top of page
  • Forfatters billedede fries klub

Hjælp til skedesvamp efter menstruation


Besked fra medlemmet: "skedesvamp! Hjælp, jeg får det efter hver eneste mens"


Det kan være en god ide at få det tjekket ved lægen da der godt kan være andet end svamp - fx sygdrommen lichen sclerous som mange forveksler med svamp.


Har du haft skedesvamp?

61 % har svaret ja

39 % har svaret nej


Er det noget du kæmper meget med? (tilbagevendende)

31 % har svaret ja

69 % har svaret nej


"Desværre ikke, jeg vil bare sige at jeg har samme problem"


"Samme her"

"Har selv samme problem. Det er forfærdeligt.."


Et medlem sendte et link til denne side der skriver om svamp ved menstruation. De skriver blandt andet: "Menstruationsblod har en pH-værdi på ca. 7, ligesom vand. Når du har menstruation, kommer blodet i kontakt med skedevæggene, og det ændrer faktisk pH-værdien i skeden, så du er mere modtagelig for infektioner med bakterier og svamp efter menstruation. (Det samme sker, hvis du vasker dig inde i skeden med vand og sæbe)."

"Bruger vedkommende bind? - Bind holder fugten inde i trusserne og jeg mindes at have hørt det skulle give god mulighed for udvikling af svampebakterier. Jeg bruger selv menstruationskop og havde en måned hvor jeg brugte bind, der fik jeg skedesvamp." "Det kan skyldes typen/mærket af bind/tamponer, hvis der er parfume i" "Det kan hjælpe at skifte til menstruationskoppen" "Jeg har ikke haft tilbagevendende skedesvamp efter jeg stoppede med at bruge bind og tamponer - det var et kæmpe issue for mig før jeg startede med at bruge koppen." "Jeg har bøvlet med det dengang jeg brugte tampon og også lidt ved bind men ikke med koppen." "Undgå syntetiske og stramme trusser. Sov nøgen = masser af luft. Brug en menstruationskop og stofbind eller thinx trusser i stedet for tamponer og bind.. Tag karbad uden sæbe og evt noget salt i." "Sov uden trusser - det giver masser af luft" "Ikke brug for små trusser, tør vulva godt efter bad, meget lidt eller ingen intimsæbe" "Undgå at bruge trusseindlæg medmindre man (plet)bløder. De kan irritere området." "Bomuldsunderbukser!! og hvis man har mulighed for det og ikke vil bruge kop; så økobind" "Hvis det kommer efter mens kan det være at du ikke ka tåle de bind eller tamponer du bruger" "Brug ikke tamponer, de kan genere slimhinderne. Brug canesten forebyggende og evt vaginalkapsler med gode bakterier der hjælper med at holde den rigtige balance! Der er også kosttilskud der kan hjælpe. Spørg på apoteket ellers, de er virkelig hjælpsomme!" "Hmm, min oplevelse er at jeg ofte får skedeskamp ved menstruation, fordi jeg bruger bind/ eller tidligere har brugt tampon. Der er ofte parfume i bind og min teori er, at vattet fra bind/tampon kan udtørre slimhinderne?? Idk, min erfaring er bare at det er blevet meget bedre efter jeg er begyndt at bruge en menstruations kop, og er stoppet med at barbere mig i skridtet - det kan måske afprøves?? Bonus tip: jeg synes også generelt det er blevet bedre af at sove uden underbukser på? Igen ved jeg ikke om det passer, men føler at det giver en bedre ventilation og derfor ikke så indelukket et miljø??" SAME "En erfaring herfra: jeg døjede meget med det i en periode, og opdagede så at mit intime miljø simpelthen var overfølsomt over for trusseindlæg/bind, og i den periode gik jeg med trusseindlæg hver dag. Da jeg stoppede med det holdt svamp op med at være et tilbagevendende problem, har nærmest ikke haft det siden." "Undgå bind (prøv diva cup?), undgå stramme bukser, hellere noget der lufter. Jeg synes mælkesyrerbakterier hjælper op til mens og efter."

"Har bøvlet med det samme! Jeg gik til lægen og fik noget stærkere medicin imod det. Og så har jeg skulle tage mælkesyrebakterier for at gøre miljøet sundere." "Var til lægen fordi jeg havde samme problem. Hun endte med at sige det er meget normalt at svinge i løbet af ens cyklus, især hvis man har en mindre mængde mælkesyre bakterier. Hvis det er virkelig irriterende så kan du indsætte mælkesyre stikpiller lokalt (vaginalt) for at tilføre ekstra bakterier, eller så kan man faktisk også indsætte lidt naturlig A38. Stikpillerne kan købes i håndkøb på apoteket." "Mælkesyretabletter!!" "Mælkesyrebakterier (tabletter til oralt indtag) har hjulpet mig" "Jeg havde det en gang ofte, så begyndte jeg at tage nogen mælkesyre piller som hjalp på PH værdien der nede, hvilke også formindskede hvor ofte jeg fik svamp." "Det er fordi din ph-værdi forandre sig efter mens. Gå til lægen (altid en god ide). Køb mega dyre vivag piller på apoteket (mælkesyre bakterier) og brug dem som anvist eller behandl dig selv med a38 som er samme mælkesyrebakterier som i pillerne (smør skeden; hæld i mens kop, eller dyp tampon i det før du skal sove - gammel husmor trick der virker)" "Hvis jeg har taget penicillin (urinvejsinfektion og ved tandudtrækning) kan jeg få svamp. Hvis jeg tager mælkesyrerbakterier som stikpiller op til, i mens og efter penicillin-kur, kan jeg 100% undgå svamp."

"Jeg bruger lactocare i perioder hvor jeg får nemmere svamp end andre, som omkring min mens eller ved stress. Jeg får det også enormt nemt, og det kan forebygges ved at tage dem her. Ellers er vivag min go to så snart jeg mærker nogen form for irritation. Jeg har dem faktisk altid i min håndtaske. #justskedesvampthings"


"Vaginalkapsler som forebyggende + mælkesyretabletter"


"Havde samme problem. Det stoppede efter jeg holdt op med at bruse direkte op i vulva, stoppede med at bruge andet sæbe/shampoo end intimsæbe OG begyndte at bruge menstruationskop (og nogle gange tamponer) i stedet for kun bind, da det giver vulva mulighed for at få luft, i stedet for at være lukket inde bag et bind hele tiden. Du kan også gå på apoteket og købe f.eks. Vivag eller Lactocare kosttilskud, som man tager op til og/eller under menstruation, der forebygger svamp."


"JEG KAN HJÆLPE! Havde det problem da jeg stoppede på hormonel prævention. Jeg begyndte bruge "I Say: Vaginalinfektion" forebyggende (3 i ugen fast) og det forsvandt som dug fra solen." "Vedrørende svamp, så er det altid godt at have en tube Canesten liggende. Det kan købes på apoteket." "Lactolady et par dage efter og evt smør med multigyn actigel."

"Det her produkt har reddet mit underliv!!" (billede ovenover) "Australian bodycare: femigel som indføres og femidaily som smøres udenpå. Har hjulpet mig MEGET!" "Jeg bruger gynolact "piller" efter mens hvis jeg kan mærke at det kommer"


"Jeg kæmpede meget med svamp da jeg var sammen med min eks kæreste. Vores bakterier kunne ikke lide hinanden så hvis der var gået et stykke tid mellem samleje, ville jeg altid få svamp efterfølgende. Nogen gange udviklede det sig til rifter osv. Det kan være ret smertefuldt. Har ikke haft nogen problemer overhovedet siden vi gik fra hinanden haha." "Både og - jeg har døjet meget med det, men kun i forbindelse med sex med cis mænd (både med og uden kondom) eller under antibiotikakure (fx ved halsbetændelse eller sådan noget). Jeg har nu haft en lang pause fra sex med cis mænd (ikke grundet svamp, hæhæ), og har i den periode ingen problemer haft med skedesvamp. Når (hvis) jeg har sex med en cis mand igen, skal jeg nok sende en opdatering på svampesituationen til klubben, hvis det kunne have interesse!" Mega interessant og har bedt medlemmer om endelig at vende tilbage hvis hun finder ud af mere.

"Hvis man døjer meget med tilbagevendende skedesvamp, så kan det være en god idé at få tjekket sit blodsukker ved lægen. Det kan nemlig være pga. diabetes. Hvis man går rundt med for højt blodsukker i længere tid, så får man meget nemmere svamp, da miljøet i ens krop/blod bliver surt og der er meget sukker i kroppen, så svampen rigtigt kan vokse. Min krop gik i syreforgiftning inden jeg fandt ud af at jeg havde diabetes, hvor jeg som symptom både havde svamp i mund og skede. Hvis jeg går rundt med for højt blodsukker i længere tid, så får jeg også skedesvamp igen. Kh en type 1 diabetiker."

"Masser af luft til området!"

"Vær omhyggelig med at vaske hænder når du skrifter kop/tampon. Rengør omhyggeligt"


"Har underligt nok ikke haft det siden jeg stoppede med at bruge intimsæbe."

"Lad være med at over-vaske området"


"Smid trusserne når du kommer hjem. Luft, luft, luft"

"Vask underbukser ved min. 60 grader. Især ved svamp"


Og til sidst:

"Er du sikker på det er svamp? Få det undersøgt hos en gynækolog"


0 kommentarer

Relaterede indlæg

Se alle
bottom of page