Klubben snakker om pessar // del 2


Illustration af strejfer


Del to i klubbens snak om pessaret. Du kan finde del 1 lige her hvor du blandt andet kan høre klubbens fordele og ulemper ved at bruge pessaret som præventionsmiddel. Her kommer svarene til jeres spørgsmål om den. Husk at der (primært) er tale om erfaringer og det derfor ikke er det samme for alle. Det er en lang smører så skal vi ikke bare komme i gang? Ved nogle svar er der mange der har skrevet det samme og så har jeg altså kun valgt et par stykker. Find del 1 her. Synes du at pessaret er besværligt at bruge? 36 % af jer svarede ja 64 % af jer svarede nej "Jeg oplever dog at jeg kan have mere brug for glidecreme under samleje, da sekretet også samles op af pessaret, og jeg derfor ikke bliver våd på samme måde. Det er dog mindre udfordrende, hvis man først opsætter det når penis skal i gang og ikke hvis man får finger først."


"Det er en lille kop som smøres ind med sæddræbende creme. Den dækker livmoderen og forhindrer sædceller i at få adgang"


"Man smører pessaret ind i sæddræbende creme, og fører det op i skeden (lidt på samme måde som en menstruationskop). Derefter kan man have det i i op til 6 timer (før sex). Hvis der går over 6 timer, skal man smøre cremen på igen, hvilket man også skal, hvis man har sex flere gange i træk (med nogle cremer følger der en lille ‘pind’ med, til at smøre creme på, uden at man behøver at tage pessaret ud).


Efter sex skal man have pessaret siddende i 6 timer, inden man tager det ud.


Man må ikke have det i i over 24 timer.


Det skal rengøres med varmt vand og sæbe (jeg bruger intimsæbe) og må ikke koges.


Pessaret beskytter IKKE mod kønssygdomme."


"Hvis man både bruger pessar og creme er det 97% sikkert. Men det er vigtigt at man bruger det ‘rigtigt’ og at det lukker helt af for livmoderhalsen."


"Op til 98% hvis det benyttes korrekt"


"Som med alt andet prævention skal det bruges korrekt, ellers er der ingen der er særlig sikre.." "Man skal lære at sætte det korrekt, så er der som mange andre præventionsformer"

"Hør Østrogenials afsnit om pessar. Det lyder som den sikreste hormonfri prævention" - hør afsnittet her. "Der er en større risiko for 'menneskelige' fejl men hvis den sidder rigtig er den ret sikker. OG så er det vigtigt at brug sæddræbende creme" "Hvis man bruger et pessar som passer til ens skede (pessaret skal lukke helt af for livmoderhalsen) og bruger sæddræbende creme, er det 97% sikkert." "Men det kan være svært at være sikker på, at pessaret sidder korrekt.""Jeg tror det er vigtigt at man læser vejledningen grundigt. Hvis man stadig er usikker, vil jeg anbefale, at man taler med sin læge/gynækolog om det."


"Der er ingen hormoner i"

6 % af jer svarede ja


94 % af jer svarede nej


33 % af jer svarede ja

67 % af jer svarede nej


"I starten: 5-10 minutter - nu: 10 sekunder"

"Kræver lige lidt øvelse de første par gange. Nu tager det mig under 30 sekunder." "1 minut" "1 minut inklusiv håndvask" "1-2 minutter" "30 sekunder" "Måske 3 minutter sammenlagt med indsmøring med cremen. Man kan altid sætte den op tidligere på dagen hvis man tror man kommer til at have sex. Så hører der en form for tyk kanyle med som man kan indføre den sæddræbende creme med"


"Et minut måske... ligeså lang tid som en menskop"


"Ja man skal altid tjekke om det har dækket livmoderen under sex" "Ja der kan godt dreje lidt rund så 'håndtaget' til at hive det ud sidder et andet sted. Men det beskytter stadig" "Det kan ikke blive 'væk'"


"Lidt måske. Men det burde ikke flytte sig problematisk." "Det har jeg aldrig prøvet. Men har også kun prøvet den i et par måneder"


"Man skal følge de instrukser der følger med i manualen. Men man skal bare prøve at mærke efter med fingrene:);) Og hvis man er nervøs, kan man tale med sin læge eller gynækolog om det."


"Ja, det er vigtigt at man lærer at sætte det op rigtigt"


"Ja, det kræver noget træning at sætte det rigtigt og mærke efter om det sidder rigtigt. Jeg har taget fortrydelsespille 2 gange i løbet af det år jeg har brugt pessar fordi det sad forkert"


"Der findes en ret fin video af der på youtybe (tegning haha) - den brugte jeg første gang"


"Jeg fik min opsætning tjekket hos gynækolog. Det var fint. Det var meget nemt"


"Hvis man er vant til at bruge en menstruations kop, så føles det meget lige-til at sætte pessaret p