. Jeg har ikke længere ondt hvis vi bruger tid nok."


"Nej men er glad for det har et navn. Nu kan jeg måske finde hjælp"


"Jeg har næsten altid smerter i selve skedeåbningen. Det føles som om det sprækker/revner"


"Jeg har dyb dyspareuni. O-ringe har hjulpet" - find penetrationsringene i dette indlæg


"Eksperimenter med vinkler, hvis det er i dybden/længden. Vores uterus er placeret forskelligt"


"Jeg oplever langt færre blødninger og smerter hvis jeg har fået en orgasme inden penetrationen"


En årsag til dyb, intern dyspareuni kan være en bagoverbøjet livmoder.


Et medlem skrev følgende: "Whaaat. Første gang jeg var til gynækolog fik jeg at vide, at jeg havde en bagoverbøjet livmoder, men det er aldrig noget jeg har tænkt videre over da det er ok hyppigt at have (1/5).


Engang imellem har jeg følt smerter ved dyb penetrationssex, dog oftest noget der kunne "fjernes" ved at skifte stilling, så igen aldrig noget jeg har tænkt videre over.


Men da jeg læste din story undersøgte jeg det hurtigt videre og det at have en bagoverbøjet livmoder kan åbenbart give sådanne smerter. It all makes sense. Tænker dog at høre min gynækolog næste gang jeg har en tid for at høre hans professionelle vurdering. Men tak for at sætte fokus."


Link til at læse mere om bagoverbøjet livmoder her.


Har du en bagoverbøjet livmoder?

27% af jer svarede ja

73% af jer svarede nej


"Ja! Fik det konstateret hos egen læge ved smear-undersøgelse. Lægen måtte “rode” lidt mere fordi livmoderhalsen lå et andet sted end hvad han forventede. Nu ved jeg hvorfor at det kan gøre ondt med p helt ind i v."


Besked fra medlemmet: "Hey! Jeg ved ikke om det er her jeg kan spørge, men jeg håber det er okay. Jeg har altid haft problemer med smerter under sex (altså selve penetrationsdelen). Og jeg var til en gynækolog for nylig (Henrik Lajer som jeg fik anbefalet herinde btw, som var SÅ sød og rar!).


Vi kom sammen frem til at det er fordi jeg spænder op og ikke slapper af under sex, og han sagde det blev lettere med tiden, hvis jeg var sammen med den samme person. Og ja, jeg vil vildt gerne møde en og så bare udforske sex med vedkommende - men da der ikke lige er dukket nogen op de sidste mange år (eller faktisk nogensinde, lol), så ville jeg høre, om nogen i klubben har samme problem?


Og om de evt. kender til øvelser eller lignende der kan hjælpe. For at forklare det nærmere, så er det ligesom skedeåbningen der simpelthen ikke “slapper af”. Håber du kan hjælpe, for er ved at være godt træt af at have smerter under sex, når det bare kan være dejligt...! Mange kærlige hilsner fra en stor fan af klubben."


Er det noget du kender eller har oplevet?

58% af jer svarede ja

42% af jer svarede nej


"Kan anbefale fysioterapeut Birthe Bonde. Hun har også øvelser på hendes hjemmeside"


"Kontakt en vaginalterapeut. De kan muligvis afhjælpe spændinger ved at lave nogle tryk"


"Jeg har også spændinger/myoser i underlivet og jeg fik nogle brochure med knibeøvelser og bækkenbundsøvelser, der gerne skulle hjælpe. Hvis jeg kan finde brochurerne, skal jeg nok sende billeder af dem, men i hvert fald så lyder nogle af knibeøvelserne således: Knib sammen i 3 sek og slap derefter godt af, og knib igen. Det skal gøres 10 gange. Derefter skal man knibe sammen i 10 sekunder, holde 10 sekunders pause og derefter knibe sammen igen i 10 sekunder. Sådan skal man fortsætte i 2 minutter, hvor man derefter har en pause på 30 sek. Bagefter skal øvelsen gentages 2 gange. Man skal helst gøre det hver dag og der kan gå ca 3 måneder før man kan mærke forskel."


"Afspændingsøvelser af bækkenbunden"


"Massere af forspil og lube" "For mig var det eneste der hjalp 1. At jeg fik sagt det højt hver gang at jeg havde brug for han trængte langsomt ind (også selvom det var den samme partner) 2 at jeg ved første penetration hver gang lå afslappet på ryggen i en god vinkel og så førte min partners hofter og lod ham blive inde i måske ti sekunder når han var helt inde. Derefter kunne vi vist have sex som normalt." "Lyder lidt som det jeg lider af, og jeg har fået konstateret vulvodyni. Jeg har fået nogle øvelser som jeg skal lave 10 minutter dagligt. Man trykker på punkterne ved slimhinderne, med noget intimcreme. Man må gerne trykke så det kan mærkes, ellers virker det ikke. Med tiden bliver det bedre, og smerter under sex er faktisk helt forsvundet for mig. Hvis punkterne kan være svære at finde, kan man søge på “vulvodyni desensibilisering”, så kommer der en guide frem til hvordan man kan gøre."


"Jeg fik faktisk en liste med øvelser, jeg kunne gøre for at løse spændinger i bækkenbundsmusklerne af min gynækolog (Isabel Fonnest, stor anbefaling til kbh!), sender lige et billede. Jeg synes faktisk de har hjulpet virkelig meget!"

"Stimulering af klitoris virker for mig!"


"En krystaldildo af rosenkvarts hjalp mig til at blive mere rolig i mine muskler"

"Jeg kan godt have smerter hvis ikke jeg er varmet nok op. Det er oftest i starten af akten og der er intet til sidst. Og det er sagt af én med et fantastisk sexliv, hvor vi tager os god tid og er trygge ved hinanden. Jeg tror det er vigtigt ikke at skynde sig og lade sig give hen, selvom det kræver lidt øvelse."


Trigger warning: overgeb -"Når vi nu er på emnet, så oplevede jeg med min ekskæreste i starten at jeg havde virkelig meget lyst og vi havde sex rigtig ofte, da der så var gået et år mistede jeg lysten mere og mere, hvilket virkelig skuffede ham og gjorde ham ked af det. Vi nåede til et punkt hvor han ofte pressede mig til at have sex.

Efter det havde stået på i noget tid begyndte jeg at opleve smerter ved penetrering, det var både uden om åbningen og indeni, det var en brændende følelse og dybt ulidelig. Da min kæreste og jeg så endelig gik fra hinanden gik jeg til lægen hvor jeg fik at vide at der intet kunne ses.

Efter noget tid havde jeg sex med en ny partner hvor der intet problem var og det problem har jeg ikke haft med andre partnere siden. Det var altså en psykisk manifesteret smerte for jeg vidste han ville stoppe hvis det gjorde ondt på mig. Jeg tænker det er virkelig vigtigt at nævne det når man snakker om smerter ved penetrering at det altså også kan være psykisk."


Besked fra medlemmet: "Hej, jeg har et spørgsmål, som jeg håbede kunne blive taget op på profilen en dag. Den fyr jeg ses med sagde den anden dag, at jeg er meget stram - sådan virkelig stram og at jeg/vi skal arbejde med at jeg kommer til at slappe mere af under sex. Er der andre end mig der har fået at vide/ved de er meget stramme? Hvad er jeres erfaringer med det? Noget man kan gøre? Tak for den her profil btw, jeg føler mig mindre alene, ved at følge med her."


Er det noget du kender?

46% af jer svarede ja

54% af jer svarede nej

"Jeg tænker umiddelbart om din vulva er tændt nok, måske der skal noget glidecreme til. Hvordan med hovedet? er du tændt inden i begynder på penetrationen?"


"Meeget glidecreme og laaaangt forspil"


"Jeg plejer at bede min kæreste trænge langsomt ind, lidt for lidt, mens jeg ånder ud"


"Træk vejret dyyybt"


"Jeg var for 'spændt op'/nervøs til at kunne give slip"


"Gynækologisk fys! det er så givende"


"For mig tog det bare tid - jo oftere sex, desto bedre blev det"


"Afspænding af bækkenmuskulaturen"


"Vær opmærksom på at man skal slappe af. Fokusere på følelsen frem for tanken"


"Fik det at vide af en fyr men i virkeligheden havde jeg nok ikke så meget lyst til ham.."


"Dybe vejrtrækninger og fokus på hvad du fornemmer og mærker der føles rart"


Besked fra medlemmet: "Hej, har et spørgsmål til klubben: er begyndt at have regelmæssig sex igen og oplever små blødninger en gang imellem efter. Mærker ingen smerter eller noget under selve seancen, men når jeg så tisser (dagen efter ofte) er der en smule blod. Tvivler på det er en kønssygdom da jeg er testet for nyligt og kun ser den samme lige nu (men who knows), og jeg har ikke rigtig tegn på rifter eller noget…


Har oplevet blødning hvis der er gået længe fra den ene gang til den anden, hvilket jeg føler er mere logisk, men jeg forstår det bare ikke helt når jeg oftere har sex. Oplever andre det, og bør jeg få det tjekket?"


Er det noget du har oplevet?

39% af jer svarede ja

61% af jer svarede nej


"Jeg ville klart få det tjekket ved lægen"


"Irriterede slimhinder"


"Kan være HPV eller tørre/sarte slimhinder"


"Det skal undersøges hos en gynækolog. Det kan være fx. celleforandringer"


"Har hørt det kan være små rifter længgere oppe der kan opstå ved dybere sex"


"Jeg oplever det også til tider med fast partner og er blevet testet (ingen kønssygdomme) og tror grunden kan være en rift. Jeg plejer at lægge mærke til om der bliver brugt fingre der kan være årsagen"


"Det kan være celleforandringer. Få det tjekket!"


"Hvis personen også oplever kløe kan det være svamp"


"Følsom livmoderhals?"


"Da jeg begyndte at have regelmæssig sex med min kæreste oplevede jeg også blødninger efter sex. Det forsvaret dog efter nogle måneder, men det undrede mig også i starten."


"Jeg havde celleforandringer og fik keglesnit. Blev opdaget ved screening"


"Jeg oplevede det efter jeg fik hormonspiral. Lægen sagde at det nok var snoren der rev under sex"


"Hvis personen er på prævention kan slimhinden i livmoderen vokse udad og der kan give blødninger ved samleje når pikken rammer livmoderhalsen"


"Det kan være blødning fra en lille polyp fra livmoderhalsen"


"Jeg blødte ved penetration pga. hormonændringer af p-piller"


"Det kan skyldes kontaktblødning." - se indlægget om det her.


"Kender flere der har oplevet at bløde ved sex fordi de er stoppet på p-piller efter flere år og derfor er slimhinderne blevet tykkere"


"For mig var det blodkar der springer og jeg skal fryses i underlivet for at det går væk"


"Det kan være en kønssygdom"


Besked fra medlemmet: "Jeg oplevede blødning ved penetrationssex med mine 2 første partnere. Jeg oplevede ingenting med min 3 partner, som jeg var meget forelsket i og også blev kærester med. Nu har jeg så været sammen med en ny efter ham, og blødningerne er vendt tilbage.


Jeg troede egentlig, at jeg oplevede blødninger de første par gange, fordi det lige præcis var mine første oplevelser med penetrationssex, men nu tænker jeg, om der er en sammenhæng mellem mine blødninger og manglende følelser for mine sexuelle partnere. Jeg vil gerne have sex med dem, så det er ikke manglende lyst, men kan de mon alligevel spille ind?"


Har du oplevet blødning under penetrationssex og manglende følelser for din partner?

21% af jer svarede ja

79% af jer svarede nej


"Havde det også sådan med følelser, ikke manglende lyst."


"Tænker det kan være fordi hun har slappet mere af med han hun er vild med?"


"Kontaktblødning. Det kan især være et problem hvis penis er stor."


"Jeg oplever det og manglende vådhed og at jeg er meget stram hvis jeg ikke er kamp liderlig eller er meget usikker på mit underliv. Der er en verden til forskel om jeg slapper af, er meget tændt, har meget lyst osv. Jeg er den type med at blive tændt når jeg bliver rørt ved og er ikke den “spontane” som pludseligt får lyst. Derfor kan der gå lidt tid ind i akten før jeg får sat gang i “kedlerne”."


"Det er individuelt. Det kommer an på hvor tændt og våd du var. Måske er du mest tændt når du er forelsket."


"Det lyder som en psykosomatisk ting ja"


"Muligvis manglende tryghed og heraf muskelspændinger. Foregår ofte ubevidst"


0 kommentarer

Relaterede indlæg

Se alle
bottom of page