top of page
  • Forfatters billedede fries klub

Klubben snakker om p-piller // del 1


I er flere der har spurgt til erfaringsdeling af præventionsmetoder og fordele og ulemper. Så det skal vi selvfølgelig snakke om. Jeg laver et indlæg til hver præventionsmiddel der bliver brugt i klubben med polls, informationer samt fordele og ulemper primært på baggrund af personlige erfaringer. Derudover vil der komme en del to med svar på alle jeres spørgsmål om præventionsmidlet.


Som nævnt så kommer de her indlæg til at handle om personlige erfaringer om den givne præventions metode. Husk på at en fordel for nogen kan være en ulempe for en anden og der er ikke nogen oplevelse der er forkert.

Har du prøvet p-piller?

79 % af jer svarede ja

21 % af jer svarede nej


Hvis nej, ville du overveje at prøve det?

37 % af jer svarede ja 63 % af jer svarede nej


"Bivirkninger og har ikke haft sex længe"


"Har næsten kun hørt dårligt om dem. En kæmpe humørbombe"

"Efter alle de historier jeg har hørt er jeg lidt bange for at prøve dem selv"

"Jeg har set hvor meget de kan påvirke humøret så det vil jeg helst ikke nyde noget af"

"En som min veninde kender fik en blodprop pga. p piller da hun var 21- selv om ingen i hendes familie havde en historie om blodpropper, har prøvet dem men er ikke på dem længere pga. de sideeffekts som man kan få, blandt andet en blodprop."

"Alle de hormoner der bliver tilført hele kroppen"

"Hormonel påvirkning"


"Det at kunstige hormoner vil forstyrre den naturlige hormonproduktion og transport"

"Alle skrækhistorierne! Så hellere spiral eller kondom!"

"Jeg er bange for hvordan hormonerne vil påvirke mit humør da jeg har haft en depression før"

"Bange for blodpropper og uren hud"

"Der er klar sammenhæng, for mig og mine venner/bekendte hvert fald, mellem p-piller og depression/humørsvingninger. Når man har en svag psyke i forvejen, som jeg har, så kan p-pillen ekstremt let starte en depression. Jeg har på ingen måder lyst til at gamble med min psyke, som er den vigtigste del af mig. Jeg er helt med på, at p-piller kan have en positiv indvirken på kraftige blødninger osv. men da jeg ikke lider af det, er det irrelevant for mig.

Jeg respekterer, at det er noget nogen kvinder vælger, de har sikkert gode grunde. Men jeg har det ekstremt svært med!!!! At læger tit kun giver informationer om p-pillen og tit slet ikke nævner kobber spiralen, som er et hormonfrit alternativ. At man ser det som naturligt at en kvinde skal proppes med kemikalier og hormoner, er mig totalt uforstående. Håber at den seneste offentlig debat, kommer til at åbne de praktiserende lægers øjne."

"Hormonerne. Har prøvet nødprævention og det fuckede mit humør op"

"Der er depression i min familie. Hvis det ikke er godt nok til mænd så er det ikke godt nok til mig"

"Alle kvinder i min familie har fået blodpropper af dem"

"Jeg tør ikke"

"Hørte det forhøjer stress? Det kan jeg ikke lige overskue"

"Min mor fik det rigtig dårligt mentalt på grund af pillerne - blev depressiv og forværrede stress"

"Dårlige erfaringer med hormonpræparater"

"De standard bivirkninger, men den største grund er, at jeg har migræne med aura forstyrrelser, og efter besøg med 3 læger, hvor først den tredje læge fortalte mig at sandsynligheden for at få blodpropper er kraftigt højere på p-piller når man har migræne. Den information skræmte mig og kom meget bag på mig, da de to første læger prøvede ihærdigt at få mig på p-piller."

"Blev deprimeret af minipiller og vil ikke tage chancen"

"Frygten for bivirkninger"

"Blodpropper i familien. Min gynækolog tør ikke engang give mig dem"

"Blodpropper - Kender en ung pige på 13 år der fik det pga p-piller"

"Jeg har fået at vide at jeg ikke må pga migræne"

"Så mange hormoner"

"De hormonelle ændringer og risiko for brystkræft"

"Den store hormonpåvirkning, og den sindssygt lange liste af bivirkninger! Har hormonspiral, og det tror jeg påvirkede mig lidt i starten (de første 3 måneder) men ikke længere. Når mit hormonspiral skal skiftes vil jeg ikke have et nyt, og i stedet vil jeg bruge pessar. (Har fast partner)"

"Startede aldrig, på grund af viden om p-piller."

Hvis du har prøvet p-piller men ikke bruger der mere, hvad fik dig til at holde op?


"Hormonelle forandringer som blev symptombehandlet med p-piller. Stoppede for at få balance"


"Humørpåvirkning"

"Fik migræne (ikke bivirkning tror jeg) men man skal ikke være på p-piller når man har migræne"

"Fik en depression af p-piller og gik til psykolog et halv år efter jeg stoppede"


"Kunne mærke at det var dårligt for min krop"


"Jeg stoppede for et par år siden (efter måske 10 år eller mere på p-piller) fordi jeg begyndte at blive mere bevidst om al den kemi vi omgiver os med og putter i og på vores kroppe. Og det gik op for mig at jeg faktisk ikke brugte dem for min egen skyld da det på ingen måde er generende for mig at bare bruge kondom."

"Viden om hvad det egentlig er"


"Depresssion"

"Nedsat sexlyst, generelt dåligere humør og tror også jeg blev 'tør' dernede af dem. Hjalp at stoppe!"

"Jeg har haft vilde humørsvingninger, været meget ulykkelig og har haft det samme grimme depressionsmønstre ca. siden jeg startede. Jeg stoppede for en uge siden, for at se om det er p-piller som er skyld i det."


"Migræne"


"Svingende humør og kunne ikke mærke mig selv overhovedet"


"Havde overvejet at stoppe mange gange men da jeg endeligt gjorde det var da min mor fortalte mig om et oplæg hun lige havde læst om hvor en kvinde fortalte at når de laver undersøgelser om sådan generelle kvinders mentale helbred el. lignende, bruger de ikke kvinder der er på p-piller fordi det giver sådan misvisende data. Nu ved jeg ikke hvor faktuelt det rent faktisk er men havde set så mange ulemper allerede, tænkte jeg ligeså godt kunne stoppe."

"Dårligt humør ALTID og ingen sexlyst. (Kunne heller ikke lide tanken om at proppe mig selv med hormoner. Nu er både mit gode humør og sexlyst tilbage"

"Humørsvingninger, konstant svamp i underlivet, manglende sexlyst. Alt gik væk da jeg stoppede"

"Følte mig depri, tung i kroppen, smertefulde 'kramper' i ben om natten, ingen sexlyst"

"Vi ville have en baby. Livet uden p-piller var for fedt så kommer aldrig til at starte igen!"


"Jeg kunne godt lide tanken om at min cyklus var mere “naturlig” og upåvirket, og så havde jeg ikke behov for p-pillerne, da jeg ikke rigtig havde et sexliv + så ville jeg også gerne undersøge, om jeg ville få det anderledes, hvis jeg ikke tog pillerne, altså om hormonerne påvirkede mig på en negativ måde (mærkede ingen forskel da jeg gik af)."

"Jeg var villig til a gøre nærmest hvad som helst for at få det bedre mentalt. Og det fik jeg også"

"Øget chance for brystkræft, depression (gentagne gange) og migræne."

"Jeg kunne ikke huske at tage dem"

"Jeg blev gravid på p-piller. Har efterfølgende fået spiral"


"Jeg følte ikke nødvendigheden var der længere"

"Begyndte oprindeligt på dem på grund af kraftige menstruationssmerter, men også som prævention. Havde været på dem i mange år, og var i mellemtiden også sprunget ud som lesbisk, så havde ikke brug for præventionsdelen mere, og så har jeg bare fået et andet syn på det med at proppe hormoner ind i sin krop hvis det strengt taget ikke er nødvendigt. Så jeg tænkte jeg ville prøve at stoppe og se hvad der skete - da jeg som sagt havde været på dem i mange år kunne det jo godt være min cyklus og mine smerter havde ændret sig siden jeg begyndte at tage dem som 16-årig. Indtil videre går det fint uden."


"Glemte altid at tage dem og de fuckede meget med mit 15-årige sind"


"Blev psykisk påvirket af dem"


"Alle omkring mig mente at jeg var blevet trist og dyster. Havde også mistet sexlysten"


"Jeg fik p-piller som 17-årig. Var ikke seksuelt aktiv, men havde meget uregelmæssige menstruationer og rigtig mange smerter. Lægen gav mig p-piller og fortalte, at mine problemer måske skyldtes sygdom - men i så fald ville det først blive et problem, når jeg skulle have børn.

Som 21-årig begyndte jeg at tænke meget på, om der mon reelt var noget galt med min krop. I så fald ville jeg hellere vide det nu, end i en situation, hvor jeg faktisk prøvede at få børn. Tror det ville være psykisk bedre for mig at vide det på forhånd. Jeg havde en idé om, at problemerne måske bare kunne have skyldtes, at jeg ikke var helt færdig med puberteten, da jeg begyndte på pillerne. Samtidig var jeg ikke glad for tanken om at fylde min krop med “fremmede” hormoner. Så jeg stoppede som en slags eksperiment for at se, hvordan min voksne krop ville opføre sig uden ekstern hormonpåvirkning.

Er virkelig glad for at jeg stoppede, fordi jeg føler mig meget mere i kontakt med min krop og føler jeg har mere kropslig autonomi. Og jeg ved, at de signaler, min krop sender mig, har en betydning. Ville dog ikke afvise at begynde igen, hvis jeg fik en fast partner."


"Blev deprimeret og angst"


"Boller aldrig såe"


"Havde været på dem et års tid, men så fik jeg mens i 34 dage (???) og de vildeste humørsvingninger. Gik til lægen og de kunne ikke sige så meget, men vi fandt frem til at jeg måske ikke helt kunne tåle p-pillerne, og så stoppede jeg og gik over til p-stav i stedet. Det fungerer bedre for mig at jeg ikke skal huske på pillen, men bare skal have staven skiftet hver 3. år."


"Fik slem hovedpine af dem"


"Hudproblemer og ingen sexlyst"

"Mere migræne"


"Jeg blev gravid på p-piller"


"Jeg fik det psykiske dårligt på p-piller. Efter første barn, kunne jeg mærke at ting var anderledes, så der fik jeg en kobberstav og efter tvillinger fik jeg så klippet. Jeg var ofte meget træt da jeg var på p-piller, det er jeg ikke mere. Ihvertfald ikke af p-piller. Jeg forstår ikke at p-piller anbefales til kvinder. Jeg vil ønske at jeg ikke havde fået lov til det i så tidligt en alder af min læge den gang.."

"Jeg ville se om det påvirkede mig vægt (hurra tykfobi) men det gjorde ingen forskel"

"For højt blodtryk"

"Min kæreste og jeg gik fra hinanden og havde ikke brug for prævention længere"

"Jeg startede på dem pga menstruationssmerter og var glad for dem i cirka to år uden bivirkninger. Derefter kom mine smerter igen, selvom jeg var på dem, og mit humør blev meget påvirket. Jeg græd flere gange om ugen uden umiddelbar årsag, og jeg kunne slet ikke mærke min krop eller mig selv (plejer at være rigtig tunet ind på min krop og mine følelser, det mistede jeg fuldstændig). Jeg kunne ikke adskille hvad der var mig, og hvad der var hormoner derfor stoppede jeg."

"Menstrationssmerter, migræne, PMS var ulideligt, depression og brystsmerter"

"Jeg blev depressiv"

"Bogen 'taking charge of your fertility"

"Kvalme og akne"

"Ville gerne opleve min krop naturligt"

"Stoppede i 2 år efter jeg slog op med min kæreste. Følte det var unødvendigt at fylde min krop med hormoner når jeg ikke havde regelmæssig sex. Samtidig en god måde altid at være sikker på man husker gummi med et one Night stand haha."


"En jeg kender som ellers var rask fik en blodprop i hjernen. Hun var 22"


"Amning"

"Fik meget hovedpine og menssmerter - har jeg aldrig haft før"

"Oplevelse fra en kendt ung pige der havde fået en blodprop af dem"

"Blev gravid selvom jeg var på p-piller - efter graviditeten fik jeg spiral"

"Jeg kunne ikke lide tanken om at fylde min krop med falske hormoner"

"Lægen sagde jeg var for gammel"

"Celleforandinger, smerter og blødninger. Blødte altid og havde smerter efter sex. Nu er alt godt."

"Humørsvingningerne fyldte for meget"


"Frygten for blodpropper"


"Jeg glemmer at tage dem til tiden"


"Jeg havde kronisk depression indtil jeg endelig kom af p-pillerne efter 10 år"


"Jeg ville gerne tilbage til min egen krop"

"Jeg ville gerne connecte med min krop igen - kunne slet ikke mærke mig selv på pillerne"

"Cyste i brystet"


"Blev voldsom køresyg så kastede og hver gang jeg tog bussen"

"Blev single"

"It was babytime"


"Ingen menssmerter!!"

"Struktur i cyklus"

"Fucking lækkert ikke at bruge kondom under sex"

"Stabilt humør, nul depression og bedre orgasmer/sex generelt"

"Spontan sex uden kondom"

"Friheden"

"Springe en menstruation over"

"Færre smerter, man kan springe menstruationer over og selv styre hvornår man får dem -> du ved hvornår du får mens og bliver derfor ikke fanget off guard i hvide bukser uden en tampon på dig, høj præventiv sikkerhed, større bryster hah, det skulle vist også være godt for folk der døjer med akne/uren hud??"

"De beskytter mod graviditet"


"Det har reddet min hud fuldstændigt. Havde prøvet alt"


"Ingen"


"Jeg kan udskyde min menstruation"


"Min menstruation er regelmæssig"


"Før jeg begyndte på p-piller, havde jeg meget voldsomme menstruationssmerter hver gang, med feber og kunne nærmest ikke rejse mig fra sengen i flere dage. P-piller har gjort jeg ‘bare’ har ondt i maven under menstruationen. Derudover er min akne næsten gået væk efter jeg er begyndt på dem."

"Ingen uønskede babyer"

"At jeg bløder mindre"

" 'Nem' beskyttelse når man er i et forhold"

"At vide præcist hvilken dag min mens kommer"

"Jeg kan kontrollere min menstruation"

"At jeg undgår stærke smerter og at ligge på håndklæder om natten pga. kraftige blødninger"

"Færre smerter"

"Der var flere grunde for mig. Jeg tog dem ikke for præventionens skyld, men primært fordi jeg var bange for at mik akne ville blive meget slemt hvis jeg stoppede og lidt af samme grund var jeg sygt dårlig til at huske at tage dem. Men det der nok var det afgørende punkt for mig var at jeg læste en artikel om hvor meget de reelt set kan påvirke vores hjerne."

"Ren hud"

"Man kan bolle"

"Min hud var renere da jeg var på dem"

"Sex uden frygt for at blive preggo, kan kontrollere min mens og gør alt for min livskvalitet"

"Langt mildere (men stadig ulidelig) mens"

"MINDRE SMERTER"

"Honestly kun at det er mere sikkert end kondom"

"Prævention, men absolut ikke andet end det! Hellere undvære og finde alternativ"

"Nemt når man er ung og for mit vedkommende har flere partnere. Nemme menstruationer"

"Fik store bryster, pændere hud og blev ikke gravid"


"Man skal huske at tage dem hver dag"

"Humørsvingninger"

"Selvmordstanker"


"Risiko for blodpropper"


"Humørsvingninger og øget sult"


"Øget risiko for depression og skyer i hovedet"

"Hormoner"


"Alt. Udover at man ikke bliver gravid og de kan tage nogle smerter"


"Forværrer angst"


"Kæmpe humørsvingninger og dårlig hud"


"Min sexlyst forsvandt næsten"

"At jeg ikke ved hvordan de påvirker min krop og har taget dem siden jeg var 13"

"Rigtig slem kvalme og fysisk ubehag hele natten hvis jeg glemte en pille"

"Akne på ryggen og ansigt, især hagen"


"Man er ikke beskyttet mod sexsygsomme"


"Kraftige humørsvingninger. nedtrykthed, oppustethed, kvalme, magtesløshed og mere uren hud"

"Følte mig distanceret fra min krop"

"Forhøjet blodtryk og frygtelige smerter ved menstruation"


"Lav sexlyst, depressive tanker, konstant 'PMS', ureggelmæssig mens"


"Fucker med mit humør og græder ofte"

"Blev meget lettere irriteret over andre mennesker"

"Det føles så unaturligt"


"Migræneanfald"


"Jeg havde de sygeste humørsvingninger de første par måneder"


"Sygt mange og voldsomme bivirkninger"

"De skal tages på samme tid hver dag"

"Depression!"

"Ømme bryster, slemme humørsvingninger, træthed 24/7 - mentalt træt"

"Hvis man er uforsigtig med at tage dem ordenligt kan man få gennembrudsblødninger"


Er der noget man skal vide om p-piller hvis man overvejer at starte på p-piller? "Man må ikke tage p-piller hvis man lider af migræne. Skiftede til minipiller af den grund"


"Har prøvet at have noget kørende med en fyr, som altid brugte kondom, men så engang, hvor vi var på en weekendtur sammen, så han, at jeg tog en pille om aftenen, så vi endte med at have sex uden at han tog kondom på, uden at jeg lagde mærke til det.


Det var ret ubehageligt. Så mit råd er at være opmærksomme på, at nogle fyre vil antage, at man ikke behøves at bruge kondom. Også selvom I slet ikke har aftalt noget. Det er nok ikke er direkte svar på spørgsmålet, men mere, hvis man er på p-piller af andre grunde end prævention og også gerne vil bruge kondom."

"Det kan øge risiko for blodpropper og brystkræft"

"Læs op på de gængse og mere alvorlige bivirkninger"

"Det er en stor mængde hormon man intager hver dag gennem hele kroppen"

"Læg mærke til om du får bivirkninger - det kan self skyldes andre faktorer, men det kan også sagtens skyldes p-pillerne. Prøv det over en periode, og se hvad din krop siger til det. Nogle gange går det, andre gange skal man skifte præparat, og så fungerer det, og i andre tilfælde går det bare ikke."

"Man skal gøre sig selv den tjeneste at researche rigtige undersøgelser om bivirkninger"

"At nogle fyre automatisk antager at de ikke skal bruge kondom også selvom de ikke har spurgt hvad du foretrækker"

"De kan påvirke humøret og sexlysten rigtig meget!"

"Det kan være svært at huske at tage dem"

"Fordi det optages oralt, er der masser af hormon til overs som man tisser ud i vores grundvand. Derudover bruger man tid på at prøve forskellige mærker, for at finde det mærke der påvirker en mindst. Hør Østrogenial episode #14 “ulighed i prævention” inden du tager p-piller."

"At man ikke fra den ene dag til den anden kan mærke eventuelle bivirkninger"

"Man kan blive suget ind uden man opdager bivirkningerne"

"Hvis du føler dig utryg ved at tage dem så skal du ikke gøre det - ligemeget hvor meget du bliver presset til det!!"

"De beskytter ikke mod sexsygdomme."

"At hvis man kaster op tre timer efter indtagelse beskytter den ikke!!!"

"Find/ vælg en læge der har forståelse for p-piller så de kan hjælpe dig med det du har brug for. Første gang jeg var på p piller fik jeg bare det billigste mærke. Anden gang sad min læge simpelthen og googlede p-pille mærker til selve konsultationen for at finde et mærke hvor chancen for depression som bivirkning var lav (eftersom jeg fik depression af pillerne første gang jeg var på dem). Det er simpelthen for dårligt."

"Det er den type prævention der indeholder mest hormon - hvilket er værd at overveje"

"Det kan fucke med din hjerne"

"Sæt dig ind i hvordan man stopper på pillen hvis du en dag skal det! Vigtigt!

"Jeg synes det vigtigt, at man kender til bivirkningerne. Snak med din læge. Ikke kun og p-piller, men også om fordele/ulemper ved andre præventionsmetoder."

"P-pillen er ikke 100% sikker mod graviditet. Er 99% sikker"

"Husk at tage dem korrekt"

"Psykiske bivirkninger og opmærksomhed på blodpropper"

"Tjek din familiehistorik i forhold til blodpropper - (man kan dog stadig godt få dem selvom der ikke er nogen blodpropper i familien)"

"At deres virkning ikke er holdbar hvis man har glemt én pille indenfor 14 dage"

"Det tog mig to år at opnå en normal cyklus efter endt brug af p-piller"

"Hvor store følger det kan få for kroppen efter stop, i mange år"

"At man kan blive påvirket psykisk. Og at lægerne ikke altid ved dette/tager det seriøst"


Svar på jeres spørgsmål kan findes i indlægget her.


0 kommentarer

Relaterede indlæg

Se alle
bottom of page