Om endomentriose


illustrator: ronja edelfeldt


Underlivs temaet fortsætter og her er der jeres spørgsmål og svar på tilstanden endometriose, der typisk kan være konstante smerter, smerter ved menstruation eller ingen symptomer overhovedet. Det er en sygdom, sammen med mange andre underlivstilstande, hvor der ikke er så meget information om det endnu men vi kan kun håbe at det bliver lavet om på. Gerne i den nærmeste, nærmeste fremtid.


5% af jer svarede ja


95 % af jer svarede nej


51% af jer svarede ja


49 % af jer svarede nej


sundhed.dk står der om endometriose:


"Endometriose er en tilstand, hvor væv af samme type som slimhinden i livmoderen (endometrium) også sidder uden for livmoderen. Dette væv kan sidde i æggelederne, på æggestokkene, bughinden, tarme eller urinblæren og i meget sjældne tilfælde udenfor bughulen.


Som regel ses disse forandringer på størrelse med knappenåls-hoveder på bughinden eller som cyster på æggestokkene.


Cysterne kan variere i størrelse fra millimeter til appelsinstore. De består af gammelt blod, som er tykt og mørkebrunt. Derfor bliver de ofte betegnet som "chokoladecyster". Disse slimhindeområder uden for livmoderen bliver påvirket af hormoner på samme måde som slimhinden i livmoderen. Derfor vil områder med endometriose reagere på samme måde som livmoderslimhinden og bløde under menstruationen.


I mange tilfælde har personer [rettet] med endometriose ingen symptomer. Sygdommen bliver opdaget tilfældigt hos ca. 20 % af dem, der har det."

"Flere års forsøg. Der findes to typer endometriose. Det afhænger af hvor vævet sidder. Den ene type kan ses på en scanning. Den anden sidder på en anden del som man ikke kan ses på scanningen. Mit kan ikke ses på scanningen. Eneste måde at få det konstateret er så en kikkert operation gennem navlen. Jeg er sluppet indtil videre fordi jeg har alle symptomerne så de har bare sat mig i behandling for det. Men det skal tages op igen efter sommer."


"Ved gynækologisk undersøgelse og samtale. Min mor har det så det har vejet tungt i deres vurdering"


"Kikkertoperation"


"7 års kamp, halvandet år hvor jeg kun kæmpede og ikke gik i skole/arbejde"


"Ved scanning som jeg blev henvist til grundet intense kramper/smerter midt i cyklus"


"MR scanning og gyn undersøgelse samt sygehistorie"


"Via en ultralydscanning"


"Der er mistanke om at jeg måske har endometriose fordi jeg har ret stærke smerter under mens, men lægen sagde at det var vildt svært at blive taget alvorligt når man først kom i gang med diagnosticeringen og den eneste måde man kan være helt sikker på er ved en kikkertundersøgelse. så hun smed mig bare på p piller. heldigvis er de eneste “bivirkninger” jeg har ved dem at jeg bløder mindre og i kortere tid, og at jeg ikke har smerter under. men jeg ved godt at ikke alle er så heldige."


"Jeg skulle have sat spiral op og der opdagede lægerne en cyste på min æggestok"


"Har virkelig lyst til at svare ja fordi jeg har symptomerne, men som tyk person har jeg ikke tænkt mig at kæmpe med lægen for en diagnose lige nu.."


"Jeg vil gerne tilføje noget her, som er at det er en meget under-diagnosticeret sygdom. Fordi det så ofte bliver slået hen som kraftige menstruationssmerter. Hvis man skal diagnosticere det med helt sikkerhed er det en ret stor undersøgelse med operation osv, da det ikke er altid endometriose kan ses ved en scanning bare, men man stadig godt kan have det selvom det ikke er synligt ved scanning (sagde min gynækolog). Jeg har fået mit diagnosticeret på baggrund af min sygehistorik, da min gynækolog mener mit tilfælde er "mildt" (ikke i smerte, men fremskredenhed). Og det er den samme behandling jeg kan få tilbudt uanset hvordan det er blevet diagnosticeret... Så, det har hjulpet mig helt vildt meget at læse på endometriose foreningens hjemmeside, også for at forstå hvorfor jeg først er blevet taget seriøst nu. De har mega gode ressourcer.

OG i øvrigt skift læge eller skift gynækolog hvis de ikke vil tage en seriøst. Min nye gyne der er vildt god sagde med det samme at jeg ikke skulle leve med at have så ondt og at vi ville finde en løsning sammen. SÅ vigtigt med en god gynæ."


"I forbindelse med at jeg blev steriliseret"


"Mit lå i familen så det lå lige til højrebenet"


"Gyn fandt en cyste ved spiralopsætning"


76% af jer svarede ja


24 % af jer svarede nej


"Min læge testede for det sa jeg klagede over mens-smerter. Jeg har det ikke, men følte mig taget nogenlunde alvorligt."


"Jeg var heldig. Min læge tog mig alvorligt og sendte mig til gynækolog et halvt år efter første klage."


"Tog mig 7 år fra første lægebesøg. De gjorde det for at være sikre inden de sendte mig til psykiater, fordi jeg “var svag og sart”. Altså de troede det var noget jeg fandt på."


"Vær super insisterende hos din læge!"


"Henvisning til gynækolog"


"Hold ved og find nogle der har forstand på det"


"Tal med din læge, hvis din læge er afvisende, så skift!"


"Insister på at blive undersøgt lige op til eller under mens, hvis first line behandlig ikke virker så insister på scanning"