Sådan laver du en vulva-selvundersøgelse


Illustration i spejlet tegnet af strejfer


Venussejlet er modtaget i gave fra Venusspejlet / Spekulum modtaget i gave fra Peech


Der er ikke to vulvaer der er ens og derfor er der heller ikke et facit for hvordan en vulva skal se ud, de varierer i størrelse, farve og form. Dét en vulvaundersøgelse kan hjælpe med er at finde DIN normal så du kan identificere ændringer der potentielt kan være sygdom, infektion eller andre tilstande der kan blive et større problem.


Ved at finde DIN normal vil du nemlig nemmere kunne bemærke om der er noget der ikke er som det plejer. En vulva ændrer sig med tiden ligesom vores kroppen gør, specielt forandrer underlivet sig gennem vores cuklus men med regelmæssige selvundersøgelser kan du opdage eventuelle abnormiteter.


Oplever du ændringer der er unormale for din vulva er det vigtigt at du kontakter din læge.


Derudover lærer du også din krop mere at kende og bliver bekendt med din vulvas mønstre. Dit underliv ændrer sig nemlig gennem din cyklus.


Men inden vi begynder på selvundersøgelsen er det en god ide at finde ud af hvordan en vulva er opbygget:


Illustration af Hilde (de/dem) bag The Vulva Gallery


Vulva: det ydre kønsorgan

Vagina: det indre kønsorgan

Mons pubis: venusbjerg

Clitoral hood: klitoris hætte

Glans clitoris: klitoris

Outer labia: ydre kønslæber

Urethral opening: urinrøret

Inner labia: indre kønslæber

Vulvar vestibule: stykket mellem urinrøret og skedeåbing

Vaginal opening: kønskransen der danner skedeåbningen

Fourchette: tilslutning af de ydre kønslæber

Perineum: mellemkødet

Anus: endetarmsåbning/anus


Til en selvundersøgelse af vulva er det vigtigt at du har vasket dine fingre så du ikke tager bakterier med ned i området og så er det også vigtigt at du med dine fingre er forsigtig da huden og slimhinderne er meget sentisive.


Derudover skal du bruge et håndspejl, jeg bruger mit venusspejl der ligger godt i hånden og med sin størrelse nemt kan komme omkring folder - mere om spejlet nedenunder - og så kan det være en fordel at ligge ned på ryggen eller have ryggen op mod en væg for at kunne slappe af i kroppen og underlivet.


vask dine fingre, hav et spejl klar, vær forsigtig og slap af i kroppen og så har du de bedste forudsætinger for en god undersøgelse.


Lad os komme i gang!


Start med at tjekke de ydre kønslæber og kør dine fingre gennem kønsbehåringen for at se om der er noget hævelse, knopper, udslæt, rødme eller hårheder mellem hårene. Her kan du også tjekke venusbjerget.


Træk forsigtigt huden over klitoris tilbage og se om der er nogle bump, knopper, sår, udslæt eller misfarvning. Tjek også om der omkring klitoris er små folder hvor der kan være skidt.


Her kan du forsigtigt tjekke om der er nogle sår, blister, pletter, knopper eller udslæt både på indersiden og udersiden af begge kønslæber. De indre kønslæber kan sagtens have en anden mørkere/lysere farve end resten og det er helt normalt. Hold øje med om farven ændrer sig og om de er groet sammen.


Kønskransen der danner åbningen til vagina kan se ud på mange forskellige måder, knudret, ujævt og med folder, og beskytter vagina mod skidt og bakterier. Tjek om der er brister, sår eller udslæt eller (små) bylder.


Vi har i et indlæg snakket om at have en knop/byld på de indre kønslæber og omkring kønskransen - læs mere i indlægget her.


Mellemkød - også kaldet perineum - er det stykke der er mellem anus og vulva. Som med de andre steder, se efter udslæt, sår eller knopper. Har du lyst kan du også tjekke anus for udslæt, sår eller bylder men slut af med det da der ikke skal bakterier fra anus omkring vagina.


Det behøver ikke tage særlig lang tid og du bestemmer selvfølgelig også selv hvor tit du laver et selv-tjek. For at lærer din cyklus at kende kan du også kigge din vulva i spejlet under de forskellige faser i cyklussen: efter eller under menstruation, under ægløsning og før menstruation. Det kan også være super lærerigt at se hvordan ens vulva ser ud når den er tændt, hvor den typisk bliver både hævet og våd.