Om PCOS // polycystisk ovariesyndromHer kommer svarene på jeres spørgsmål om PCOS, der står for Polycystisk ovarie syndrom. Udover PCOS findes der også PCO, der står for poly cysticke ovarier. Du kan finde forskellene her (binært sprog).


Elskede Østrogenial har lavet to afsnit om PCOS. Du kan finde del 1 lige her og del 2 her. De har også en del 3 med Emily Salomon om livet med PCOS - det afsnit kan du finde lige her.


58% svarede ja


42% svarede nej


Dette afsnit er skrevet med hjælp fra et medicinstuderende medlem.


Polycystisk ovarie syndrom er en sygdom, der er karakteriseret af sjælden ægløsning (og dermed sjældne menstruationer), akne, øget hårvækst og (oftest) øget vægt. PCOS indebærer en kombination af metaboliske symptomer (insulinresistens og øget vægt) og hormonelle (manglende eller sjælden ægløsning).


Det hedder polycystisk, fordi man på ultralydsscanning af æggestokke kan se en masse cyster (æg-blærer), som er æg, der har påbegyndt modning, men aldrig bliver færdige (ægløsning).


For at have PCOS skal du have 2 af følgende 3 kriterier:

  • sjælden eller helt udeblivende ægløsning

  • fysiske tegn (akne, øget hårvækst) på øget testosteron/blodprøver med øget testosteron

  • æggestokke med mange cyster (polycystiske ovarier).

  • PCOS bevirker ofte en eller anden grad af infertilitet, grundet de sjældne ægløsninger.


12% svarede ja


88% svarede nej


"Ultralydsscanning viser polycystiske ovarier + blodprøve + hirsutisme"


"Man kan have pco uden at have pcos. Det kan man se ved en vaginal scanning af æggestokkene. Derudover skal man have flere symptomer for at have syndromet. Fx. forhøjet testeteron"


"Blodprøve og scanning af uterus"


"Blodprøver på indvendig scanning"


"Jeg fik stillet det ved en gynækolog"


"2 ud af 3 skal opfyldes: uregelmæssig cyklus, forhøjet testeteron + cyster på æggestokkene"


"Hejsa. Jeg fik engang konstateret pcos hos en gynækolog fordi jeg ikke havde haft menstruation i 8 måneder. Det kunne ses på scanning at jeg havde flere æg i mine æggestokke end normalt, og jeg døjede med uren hud. Men jeg havde helt normale hormontal. Jeg er ikke overvægtig og jeg har ikke kraftig behåring. Der gik noget tid og min menstruation begyndte at vende tilbage til normalt. Så jeg gik til en anden gynækolog og spurgte til det, fordi jeg troede at folk med pcos havde uregelmæssig menstruation. Denne gynækolog siger at det tror hun ikke jeg har. Hun fortæller at der er mange gynækologer der er ret hurtige til at stille denne her diagnose. Og jeg har været omkring 17-18 år da jeg fik det konstateret, og i den alder kan der være så mange andre grunde til udeblivende menstruation. Dengang havde jeg faktisk noget spiseforstyrrelse som jeg ikke selv havde indset at jeg havde på daværende tidspunkt, men det kunne sagtens have været en forklaring til den udeblivende menstruation.

Så jeg vil bare sige, at enten kan ens krop godt bare ændre sig så meget at det er noget mak har i en periode eller også at det bare er en lodt fluffy diagnose, som nogen får stillet lidt for hurtigt fordi de ikke har anden forklaring."


72% svarede ja


28% svarede nej


"Vær vedholdende! fortæl hvordan det påvirker dig i din hverdag. hvis der er andre i familien der har det, så nævn det, da det er herre arveligt. hvis det er et problem at blive taget alvorligt kan man snakke om bekymring for ens fertilitet (hvilket pcos ofte påvirker). selvom det måske er lidt fy fy, så kunne jeg godt finde på det selvom jeg ikke skulle have børn. det er lidt et patriarkalsk smuthul der spiller på samfundets forventninger til at folk med en livmoder (særligt kvinder) for alt i verden skal kunne få børn. jeg ved godt at det for mange, uanset køn, kan være en vigtig ting, og at bekymringen om ens fertilitet kan være reel og svær at gå med, så det er slet ikke for at underkende den oplevelse."

"Bed/kræv at blive sendt videre til en gynækolog"


"Tag til gynækolog, de kan se det i din uterus"


"Vær meget insisterende! Det tog mig 4 år og 3 læger før jeg fik henvisning til gynækolog"


"Læs alt inden så du bed kvilke prøver du vil have. Og lad være med at acceptere p-piller som løsning... det løser ikke noget"

"Læs op på, hvordan det diagnostiseres, så du ved, om lægen bestiller de rigtige prøver til dig - og tolker resultaterne rigtigt. Østrogenial har lavet nogle rigtig gode afsnit om PCOS, hvor de gennemgår symptombilledet og hvordan nogle læger overser PCOS, fordi de tror, at man skal have alle symptomerne."


"Meget tidlig pubertet! har skulle bruge deo, for ikke at lugte som en havnearbejder, siden jeg var 7-8. svedte alligevel alle mine bluser igennem i mange år, og endte med for et år siden at få behandling med botox under armene. det kan man blive indstillet til gennem sin hudlæge. det var virkelig det rigtige for mig. ellers er det for mig meget kropsbehåring (også i ansigtet), tendens til at tage meget hurtigt på i vægt, og slemme meno smerter."


"Udebleven menstruation og meget kropsbehåring"


<