Smerter og blødning ved penetrationssex


En håndfuld medlemmer har skrevet beskeder om deres problemer med smerter og blødning ved penetrationssex så de bliver samlet i dette indlæg. Der kan selvfølgelig være mange årsager til at bløde og/eller have smerter ved penetration men jeg håber alligevel at det kan give dem der har brug for det nogle svar på hvilke muligheder man kan undersøge nærmere.


Og som altid så er det en god ide at få både smerter og blødning tjekket ved en gynækolog eller læge!


Vi har allerede været lidt omkring blødning i dette indlæg 'kontaktblødning ved penetrationssex + Ohnut penetrationsringe' og jeg kan i den grad anbefale at tjekke penetrationsringene ud da de kan afhjælpe både blødning og smerter da man undgår en dyb penetration.


Andre indlæg der kan være hjælpsomme:

Om vulvodyni

Om lichen sclerosus


Hvis nogen former for penetration af skeden er umuligt for dig kan det være du har vaginisme - tjek indlægget om tilstanden her.


90% af jer svarede ja


10% af jer svarede nej


48% af jer svarede ja


52% af jer svarede nej


Dyspareuni er længervarende smerter ved penetrationssex og kommer til udtryk ved:

  • smerter ved skedeåbningen, ved indtrængning - kaldet ekstern dyspareuni

  • smerter ved længden af vagina

  • eller dybe smerter i bækkenet, kollisionssmerter - kaldet dyb, intern dyspareuni

Man oplever smerter enten ved en af de tre forskellige steder, alene eller en kombination.


Man skelner mellem primær og sekundær dyspareuni. Primær er hvis man altid har haft smerter ved eller efter sex - det kan derfor være medfødt. Ved sekundær har man ikke altid haft smerterne men kan være opstået hvis ikke man gør skeden våd nok ved penetration, en infektion eller en allergisk reaktion.


Se post fra Peech.


Besked fra et medlem: "En årsag til dyspareuni kan være hymen persistens. Det er når hymen er for u-elastisk/tyk til at kunne give sig uanset hvor meget opvarmning og forspil man laver. Det er smertefuldt og bare sådan træls. Jeg tænker at der måske er nogle af dem der oplever en overdreven ‘stramhed’ kan døje med det. Der er umiddelbart to muligheder; operation eller dilatorer. Operation kan ved lettere tilfælde være under lokalbedøvelse og er i det store og hele bare et lille klip. Ved lidt sværere tilfælde kan det være nødvendigt med generel anæstesi og lidt mere klippet væk. Det er generelt en tilstand der er helt ufarlig og 100% træls indtil man lige får det fikset."


5% af jer svarede ja


95% af jer svarede nej


25% af jer svarede ja


75% af jer svarede nej


"Muligvis! har haft smerter i lang tid ved sameje, og lægerne gør ikke rigtig noget, men måske det kunne være det!"

"Har haft tror jeg.. havde mange spændinger dybt i bækkenet/bag skeden efter opsætning af spiral. Min gynækolog trykkede på en muskel under en undersøgelse, som var helt spændt og meget øm og gav mig så nogle øvelser til afspænding og udstrækning af de muskler man ellers ikke lige er i kontakt med."


"Silikoneglidecreme, også med legetøj. Hjæpe ens partner. Samme øvelser som opslaget"


"Brugte let bedøvende creme i starten til at massere. Jeg har ikke længere ondt hvis vi bruger tid nok."


"Nej men er glad for det har et navn. Nu kan jeg måske finde hjælp"


"Jeg har næsten altid smerter i selve skedeåbningen. Det føles som om det sprækker/revner"


"Jeg har dyb dyspareuni. O-ringe har hjulpet" - find penetrationsringene i dette indlæg


"Eksperimenter med vinkler, hvis det er i dybden/længden. Vores uterus er placeret forskelligt"


"Jeg oplever langt færre blødninger og smerter hvis jeg har fået en orgasme inden penetrationen"


En årsag til dyb, intern dyspareuni kan være en bagoverbøjet livmoder.


Et medlem skrev følgende: "Whaaat. Første gang jeg var til gynækolog fik jeg at vide, at jeg havde en bagoverbøjet livmoder, men det er aldrig noget jeg har tænkt videre over da det er ok hyppigt at have (1/5).


Engang imellem har jeg følt smerter ved dyb penetrationssex, dog oftest noget der kunne "fjernes" ved at skifte stilling, så igen aldrig noget jeg har tænkt videre over.


Men da jeg læste din story undersøgte jeg det hurtigt videre og det at have en bagoverbøjet livmoder kan åbenbart give sådanne smerter. It all makes sense. Tænker dog at høre min gynækolog næste gang jeg har en tid for at høre hans professionelle vurdering. Men tak for at sætte fokus."