Klubben snakker om p-piller // del 2


Del to i klubbens snak om p-piller. Du kan finde del 1 lige her hvor du blandt andet kan høre klubbens fordele og ulemper ved p-piller.Her kommer svarene til jeres spørgsmål om p-piller. Husk at der (primært) er tale om erfaringer og det derfor ikke er det samme for alle. Det er en lang smører så skal vi ikke bare komme i gang? Ved nogle svar er der mange der har skrevet det samme og så har jeg altså kun valgt et par stykker.


"Efter al den belysning, der er blevet kastet på p-piller her på det sidste, kunne det måske være meget rart at høre klubbens erfaringer med eventuelle bivirkninger? Eller måske, om der har været en positiv forandring ved at stoppe på p-pillerne? Kh en der kraftigt overvejer at stoppe for at se, om det ville hjælpe på humørsvingninger!"


Du kan læse mere om klubbens ulemper - og dermed også bivirkninger - og hvad der fik flere medlemmer til at stoppe med at tage p-piller her. Mange af svarene gik nemlig igen.


"Jeg var trist gennem hele gymnasiet. Stoppede med p-piller (jeg kan faktisk ikke huske hvorfor) og kunne pludselig mærke glæde og at jeg følte mig som mig selv igen."


"Jeg havde i over et år hovedpine og kvalme, jeg ved ikke hvorfor jeg tænkte, at “sådan var det bare”. En eller anden dag valgte jeg så, at prøve at stoppe på p-piller, og bivirkningerne forsvandt efter et par uger - ligesom min krop “svulmede ned” efter et år med væske og meget forstørrede bryster. Efterfølgende har jeg søgt en bedre form for prævention, det er stadig ikke lykkes mig at finde noget uden bivirkninger."

"Jeg er sådan set afhængig af hormonspiral og p-piller for at fungere i min dagligdag. Jeg har dog valgt at droppe eller holde en lang pause med p-piller, da jeg oplever en lang række bivirkninger: øget træthed, smerter i brystet og depressive tendenser. Jeg er gået fri fra bivirkningerne, men det hjælper i den grad ikke på hvad mit underliv fejler (ukendt) i forvejen. Dog opper det i den grad min livskvalitet når jeg så engang imellem fungerer."

"Ved ikke engang hvor jeg skal starte..."

"Angstanfald"

"Jeg har i de 2,5 år jeg har været på p-piller været ret deprimeret. Overvejer derfor at stoppe, for at se om det gør en forskel."

"Jeg har prøvet forskellige mærker p-piller og forskellige typer af prævention. Jeg synes p-piller havde en effekt på mit sind og humør, men også på min fornemmelsen af at jeg ikke kunne mærke mine følelser eller forstå dem. Men jeg tog også p-piller fra jeg var 14-22, hvor man jo er en forvirret teenager, så det er svært at sige hvad som var hvad. Men så havde jeg nogle år hvor jeg ikke var på noget prævention og der kunne jeg mærke hvad p-pillerne havde gjort ved min psyke. Det føltes så rart at være tilbage i mit følelsesliv. Jeg kunne bedre mærke mig selv og begyndte at føle mig stærk mentalt og mindre depressiv. Nu er jeg på kyleena hormonspiral og det svare vist til 2-3 p-piller om måneden. Det er jo rart at tænke på. Jeg tror at når min spiral udløber, bliver mit næste præventionsmiddel en pessar. Jeg har hørt godt om den i Østrogenials podcast og det er jo hormonfri prævention."

"(cn: selvmordstanker) Jeg var på p-piller i 3 måneder, og i den periode blev jeg gradvist mere og mere depressiv. Det skete så gradvist, at det først var da jeg begyndte at få selvmordstanker jeg for alvor overvejede om pillerne kunne være en faktor. Da jeg konsulterede min læge, anbefalede hun på det kraftigste at jeg stoppede med pillerne. Det gjorde jeg, og efter et par uger uden, var selvmordstankerne forsvundet og mit stemningsleje næsten tilbage hvor det var før p-pillerne.

Sidenote om hormonspiral: Jeg har efterfølgende haft en hormonspiral i lidt over et år, men har også måtte få den fjernet, da jeg oplevede for store psykiske bivirkninger. Dog var de i mit tilfælde "mildere" end på p-piller. Nu har jeg taget konsekvensen, og bruger ikke længere hormonelle præventionsmidler."

"Jeg har spist p-piller i ca 14 år. Og at stoppe med dem for 3-4 år siden har været det bedste for min krop og sind.. jeg havde mange humørsvingninger, kunne være sådan helt inderligt ulykkelig over ting jeg meget bedre kan håndtere nu, eller slet ikke bliver påvirket af. Når jeg bliver ked af det eller vred, kan jeg endelig bare bedre håndtere det konstruktiv, eller have nok kontrol til at gå væk, indtil jeg kan formulere mig, uden at blive taklet af mine følelser."

"Mild grad af sygdommen lichen"

"Jeg startede på p-piller som 16-årig, da jeg fik en fast partner. Jeg har været stoppet igen (for måske 9 år siden, da jeg var 19) da jeg kraftigt begyndte mistænke deres indvirkning ift min depression. Jeg slap ikke af med min depression, men stoppede med at bruge p-pillet indtil jeg var 23, da jeg havde oplevet for mange sprængte kondomer og endte med at blive gravid (fik abort).

Jeg har stadig depression, men må nok erkende at p-piller gør det værre. Derfor fik jeg en hormonspiral for 4 år siden for at afprøve det. Ift prævention har det fungeret så fint! Men må indrømme at jeg gerne vil have den ud, da jeg ikke kan lade være med at tænke over nyere artikler som også nævner at hormonspiraler kan være problematiske ift psyken."

"Jeg startede på p-piller allerede da jeg var 13.... jeg startede fordi min menstruation var meget uregelmæssig og meget smertefuld (i perioder var jeg så syg, fordi det var så slemt)... P-pillerne hjalp på at det blev regelmæssig, og jeg synes også det var rigtig fedt at jeg selv kunne styre det, i forhold til fx. Ferie."

"Jeg havde ikke været så meget opmærksom på bivirkninger, selvom jeg egenligt skulle have bemærket det, da jeg blev ramt... jeg tog rigtig meget på - det hele kom ikke på en gang, men det kom meget pludseligt efter nogle år, hvor jeg havde taget det. Jeg fik forhøjet blodtryk, meget forhøjet, og det var også det der gjorde, at jeg stoppede. P-pillerne, har også haft påvirket min egen krops hormoner, så det døjer jeg stadig lidt med, så det lidt “ligner” at jeg har PCOS (er blevet tjekket ved lægen)..."

"Efter jeg stoppede på p-piller, tabte jeg omkring 15kg, som bare var “vand” fra p-pillerne. Efter en længere periode, kom der også styr på mit blodtryk..."

"Jeg har været så glad for at stoppe på p-piller, så det har virkelig været en god beslutning for mig, at stoppe på piller."

"Min veninde havde en allergisk reaktion til nogle p-piller hvor hun faktisk endte med at skulle med en ambulance"

"I første omgang jeg prøvede p-piller, blev jeg meget depressiv og gik fra at være glad og udadvendt til stille og indelukket, og da jeg så kom af dem, lyste jeg, efter ca. en måned, helt op og kunne mærke mig selv igen. I anden omgang jeg kom på p-piller, prøvede jeg nogen med mindre hormon i, men der græd jeg non-stop den ene måned, jeg var på det, før jeg besluttede mig for at stoppe - der gik én dag, og så stoppede gråden."

"Jeg var på p-piller i to år, og de påvirkede mit humør helt vildt! Først nu når jeg er stoppede kan jeg se hvor stor en forskel de gjorde. Plus så gav de mig kæmpe bryster som 16 årige og halv hængende som 18 årige."

"Da jeg for 5 år siden flyttede til København løb jeg tør for p-piller og valgte at stoppe da jeg alligevel ikke havde sex. Jeg valgte efter et par år at begynde igen, men allerede efter 1 mdr. besluttede jeg at det ikke var for mig. Jeg blev så emotionel (det gør jeg stadig uden p-pillerne) men det var på et andet niveau og det føltes som om mine følelser var ude af kontrol - det var lidt skræmmende at opleve. Så valgte helt at stoppe. Flere veninder sagde at jeg bare skulle vænne mig til det, men det ønskede jeg ikke at vende mig til. Jeg tog hovedsageligt p-piller for at dulme menstruationssmerter, men besluttede at smerterne var bedre end ikke at kunne stole på sine egne følelser ... håber det giver mening."

"Efter 6 år på p-piller valgte jeg at stoppe. Jeg mærkede en klar forbedring af mit mentale helbred og mit humør blev generelt bedre og jeg tog lettere på tingene! Jeg fandt ud af at det jeg havde troede var min personlighed siden jeg var 16 år som f.eks. at begynde at græde over små ting, være irritabel og generelt have tendens til at falde ned i huller af tristhed, faktisk bare var hormoner!!

Efter 10 måneder uden noget hormonel prævention begyndte jeg på minipiller og det dårlige humør og tudeturene vendte tilbage med det samme (foruden 4 måneders non-stop blødning). Stoppede hurtigt igen heldigvis, fordi jeg kunne spotte det som 24 årig. Har hormonspiral nu, som ikke påvirker mit humør (men har til gengæld nogle fysiske bivirkninger).... life as a woman i guess.."


70 % af jer svarede 'jeg er'


30 % af jer svarede 'jeg er ikke'


"Jeg fik sexlyst igen, kunne blive våd, når jeg havde lyst. Nu har jeg hormonspiral, da det er det eneste min gynækolog kunne tilbyde som hjælp til mine invaliderende kraftige blødninger pga PCO. Den har afhjulpet blødningerne, men sexlysten er dalet noget igen.. Pest eller kolera."


"Mindre depressiv"


"Større sexlyst"


"Det har været meget positivt for mig at stoppe med p-piller, og jeg vil helst ikke tilbage på dem. Jeg har tabt mig 6kg, fået mere energi og generelt meget bedre humør! Derudover har jeg fået langt mere sexlyst og har heller ikke længere problemer med at blive våd under sex, hvilket ellers har været lidt et problem... Det negative ved at stoppe har været at jeg har fået bumser og mens smerter, men det lever jeg gerne med."


"Jeg blev mere/hurtigere våd under p-pille stop"


"Min depression/tåge forsvandt, følte mig endelig som 'mig selv' igen"


"Jeg stoppede på p-piller så fik jeg min sex lyst igen, og fik mindre humør svingninger og blev generelt bare gladere."


"Min sexlyst steg og sexen blev utrolig meget bedre fordi jeg blev mere tændt!"