top of page
  • Forfatters billedede fries klub

Sådan laver du en vulva-selvundersøgelse


Illustration i spejlet tegnet af strejfer


Venussejlet er modtaget i gave fra Venusspejlet / Spekulum modtaget i gave fra Peech


Der er ikke to vulvaer der er ens og derfor er der heller ikke et facit for hvordan en vulva skal se ud, de varierer i størrelse, farve og form. Dét en vulvaundersøgelse kan hjælpe med er at finde DIN normal så du kan identificere ændringer der potentielt kan være sygdom, infektion eller andre tilstande der kan blive et større problem.


Ved at finde DIN normal vil du nemlig nemmere kunne bemærke om der er noget der ikke er som det plejer. En vulva ændrer sig med tiden ligesom vores kroppen gør, specielt forandrer underlivet sig gennem vores cuklus men med regelmæssige selvundersøgelser kan du opdage eventuelle abnormiteter.


Oplever du ændringer der er unormale for din vulva er det vigtigt at du kontakter din læge.


Derudover lærer du også din krop mere at kende og bliver bekendt med din vulvas mønstre. Dit underliv ændrer sig nemlig gennem din cyklus.


Men inden vi begynder på selvundersøgelsen er det en god ide at finde ud af hvordan en vulva er opbygget:


Illustration af Hilde (de/dem) bag The Vulva Gallery


Vulva: det ydre kønsorgan

Vagina: det indre kønsorgan

Mons pubis: venusbjerg

Clitoral hood: klitoris hætte

Glans clitoris: klitoris

Outer labia: ydre kønslæber

Urethral opening: urinrøret

Inner labia: indre kønslæber

Vulvar vestibule: stykket mellem urinrøret og skedeåbing

Vaginal opening: kønskransen der danner skedeåbningen

Fourchette: tilslutning af de ydre kønslæber

Perineum: mellemkødet

Anus: endetarmsåbning/anus


Til en selvundersøgelse af vulva er det vigtigt at du har vasket dine fingre så du ikke tager bakterier med ned i området og så er det også vigtigt at du med dine fingre er forsigtig da huden og slimhinderne er meget sentisive.


Derudover skal du bruge et håndspejl, jeg bruger mit venusspejl der ligger godt i hånden og med sin størrelse nemt kan komme omkring folder - mere om spejlet nedenunder - og så kan det være en fordel at ligge ned på ryggen eller have ryggen op mod en væg for at kunne slappe af i kroppen og underlivet.


vask dine fingre, hav et spejl klar, vær forsigtig og slap af i kroppen og så har du de bedste forudsætinger for en god undersøgelse.


Lad os komme i gang!


Start med at tjekke de ydre kønslæber og kør dine fingre gennem kønsbehåringen for at se om der er noget hævelse, knopper, udslæt, rødme eller hårheder mellem hårene. Her kan du også tjekke venusbjerget.


Træk forsigtigt huden over klitoris tilbage og se om der er nogle bump, knopper, sår, udslæt eller misfarvning. Tjek også om der omkring klitoris er små folder hvor der kan være skidt.


Her kan du forsigtigt tjekke om der er nogle sår, blister, pletter, knopper eller udslæt både på indersiden og udersiden af begge kønslæber. De indre kønslæber kan sagtens have en anden mørkere/lysere farve end resten og det er helt normalt. Hold øje med om farven ændrer sig og om de er groet sammen.


Kønskransen der danner åbningen til vagina kan se ud på mange forskellige måder, knudret, ujævt og med folder, og beskytter vagina mod skidt og bakterier. Tjek om der er brister, sår eller udslæt eller (små) bylder.


Vi har i et indlæg snakket om at have en knop/byld på de indre kønslæber og omkring kønskransen - læs mere i indlægget her.


Mellemkød - også kaldet perineum - er det stykke der er mellem anus og vulva. Som med de andre steder, se efter udslæt, sår eller knopper. Har du lyst kan du også tjekke anus for udslæt, sår eller bylder men slut af med det da der ikke skal bakterier fra anus omkring vagina.


Det behøver ikke tage særlig lang tid og du bestemmer selvfølgelig også selv hvor tit du laver et selv-tjek. For at lærer din cyklus at kende kan du også kigge din vulva i spejlet under de forskellige faser i cyklussen: efter eller under menstruation, under ægløsning og før menstruation. Det kan også være super lærerigt at se hvordan ens vulva ser ud når den er tændt, hvor den typisk bliver både hævet og våd.


Er der noget der ikke er som det plejer eller finder du udslæt/misfarvning eller knopper/bylder så kontakt din læge og hold løbende øje med om det ændrer sig. Det kan være en god hjælp at tage noter: hvornår opdagede du det, er der ømhed/svie/smerte samt skrive hvis det ændrer sig og i så fald hvordan og hvornår.Laver du vulva-selvundersøgeler?

25% af jer svarede ja

75% af jer svarede nej


Hvis ja, hvor tit gør du det?

"Når jeg har mistanke om unormalheder"


"En gang om måneden, måske lidt oftere"


"Når jeg har behovet for det"


"Ca. en gang om ugen, oftere hvis det klør"


"Når jeg husker det, hvilket ikke er særlig tit"


"Et par gange om året. Sådan hvis noget føles mærkeligt"


Hvad får du ud af det?

"Et tjek om at alt er som det skal være"


"En dybere forståelse af udseende og evt promblemer"


"Ser om alt er som det skal være og så synes jeg også bare at det er rart at se sig selv"


"Større fortrolighed"


"Update på udviklig/healing af bla. rifter"


"Bruger det enten til at se mig selv onanere eller tjekke mig selv for sygdomme"


"Ro"


"Kontakt og noget helvedes smukt at kigge på"


Vil du anbele andre at gøre det?

96% af jer svarede ja

4% af jer svarede nej


Ingen selvundersøgelser uden et spejl og til netop vulva-gazing har Line bag venusspejlet lavet et smukt intimspejl, nærmest en lille skulptur, til lige præcis dét formål. De er håndlavet ud fra en muslingeskal, lavet af bionedbrydeligtresin og fås i de smukkeste skinnede farver.


Om budskabet bag Venusspejlet siger Line:


"Jeg vil gerne gøre det smukkere, og vigtigere at lære sin krop at kende. Jeg vil gerne gøre oplevelsen med det bedre. Jeg vil gerne være med til at hjælpe folk med at smide skammen langt væk, og fokusere på sundhed, selvtillid og især nydelse. Jeg håber at spejlet kan hjælpe med at starte samtaler og generelt bare at jeg har lavet et spejl som man har lyst til at røre ved og passe godt på. Præcis sådan håber jeg at flere piger og personer med en vulva vil have det med deres underliv i fremtiden."


Jeg har været så heldig at modtage et venusspejl i den flotte farve 'Juicy Clementine'.


Hvis du tænker at venusspejlet virker ret lille, det gjorde jeg nemlig, så kan jeg sige at størrelsen er helt perfekt til vulva-gazing! For det første ligger den bare godt i hånden men der hvor jeg virkelig synes den er genial er at størrelsen er perfekt til at få gode vinkler på så man kan komme rund om og se bag selv de mindste folder, du kan virkelig komme tæt på og det er fedt og giver en god undersøgelse!


Og så er den jo også bare så smuk at have stående/liggende på reolen - et kunstværk i sig selv.


Du kan få dit eget venusspejl hos peech.dk hvor der er flere nuancer inde på hver farve.


Er du nysgerrig på at undersøge hvordan der ser ud indeni underlivet, nærmere sagt vagina, er et spekulum et godt redskab at have. Med et spekulum kan du nemlig justere værktøjet på et lille hjul så du kan se vaginas vægge samt indgangen til cervix.


Ligesom med vores vulva så ændrer vores vagina sig også gennem vores cyklus og når vi bliver ophidset, hvor vagina hæver og det kan være enormt givende at lære vores eget underliv at kende på den måde.Husk at vaske både fingre og spekulum, tørret i et rent klæde, inden du går i gang og vær forsigtig når du indsætter det. Du kan varme det op inden med varmt vand eller opvarmende glidecreme.


Indfør spekulummet mens det er lukket og så håndtaget er opad mod dit ansigt. Når du har indsat spekulummet kan du justere hvor åbent det skal være på et lille hjul og med et spejl kan du se vaginas vægge og portio (livmodermunden) der fører op til cervix (livmoderhalsen) og længere oppe til uterus (livmoderen).


Du kan købe et spekulum i råstfrit stål hos Peech til 165 kr. Brug koden 'defriesklub' og få 15% hps din første ordre hos Peech.0 kommentarer

Relaterede indlæg

Se alle
bottom of page