top of page
  • Forfatters billedede fries klub

Jeres spørgsmål om gynækologiske undersøgelserJeg er klar til at dykke ned i et emne igen og fordi jeg har haft en håndfuld spørgsmål til at ligge om underlivet og gynækologiske undersøgelser så tænkte jeg at tiden var nu. I dette indlæg kommer svarene på alle jeres spørgsmål om gynækologiske undersøgelser og så laver jeg et lille seperat indlæg med alle jeres råd til en god gynækologisk undersøgelse - det kommer snarest.

Østrogenial har en episode om gyækologiske undersøgelser der hedder 'Benene i bøjlerne' og den kan du lytte til her.


Om afsnittet: "Vi kommer ind på den gynækologiske undersøgelse. Skal man barbere sig inden? Må man bløde? Hvad tænker lægen egentlig? Og hvorfor er det, at man skal have numsen så langt fremme på briksen? Vi fortæller om, hvordan den gynækologiske undersøgelse foretages, hvad man kigger efter, hvilke overvejelser der gøres undervejs og hvad man som læge egentlig tænker når en patient ligger foran en med benene bøjler."


Der er også en instagram profil samt en tilhørende hjemmeside der hedder God GU der deler vidnesbyrd om dårlige oplevelser ved gynækologiske undersøgelser. Jeg deler ikke for at skræmme men så du ved at du ikke er alene hvis du har haft en dårlig oplevelse og for at hjælpe med at belyse problemet. Der er nogle voldsomme historier: trigger warning!


Find hjemmesiden her. Find deres instagramside her.


Et medlem har også anbefalet Glæden med Skeden, en bog som du jo nok kan gætte handler om underlivet. Her er der masser af viden at hente om underlivet.


77% af jer svarede ja


23% af jer svarede nej


Her er der svar fra 13 år til ældre i voksenlivet. De fleste svarede i slut teenageårene mellem 16-19 år og har en del også været til det rutinemæssige celleskrab man bliver indkaldt til når man fylder 23 år.


"Når man har haft ubeskyttet sex eller bare tegn på at der er noget underlivet der ikke er som det plejer"


"Oplever man forandringer eller gener som ikke er forbipassende"


"En gang om året når man er på prævention"


"Jeg synes det er en god ide at blive tjekket hver halve til hvert år hvis man er seksuelt aktiv"


"Jeg tænker det er efter hvad du selv har behov for, nogle har regelmæssige tjek mens andre gør det når de mærker nogle ændringer som lugt, kløe osv."


"Man bliver indkaldt til celleskrab når man bliver 23"


"Hvis du har en tvivl om at der er noget galt synes jeg altid det er en god ide at blive tjekket"


"Når man begynder at have sex"


"Celleskrab, prævention, generel 'sundhed'"


"Svamp/infektion og vulvodyni"


"Kønssygdomme"


"Cyster på æggestokke/ændringer i mens/uregelmæssig mens"


"Plet blødninger"


"Celleskrab og spiral"


"Forundersøgelse til spiral"


"Mistænkt for PCOS"


"Smerter i underlivet"


"Jeg tænker det er efter hvad du selv har behov for, nogle har regelmæssige tjek mens andre gør det når de mærker nogle ændringer som lugt, kløe osv."


"Gør det når jeg har haft sex med en ny uden kondom"


"God ide i forvindelse med prævention"


"Ved behov"


"Det SKAL man heller ikke. Ens læge kan tjekke dig bare for at se om alt er som det skal være"


"Når du bliver indkaldt til screening som minimum"


"Man kan godt ringe men der kan være lang ventetid uden henvisning og man skal selv betale hvis ikke man har henvisning"


"Tag til lægen og få en henvisning men ofte er en praktiserende læge nok"


"Jeg var til læge først, fik henvisning og fandt en privat klinik hvor der var kort ventetid"


"Ja, så skal du bare selv betale"


"Man skal have en henvising fra sin læge så du skal til lægen først og spørge om du kan få en henvisning."


"Man skal have henvisning fra lægen. En henvisning gælder i 6 måneder og 6 gyn besøg"


"Der er ikke noget forkert ved at blive tjekket hos lægen, de fleste har ikke behov for at komme videre til gynækolog. De henviser videre hvis der er behov for det"


53% af jer svarede ja


47% af jer svarede nej


"Det tror jeg kommer an på hvilken læge man har. Jeg har klart haft de bedste oplevelser med min gynæ"


Vi har en lille liste hvor medlemmer har anbefalet gynækologer i de store byer: Klubben anbefaler: gynækolog i dit område.


"Der er en liste på sundhed.dk"


"Jeg googlede mig frem og fandt en med gode anbefalinger"


"Jeg valgte ud fra ventetid + et sted der kun arbejdede kvinder"


"Spørg i vennekredsen om nogen kan anbefale en"


"Det kommer an på hvad du ønsker besøget skal handle om. Da jeg fik lagt spiral undersøgte jeg hvem der havde gjort det mange gange og fået gode anmeldelser og så alt efter afstand"


62% af jer svarede at I har det på samme måde


38% af jer svarede at I ikke har det på samme måde


"Troede jeg havde det sådan, men den mandelige gynæ jeg har er seriøst fantastisk! (Kbh)"


Ja! Gør det evt. allerede ved tidsbestilling.


31% af jer svarede ja


69% af jer svarede nej


"Ikke som udgangspunkt, men det kan godt gøre ondt eller i hvert fald sådan nive lidt, hvis de ikke er så gode til deres arbejde."

"Kommer an på hvad man skal have undersøgt/lavet. Spiral: ja. Celleskrab: ikke på mig."

"Altså umiddelbart nej, men når de skal stikke den der spatel dims op for at kunne kigge op i livmoderhalsen, kan den godt være kold og det føles måske lidt mærkeligt."


"Da jeg var medicinstuderende, lærte vi simpelthen i kommunikationsundervisningen at vi ikke skulle sige fx “må jeg have lav at mærke med to fingre” ved gynækologisk undersøgelse. Men sige “nu mærker jeg lige” eller “det bliver lidt koldt”. Argumentet bag var, at man ikke skulle gøre det til noget mærkeligt. Men signalere at det er noget man foretager hver eneste dag og det er helt rutine.

SÅ håbløst forældet syn på det! Og helt uden øje for at det jo netop ikke er dagligdag for patienten.

Man må altid som patient sige, at man gerne vil informeres og spørges før eneste procedure. (Selvom det ikke burde være nødvendigt, at patienten skal have ansvar for at sige det). Og jeg kan også klart anbefale at bede om at få gennemgået hvad der skal ske til undersøgelsen fra start til slut med visning af instrumenter, før man tager tøjet af og lægger sig på brikken."


"Det er det også, normalt"


"Det der bestemt hos min!"


87% af jer svarede positive


13% af jer svarede negative


"Hvis du gerne vil tjekkes så ville jeg insistere og hvis ikke så ville jeg skifte læge. Jeg ville klart blive tjekket hvis det kunne give mig ro"


"Det er en rigtig god ide lige at blive tjekket inden man starter på p-piller..."


"I forbindelse med p-piller ville jeg insistere på et tjek men ellers ikke uden der er en grund"


34% af jer svarede det har jeg også


66% af jer svarede det har jeg ikke


"Havde det, da jeg var dybere i kløerne på vaginisme. Giver god mening"


12% af jer svarede ja


88% af jer svarede nej


"Jeg har ikke prøvet det, men de seneste gange jeg er blevet undersøgt er jeg blevet det med et "engangsnæb" i plast og det har været noget af en gamechanger mht ubehag, slet ikke nivende på samme måde som metalnæbbet..."


43% af jer svarede ja


57% af jer svarede nej


"Er i rummet, kigger ikke, er min erfaring."


"Jeg var ved en gynækolog, hvor hun havde en lille skillevæg, som jeg kunne klæde mig af i. Men har også prøvet hvor min læge var i rummet, men så kigger de ikke - min gjorde i hvert fald ikke."


"Hos min er der afskærmet, men gynæ kigger ikke, er dog i rummet."


Klubben anbefaler: gynækolog i dit område.


"Hmm ved ikke med holistisk men kan anbefale Henrik Lajer"


"Sex og samfund har nogle rigtig søde gynækologer"


"Thue Byrndorf er fantastisk!"


"Astrid Petersen, Amager"


"Aarhus Gymnasium Tilst"


"Hey, jeg er nu fyldt 23 og har fået invitation til celleskrab for Hpv. Jeg har aldrig fået lavet en gynækologisk undersøgelse før. Er der nogen i klubben som har tips? Jeg har hørt Østrogenials podcast, som er rigtig god."


Har du fået foretaget et celleskab?

72% af jer svarede ja

28% af jer svarede nej


"Fik lavet celleskrab i forbindelse med opsættelse af min spiral og det var helt fint. Gynækologen var rigtig sød og fortalte alt hvad hun gjorde. Det gjorde ikke ondt, i modsætning til min spiraloplægning.."


"Du kan nærmest ikke mærke et celleskrab"


"Det niver lidt med er glad for at jeg fik det gjort"


"Jeg var så bange og udsatte det i flere år. Det kan slet ikke mærkes"


"Det kan godt gøre lidt ondt"


"Jeg plejer lige at tage en ipren en times tid inden, det har jeg det bedst med"


"Slap så meget af som du kan"


"Jeg sagde tydeligt til min læge at jeg var nervøs - så tog hun virkelig godt hånd om min bekymring. Hun takkede bagefter for at jeg havde sagt det, så hun var obs på det. Selve skrabet var ikke slemt"


"Hvis du bløder bagefter så kontakt din læge. Jeg fik at vide bagefter at det skulle jeg have gjort"


"Træk vejret dybt"


"Jeg tager kjole på så jeg føler mig mindre nøgen"


"Hej klub, ved ikke, om det her helt hører under klubben, men... Er der nogen, der har fået foretaget keglesnit? Vil virkelig gerne høre fra andre, hvordan det er. Både fysisk, men nok især psykisk. Kram!"


Har du fået foretaget et keglesnit?

7% af jer svarede ja

93% af jer svarede nej


"Er bange for gyno, så blev holdt i hånden af en sygeplejerske og det var en rigtig fin oplevelse. Kunne ikke mærke noget og tænkte ikke over det bagefter. Bare rart at få gjort"


"Jeg synes det var sværest psykisk"


"Smertefrit og tager 2 minutter"


"Lidt smerte bagefter. Følte mig sårbar og trist. Men fint da det var overstået"


"Det var ganske fint. Smertefrit og hurtigt. Bekymringen var det værste"


"Jeg har fået foretaget mini-keglesnit og vil gerne fortælle mere om det. Var meget glad for processen til selve indgrebet, som var meget lille og hurtigt overstået, men havde nogle komplikationer ifht healing efterfølgende."


"Det var mere okay end jeg havde frygtet både fysisk og mentalt. Sørgede for at have tonsvis af gode ting klar"


"Det ramte mig psykisk hårdere end jeg var forberedt på. Med selve operationen var tryg og hurtigt overstået. Hav en veninde med dig ind der kan holde dig i hånden og snakke med dig bagefter.


"Jeg var nervøs men det var slet ikke så slemt som jeg havde forstillet mig. Jeg kunne næsten ikke mærke noget og det var hurtigt overstået"


"Jeg kunne mærke at det nev en smule. Det var ikke store smerter"


"Fin lavet mit i fuld nakose grundet v*ldt*gter"


"Hej klubben. Jeg ville virkelig gerne høre folks oplevelser og erfaringer med HPV-virus, cellevævsforandringer og keglesnit. Jeg blødte en lille smule efter sex og studsede over det - fandt hurtigt ud af, at det var et symptom på cellevævsforandringer i livmoderhalsen.


Jeg gik derfor til lægen og fik henvisning til gynækolog, som lavede en biopsi. Selvom jeg følger screeningsprogrammet, som man skal, og er blevet vaccineret mod HPV som 13-14 årig - viste det sig, at jeg havde svære cellevævsforandringer, som havde ulmet så længe, at det var nødvendigt med et akut keglesnit. Det har jeg så fået nu - og skal vente 6 måneder på svar om hvorvidt jeg er kronisk smittet med HPV.

Jeg føler mig enormt alene i det her og føler ikke at mine frustrationer, følelser og tanker bliver hørt og forstået at lægerne - desuden står jeg tilbage med en masse spørgsmål, som hverken Google eller gynækologen kunne svare på - derfor tænkte jeg, at hvis nogle fra klubben, havde erfaringer med det - ville jeg mægtig gerne høre det. Både for mig selv og for at skabe mere debat om emnet. Jeg ville være meget taknemmelig hvis ville overveje, at tage emnet op en dag. På forhånd tak for at læse med og tak for den skønne klub du har skabt! ... og beklager den lange roman."


"HPV er meget normalt og der findes over 100 forskellige former. Det er jo en virus.

Ens vaccine beskytter ‘kun’ mod nogle af dem. Nemlig mange af dem som kan give kræft/kønsvorter."


"Lægerne har fjernet noget væv som har haft forandringer og nu venter de 6 måneder på at se om det kommer tilbage/stadig er noget. Jeg synes ikke personen her skal gå med bekymringer. Men jeg forstår det godt."

"Personligt havde jeg celleforandringer. Men ikke noget de ville gøre noget ved. Det skulle gå over af sig selv. Så jeg var til gynækolog hver 6. måneder i 2,5 år. Til sidst var det væk."

"Det kan sagtens være sexuelt overført da HPV vaccinen ikke “dækker” alle hpv vira."


"Få en henvisning til en gynækolog der kan svare på dine spørgsmål"


"Jeg er selv ved at få svar efter 6 mdr tjek ved lette forandringer. Du er ikke alene. Der er ikke meget info at finde og jeg fik også dårlig og fejl vejledning omkring vaccinen"


"Fik at vide at jeg havde celleforandringer og troede så jeg havde kræft. Fik så dårlig info og var mega bange men de tjekker 'overdrevet' meget for at kunne gøre noget i tide"


"Jeg har et spørgsmål til klubben angående det jeg ser når jeg stikker spejlet mellem benene og spreder kønslæberne. Når jeg kigger jeg ind i og i kanten af skedeåbningen, kan jeg se en tekstur som jeg ikke har hørt om før. Altså en tekstur på "skedevæggen" (ved ikke hvad det hedder) der næsten minder om kødet fra en pomelo. Den består af mange mindre og større næsten "ormelignende" (lyder klamt i know) "tentakler", og ja, ligner lidt pomelo-kød-tekstur.


De sidder helt tæt på hinanden, uden at sidde sammen, og jeg kan se og mærke dem både forrest og bagerst i skedeåbningen. Når jeg rører ved dem gør det ikke ondt, det kan tværtimod næsten ikke mærkes, og jeg kan tage en mellem fingrene uden der sker noget. Jeg har så vidt jeg ved, altid haft dem. De er ca 4-7 mm lange.


Jeg undrer mig over om det er normalt, om der er andre der har samme pomelo-lignende tekstur/tentakler i skedeåbningen? Hvis ja, om I har fået kommentarer fra sexspartnere om dem?

Jeg håber på jeres hjælp"


Er der nogen der kan genkende det?

21% af jer svarede ja

79% af jer svarede nej


Er det noget der bør blive tjekket?

64% af jer svarede ja

36% af jer svarede nej


"Det lyder virkelig meget som kønskransen og jeg har det også lidt op i skeden"


"Det lyder som kønskransen"


"Jeg kan selv genkende det der bliver beskrevet ved åbningen af min skede"


"Hvis du har haft det hele livet og det ikke er til gene er det nok normalt"


"Kan det måske være vestibular papillomatosis? Det er helt ufarligt. Eller kønsvorter. Spørg lægen"


"Tror jeg har det der tales om jeg jeg har været til GU. De sagde intet til det"


"Muligvis 'rugae' som er slimhindefolder i skeden."


"Blev tjekket for noget lignende for mange år siden. Min læge sagde det var ekstra væv"


"Hvis det vil gøre dig tryg ville jeg få det tjekket hos en læge"


"Hej! Jeg har et spørgsmål til klubben vedrørende nærmest kroniske smerter i underlivet:

Jeg har siden juli 2021 haft smerter ved vandladning, under sex (så meget at min kæreste og jeg har måtte stoppe med at have sex i flere måneder, da han ikke kunne komme ind i mig uden at det var enormt smertefuldt) og jeg har nærmest fået stød fra mit underliv. Jeg er nu blevet undersøgt to gange af egen læge for klamydia, celleskrab osv. Jeg har også været ved gynækolog, men der var intet at komme efter. Derudover tog konsultationen (efter 6 måneders ventetid) 15 minutter og jeg blev nærmest skyndt på ud igen.

Det er nærmest konstante smerter, og jeg føler ikke at jeg bliver taget seriøst og jeg føler mig meget alene med det hele. Er det noget I har oplevet? Eventuelle erfaringer som kan give ro på?

På forhånd tak."


Er der nogle der har oplevet noget ligendne?

20% af jer svarede ja

80% af jer svarede nej


"Da jeg var yngre blev jeg undersøgt for endometriose, via en kikkertundersøgelse, pga. et lignende smerte-mønster, så det kunne for det første være et bud.

I mit tilfælde fandt de dog ud af at jeg ikke havde endometriose, men nogle kraftige muskelspændinger, som jeg ikke selv kunne styre og jeg gik derfor til fysioterapeut over nogle måneder for at komme smerterne til livs. Siden da har jeg været uden smerter og har haft fokus på god kontakt til muskulaturen i og omkring mit underliv, for at undgå at ende samme sted igen. Både endometriose samt muskelspændinger kan have samme smerte-mønster som der er beskrevet her."


"Skift læge! Du fortjener en der lytter til dig"


"Er hun blevet tjekket for mykoplasma?"


"Vilel blive tjekket for myoser/spædninger/vulvodyni/lichen og finde en special gynækolog!"

"Jeg havde en overspændt bækkenbund, det kan skyldes mange ting. At man sidder med krydsede ben, lave knibeøvelser forkert, etc. Jeg gik til en fysioterapeut med speciale i underlivet og fik nogle øvelser. Har meget sjældent smerter nu, er virkelig glad for resultatet."

"Min veninde har haft samme problem. Hun blev ved med at gå til lægen og fik en henvisning til en speciallæge som hjalp hende. Det tog lang tid før de fandt en metode der hjalp, men bliv ved og stå fast ved at du skal have noget hjælp."


"Det kunne godt lyde som vaginisme og der kan jeg virkelig anbefale Birthe Bonde klinikken" "Jeg har det med en bestemt partner.og hvis jeg bliver usikker, utryg i en relation. Mit mellemkød gør i perioder ondt hele tiden. Jeg tror det er meget mht ph værdi. Altså om jeg er 'sur'nok. Det virker, afhjælper at onanere. Så man lærer sine krops, vulva, vagina grænser at kende. Det bliver virkelig slemt, hvis partneren styrer. Så lukker hele min krop og det svier og gør ondt. Både på ydre og indre del af mit underliv. Du må gerne sende svaret til den der skrev. Og meget vigtigt. Sig til partneren at de skal lade dig være i fred. Så må han gøre det selv. Seriøst! Giv dig selv god tid. Nogen gange har jeg ikke sex med andre i flere måneder. Men bruger kun Satisfyer, Dory, Woody eller en stav af rosenkvarts. Sidstnævnte hjælper på spændinger. Penetration i det hele taget er ikke særlig fedt altid. Brug noget andet legetøj eller dine hænder. Sender mange mange good vibes. Det skal nok gå!"


"Har de undersøgt for symptomer på Lichen Schlerosus? Tjek Lichen Schlerosus foreninges hjemmeside, der er mange ressourcer. Tag til en anden læge, det er bullshit at de ikke tager tid til dig" "Jeg lider selv af vulvodyni, som er karakteriseret ved smerte; det kan både være i forbindelse med samleje og “uprovokeret”, dvs. sviende/brændende smerter uden at det er i forbindelse med sex. Måske spørgeren ville have gavn af at læse om vulvodyni og se om smerterne minder om det? der er nemlig intet at se ved GU, og derfor bliver man ofte afvist af læger/gyn på trods af store smerter."


"Har endometriose. Mange symptomer er ens" "Jeg har oplevet underlivssmeter og spændinger og det er næsten gået over pga øvelser og fokus på afslapning. Jeg kan virkelig anbefale Klinik For Bækken og Underliv v/ Fysioterapeut Helene Herlow og Birthe Bonde klinikken i København! De er meget dygtige, kompetente og lyttende, så jeg tænker de kan hjælpe dig. Det er virkelig utroligt hvordan du ikke føler det bliver taget alvorligt, når det er så smertefuldt. Håber du får den rette hjælp." "Jeg har oplevet det samme med min ekskæreste. Men han havde svært ved at forstå det, forstå mig, og forstå hvor smertefuldt det egenligt var. Jeg følte mig mega forkert, og skamfuld over ikke at kunne have sex med min kæreste. Nogle gange pressede han lidt for meget på, og vi havde sex alligevel. Selvom det gjorde ondt. Jeg var også til læge og GU, men uden der var noget at se. Jeg tænker at det jeg oplevede den gang, har været et psykisk problem, som også tog plads i min krop. Gjorde at jeg var anspændt og altid lidt bekymret for om han ville blive sur eller presse på med sex. Jeg kan self ikke sige, hvordan du og din kæreste har det sammen, og hvis I har det mega skønt og trygt, er det måske ikke der man skal lede <3 men for mig hjalp det at kende det psykiske problem bag, og jeg kan i dag have virkelig god sex uden det gør ondt. Og det er mega seriøst det du går igennem! og selvom det ikke burde være dit ansvar så har du rettigheden til at kræve af din læge eller gynækolog at de undersøger dig ordentlig! Knus og jeg håber alt det bedste for dig fremover."


"Find en ny gynækolog!! Smerter skal tages alvorligt"


"Se gruppen om vulvodyni på facebook"


"Måske en henvisning til en sexologisk klinik" "Jeg synes bestemt hun skal gå til læge igen, evt. skifte læge til en der er mere lyttende og så det vigtigt hun få understreget hvordan smerterne hindre hendes funktionsniveau. Der findes underlivs sygdommen vaginisme der er (indtil videre tolkes som) psykisk betinget. Og selv hvis det ikke er det, så har skal hun bede hendes læge om hjælp til at komme videre fra der hvor hun står nu - hvem skal hun nu opsøge? Hvad er det næste hun kan forsøge? Osv."


Klubbens indlæg om lichen schlerosus


Klubbens indlæg om vaginsime


Klubbens indlæg om vulvodyni


Klubbens indlæg om endometriose


"Hej skønne du. Jeg sidder i den situation at jeg nu flere gange har fået konstateret hæmolytiske streptokokker i underlivet, og jeg er totalt i vildrede da jeg intet kan finde om det på nettet. Var det måske et emne du ville tage op i en story så folk kan dele erfaringer med det? Knus."


Er der andre der har det?

3% af jer svarede ja

97% af jer svarede nej


"Så vidt jeg ved er det kun et problem hvis du ønsker barn, da du kan smitte barnet"


"Jeg fik antibiotikakur i stikpilleform mod streptokokker i vagina, det hjalp"


"Brugte den creme på recept"


"Det ses hos 1/3 kvinder som en del af normalflora"


"Insister på at få det behandlet. Det er en lang behandling men den findes. Måske også få tjekket din partner(e). Eller bede dem være omhyggelig med hygiejnen"


"Det er en bakterie som kan være naturlig i vagina men kan nogle gange skabe problemer ligesom hvis den findes på huden. Hvis du er kommet ind med underlivsproblemer kan det skyldes dem, men ikke nødvendigvis! Derfor skal man ikke være nervøs men spørg din læge."


"Gruppe B streptokokker (hæmolytiske) kan findes hos op mod 30% af personer og er en normal del af bakteriefloraen. Kan give problemer under graviditet. Hilsen en jordmoder. Google gruppe B streptokokker istedet"


"Det bliver bedre med tiden og man får antibiotika for det"0 kommentarer

Relaterede indlæg

Se alle
bottom of page