top of page
  • Forfatters billedede fries klub

Om vaginisme


I forbindelse med en masse medlemmers spørgsmål om blødning og smerter ved penetrationssex var det kun oplagt at tage fat i vaginsime også. En underlivsstilstand der gør penetration af skeden stort set umuligt.


Vi har også lavet et indlæg omkring kontaktblødning ved penetrationssex hvor Ohnut ringene bliver delt, ringe der kan afhjælpe smerter under sex eller bare hjælpe med at den penetrerende del ikke er så dyb - Find indlægget her.


67% af jer svarede ja


33% af svarede nej


Vaginisme er en underlivstilstand hvor vagina spænder op og får ufrivillige muskelsammentrækninger ved skedeindgangen når man forsøger at indsætte noget i skeden. Det er kroppens reaktion på frygt for alle typer af penetration og det er ikke noget som man har kontrol over men det kan behandles. Vaginisme påvirker ikke nødvendigvis din evne til at blive tændt eller nyde andre former for sex.


15% af jer svarede ja til at I enten har det nu eller har haft det


85% af svarede nej


"Fordi penetration var umuligt"


"Forsøg på penetration gjorde ondt og var fuldstændig umuligt. Det var som en mur"


"Jeg så en dokumentar på Aalborg Universitetshospitals sexologisk afd. og genkendte tegn"


"Min krop frøs i frygt ved penetration og kunne ikke kontrollere det"


"Hos gynækologisk undersøgelse"


"Ved indsættelse af tampon hvilket ikke lykkedes. Så gik til lægen og blev henvist til gynækolog"


"Al slags penetration var stort set umugligt - også når jeg er våd og tændt. (Tampon, finger, penis etc.)"


"Et smertefuldt underlivstjek startede det og bagefter kvaste jeg min kæreste når vi ikke var forsigtige"


"Fik sindsyge smerter hver eneste gang efter sex, var til lægen, blev testet for std og sti og alt var negativt. Fik til lægen igen efter jeg så mange små rifter og sår på toiletpapir. Har læst mig frem til det, var til lægen to gange uden hjælp, fik creme som skulle hjælpe på healing af rifter."


"Til gynækologisk undersøgelse"


"Kunne ikke bruge tampon eller få så meget som en lillefinger ind"


"Gynækolog undersøgte mig for svamp og opdagede at det var næsten umugligt"


"Henvisning til sexologisk klinik og en række spørgsmål"


"Ud fra ens historie og når gynækologisk undersøgelse stort set er umuligt. Sexologisk klinik bland andet"


"Jeg fik hos en fysioterapeut og sexolog som diagnosticerede mig"


"Overfor potentielle partnere og veninder ja. Ikke fagfolk"


"Jeg blev taget godt hånd om hos min egen læge, som straks henviste mig til sexologisk klinik. Desværre landede jeg her i sådan en kategori, hvor jeg kun kunne blive tilbudt mindfulness som behandling, da mit tilfælde af vaginisme åbenbart ikke var så slemt efter deres mening (jeg kunne ikke komme i en terapigruppe med andre med vaginisme, fordi "det jo trods alt var muligt at føre en dilator på størrelse med en pegefinger op i skeden"....) Det er bare mega hårdt at få sådan et stempel, når man selv føler, at det er en kæmpestor udfordring og begrænsning i ens liv. Og når man endelig har rakt ud og opsøgt hjælp... Så på den måde kunne jeg godt have ønsket, at jeg blev taget mere alvorligt."


"Det er stadig ret nyt for mig, alle mine venner har taget godt imod det og tager det alvorligt"


"Meget. Både min læge og min første psykolog sagde noget med 'en dag møder du den rette mand og så bliver det intet problem' eller 'du er ung, det skal nok komme' - det skal lige tilføjes at jeg ikke var sådan absurd ung, var 19 på det tidspunkt tror jeg"


"Start med at tale med nogen om det og få en henvisning. Bliv ved, det er ikke noget som går væk af sig selv"


"Vær ærlig overfor din læge, gynækolog, evt sexpartnere og betro dig til mindst én person"


"Vær ærlig med din gynækolog og forklar dem at det gør ondt at have penetrationssex"


"Gå til nogen som ved noget om den slags. En gynækolog eller en fysioteapeut med speciale i vagina"


"Svært at indføre en tampon, føles som en barriere skal brydes. Spænder i underlivet selv ved almindelig aktivitet"


"Svært ved og smerter når man indsætter feks. tampon eller finger. Blødning"


"Jeg kan få det fysisk dårligt og spænder helt op når jeg forsøger at føre noget op i skeden"


"Smerter, sammentrækninger og pludselig angst mm. Ofte breakdowns, angstreaktioner, gråd. Jeg er nu startet et sted efter behandling hvor jeg i kliniske situationer kan åbne mig selv men ved sex risikerer jeg stadig at lukke i, opleve smerter og bryde sammen"


"Forløb på sexologisk klinik med indv. samtaler, gruppesnak, øvelser og selvudforskning."


"Har en veninde der gik til en fysioterapeut specialiseret i det og det hjalp meget sagde hun"


"Jeg smurte mig selv ind i mandelolie hver dag og lavede udstrækningsøvelser, ligesom man ville gøre det med alle andre muskler. Og slappe helt af samtidig og langsomt genoptræne musklen til ikke at reagere således"


"Fysisk behandling hos en fysioterapeut og sexolog. Med dilatorer blandt andet"


67% af jer svarede ja


33% af svarede nej


"Jeg har oplevet stor bedring efter behandling. Jeg kan nu bruge tampon og menstruationskop, få gynækologiske undersøgelser og onanere uden problemer alt sammen pga min behandling hos fysioterapeut. Kan ikke have penis-in-vagina-sex endnu, men arbejder på den psykiske del med min psykolog og arbejder på det med en sexpartner, og er håbefuld."


"Sig det ærligt og bed dem gå roligt og vær tålmodige. Sig det eventuelt over et glas vin og mad. Der hvor man er afslappet og bare snakker om stort og småt"


"Jeg bad min daværende partner om at være en aktiv del af planen"


"Tal om det, så snart der er en chance for at din partner vil røre dig og møde din blokering, ellers kan man risikere at retraumatisere sig selv, believe me I know. Man kan godt sige det enkelt 'jeg har lidt problemer med penetrering' eller lignende. "Penetrering kan godt være svært for mig" eller sådan noget. Der er jo andet sex"


"Et andet råd, jeg gerne vil give til alle derude med vaginisme, som gjorde den største forskel for mig: prøv hvis der er mulighed for det at tage en periode med din partner, hvor I slet ikke forsøger nogen form for penetrering, hverken med fingre eller penis. Fjerne fokus. Gør alt det andet. Så din krop lærer sex at kende uden angsten for, at det går galt lige om lidt. Partner kan sagtens røre ved klit, slikke osv, hvis du kan være i det uden at tænke på penetrering. Det hjalp mig til at finde ind til mig selv som seksuelt væsen. Til at gøre sex til noget, der lykkes i stedet for noget, som slår fejl."


0 kommentarer

Relaterede indlæg

Se alle
bottom of page