top of page
  • Forfatters billedede fries klub

Ooia menstruationsunderbukser


Jeg spurgte jer på story om jeg skulle anmelde de menstruationsunderbukser jeg har og det ville i meget gerne se. Jeg spurgte jer ligeledes om hvilke spørgsmål i gerne ville have svar på om mensunderbukser og der kom virkelig, virkelig mange, haha. Jeg har gjort mit bedste for at få alle besvaret på en nogenlunde overskuelig måde.

Jeg laver derfor tre indlæg: det her med en anmeldelse af Ooia mærkets underbukser, et med Thinx mærkets underbukser og så et med alle jeres spørgsmål omkring menstruationsunderbukser generelt. Der kan helt sikkert godt komme nogle gentagelser men det var det der gav mest mening at gøre.

Denne anmeldelse er udviklet på bedste vis efter jeres spørgsmål.


Fra Ooia har jeg 5 par af modellen 'ooia shorty schwarz' - med de 5 dråber som du kan se på billedet ovenover er de den mest absorberende model de har og kan altså rummer op til 6 tamponers væske!


Hos ooia koster deres mest absorberende underbukser 44,95 euro pr. par hvilket kan regnes om til ca 335 kr. Køber du 3 stk. får du en mængderabat på 10% og køber du 5 stk. får du en mængderabat på 15% (hvilket var det jeg gjorde). Fragten ligger på 5 euro tror jeg, kan godt være mere hvis de skal her til Danmark men kan ikke huske det.


Ooia er et tysk mærke, de bliver sendt fra Tyskland og derfor kan der ikke komme told på. Hjemmesiden er tysk men her hjælper Google translate godt på vej. Du kan finde alle deres menstruationsunderbukser her.


Der må jeg være dig svar skyldig men jeg tror det umiddelbart, i hvert fald til en vis grad. Under produktet skriver Ooia at produktet udelukkende produceres af stof fra Europa og bliver syet i Portugal og Litauen og produceres efter de strengeste og certificeret økologiske og sociale standarder.


Yderstoffet består af 93% bomuld og 7% elastan.


Foret består af 100% uld (derfor heller ikke et vegansk produkt)

Mellemlaget består af 40% bomuld, 40% modal og 20% polyester.


Og så er der et par membran lag der består af polyester og polyurethan. Det er de her lag der beskytter mod utæthed så man ikke bløder igennem.


Der var en der spurgte om de er af 100% bomuld. Det er de jo så ikke og det tror jeg ikke der er nogen absorberende underbukser der er da bomuld alene ikke er nok til at suge menstruationsblod længere ad gangen.

Ja det er de. Jeg har endnu ikke oplevet at koge med dem på (jeg har ikke prøvet at bruge dem om sommeren endnu) men da det jo er uld foret i skridtet vil det jo nok være lidt varmere når solen kommer til at bage, tænker jeg?


De fungerer også helt fint når vi har travlt på arbejde og jeg skal gå en masse fordi der er run på (jeg er tjener).


Så vidt jeg kan læse mig frem til under produktet så er det ulden der suger blodet (man brugte også uld før i tiden til at suge blod) og så er der nogle membranlag der tager fugten samt et bakteriehæmmende middel der gør at bakterier ikke formere sig og udvikler ubehagelig lugt - det er noget du kan læse mere om under produktets 'teknologi' sektion.


Jeg har kun prøvet at der på dag to, hvor jeg bløder mest, er begyndt at komme blod ud ved siderne af skridtet fordi den er ved at være ret fyldt. Det er sket en gang eller to, ellers har jeg ikke prøvet at bløde igennem.


Ja, det er sådan jeg bruger dem. Bløder man rigtig meget kan man sagtens kombinere det med en menstruationskop men det har ikke været nødvendigt for mig. Vi er jo alle sammen forskellige så jeg kan ikke sige om du kan bruge dem alene. Jeg vil sige at jeg har medium blødning.


Jeg bruger dem som sagt alene og det fantastiske ved dem her er at dagene op til at jeg skal have menstruation kan jeg tage dem her på, så jeg ikke lige pludselig fx står på arbejde og får mens midt i det hele (her ville jeg dog tage et par fra thinx på da jeg ikke bløder super meget på førstedagen og derfor ikke behøver stor beskyttelse som de her giver).

De ville også være super gode til folk der har uregelmæssig menstruation eller pletbløder lidt gennem hele cyklus da de jo fungerer som underbukser og mærkes som om du ikke 'bruger noget' - så undgår du at du lige pudelig bløder ud over det hele.


Men ja, jeg tager bare et par på når jeg får mens og så skrifter jeg hvis det bliver fyldt, inden jeg går i seng eller efter de der ca. 10-12 timer ligesom med en menskop.


Ja, det gør jeg! Mere end parrene jeg har fra Thinx. Det er klart at jeg er lidt ekstra opmærksom på min mest blødende dag, ligesom jeg ville være med almindelige bind men jeg kan gå ud eller tage på arbejde med dem her uden problemer.


Ja, jeg elsker at have dem på fordi det jo bare føles som om jeg har underbukser på. Det er et lækkert blødt bomuldsmateriale og de strammer overhovedet ikke.

Med den her shorty model, som er den mest absorberende model skal man bare lige være klar på at laget mellem skridtet er meget tykt. Det er ca 5 mm. og det kan for nogen måske godt føles lidt ble-agtigt? Men for mig er det intet problem og jeg føler mig bare endnu mere sikker.


JA! og de er befriende. Igen, er det en af de heavy dage på min mens er jeg mere opmærksom på om de nu bløder ud til siderne men igen, det er du jo også med alle andre produkter? Men ja, de fungerer fænomenalt og jeg er SÅ glad for dem.


Et af de mest stillede spørgsmål og det forstår jeg godt. Men jeg skal selv stikke snuden helt ned til materialet før jeg kan lugte noget. Der er jo som sagt et bakteriehæmmende materiale der forhindrer i at det kommer til at lugte voldsomt men man skal også huske på at det er blod man har med at gøre så helt lugtfrit er det jo ikke. Men jeg har aldrig oplevet usikkerhed når jeg er ude om at jeg måske lugter af blod - og det er til trods for at jeg er meget aktiv på arbejde og godt kan svede.


Her skal jeg måske også lige indskyde at jeg spiser plantebaseret og derfor lugter min mens også mindre efter min personlige erfaring.

Så nej (og lidt et ja?). Underbukserne lugter selvfølgelig når de er fyldt med blod men igen, jeg skal have snuden ned i underbukserne og det er ikke noget jeg er bange for andre kan lugte overhovedet. Det er ikke sådan du går rundt og 'lugter af menstruation'.


Og efter vask lugter de overhovedet ikke.


Når jeg har brugt et par ligger jeg dem ved siden af min vaskekurv. Når jeg har 3 par lægger jeg dem i blød natten over i en spand og så vasker jeg dem næste morgen. Det er den rutine der fungerer bedst for mig men man kan også sagtens skylle dem i kold vand for det værste blod i vasken (gør jeg også nogle gange), lægge dem i blød efter du har taget dem af og komme dem i spanden efterhånden og så vakse når du er klar (husk at skrifte vand hvis de ligger i flere dage!).


Ligger de i vand om sommeren er det enormt vigtigt at de ikke står i blød i flere dage uden at du har skiftet vand undervejs da det kommer til at lugte surt! Taler af personlig erfaring da jeg glemte dem, ups, men de kan sagtens blive rene igen.

Er man ude og nød til at skrifte (har jeg ikke oplevet endnu) kan man komme de brugte underbukser i en pose (eller wetbag), binde en knude og lægge dem i blød når man kommer hjem eller når det passer. Det er selvfølgelig lidt upraktisk at skulle have bukser af for at tage et nyt par på..

Når jeg er klar til at vaske de par der har lagt i blød, klemmer jeg vandet ud af dem - ikke vride!, smider dem i vaskemaskinen sammen med sæbe man kan bruge til uld - der er vigtigt for det her mærke med uld at man bruger vaskemiddel specifikt til uld - her bruger jeg sæbenødder. Brug heller ikke skyllemiddel, produkter med parfume eller blegemiddel.

Vaskes ved 30 grader.

Er jeg færdig med et par når jeg skal vaske smider jeg dem også bare med uden de kom i blød inden -men skyller dem lige for det værste blod inden. De kan sagtens blive rene også men at de ligger i blød hjælper rigtig meget med at få størknet blod opløst.

Når de er færdige i maskinen hænger jeg dem til tørre på et stativ eller på bøjler udenfor. De kan ikke komme i tørretumbleren!


Du kan vakse dem sammen med dit andet tøj men det har jeg valgt ikke at gøre fordi det er det nemmeste. Vasker du dem sammen med andet er det meget vigtigt at de er skyllet ordentligt for det værste blod inden.

Er det besværligt? Nej det synes jeg egentlig ikke, det er bare at gøre det til en vane.


Obs: prøver du et andet mærke er der måske nogle andre vaskeanvisninger. Følg dem i stedet.


Ja, det gør de.


Jeg er så utrolig glad for mine og de fungerer perfekt til min menstruation og det behov jeg har. Som sagt er min menstruations flow medium (af hvad jeg ved af, det kan godt være svært at vurdere) og der er ingen problemer med at bløde igennem. Jeg oplever heller ikke problemer med at skulle skifte underbukser men kan godt forstå det ikke passer til mennesker med en travl hverdag.


Ja, de har gjort min menstruation bedre og det at kunne lægge sig til at sove i et par underbukser i steder for et par kløende bind eller en kop der giver smerter og trykker på blæren er fuldstændig fantastisk! Det er klart, de er dyre, jeg har også sparet op til dem, men jeg håber så også at de kan holde i lang tid- det må tiden jo vise.

Jeg kunne rigtig godt tænke mig 3 par mere af denne model og mærke da det godt nogle gange kan være liiidt stramt med de 5 par + de 3 par thinx jeg har. Så behøver jeg ikke at skulle trække dem i brug så meget.


Man skal være komfortabel med sit blod da man skal skylle dem i vasken, lægge dem i blød og klemme vandet ud.

Det er klart, der er jo mere effort i de her når de skal vaskes end bare at kunne smide et bind i skraldespanden for eksempel.

Der er selvfølgelig den ulempe at det er lidt upraktisk at skulle skifte underbukser når man er ude.

I forhold til materialet var jeg i starten lidt nervøs for om det stykke bomuld, selve underbukserne, kunne holde fast i det tykke lag i skriftet - hvis det giver nogen mening. Altså det er ligesom et tykt lag der er syet sammen med et tyndt lag, you know? Men ingen problemer indtil videre. Et lille problem jeg dog har oplevet på denne model med de tykke materialer der holder sammen på det tynde stykke i siderne er at hvis man bøjer benene så kan siderne godt rulle op.

Har du dem på i rigtig lang tid kan der godt opstå kløe - igen, det er blod udenfor kroppen man har med at gøre så det er forventeligt i længere tid ligesom med fx bind. Så skal det være på den absolut sidste dag hvor jeg næsten ikke bløder hvor jeg godt kan have dem på i et døgn, ellers ikke.

0 kommentarer

Relaterede indlæg

Se alle
bottom of page