top of page
  • Forfatters billedede fries klub

Klubben snakker om menstruationskopper // del 2


Illustration af citrusfrugter


Her er del to af klubbens snak om menstruationskopper, hvor vi blandt andet kommer mere omkring de problemer og ulemper der kan være ved at bruge koppen, brug af koppen ved spiral, om der er nogen der ikke kan bruge koppen og så kommer der til sidst klubbens tips til at tage koppen ud uden at det gør ondt. Hvis ikke du har set del 1 så kan du finde den lige her.


"Har man tendens til menstruationssmerter kan koppen godt fremprovokere dem." "Jeg får stærkere menstruationssmerter af den"


"Det kan godt være lidt besværligt at skide med koppen i da den kan ryge længere og længere ned. Nogle kopper kan lige skubbes op igen (hvis den er af et stivere materiale), andre skal indføres igen (blødere materiale)" "Kan være besværligt at tømme når man er ude til for eksempel en fest" "Det er ikke nemt at tæmme dem hvis man er på et offentlig toilet. Specielt ikke hvis ikke der er en håndvask i båsen" "Den sviner mere end bind og tampon. Den er svær at skifte uden håndvask tæt på. Man kan dog købe wipes, som er lavet til menstruationskopper på apoteket, som man kan have med i tasken, så kan du også skifte på et offentligt toilet - uden håndvask." "Det er irriterende at skulle tage den ud inden sex i stedet for bare at smide tøjet" "Tilvænning var det sværeste for mig - nu er det fab" "Det sviner lidt når man skal tømme den" "Jeg føler hele tiden at jeg skal tisse. Det er som om at den presser lidt på blæren indefra" "Jeg skal tisse oftere med koppen i" "Den presser på min blære så jeg skal tisse oftere, og ved meget kraftige menstruationssmerter gør den ondt. Efter jeg har købt en mindre kop oplever jeg dog ikke at den presser på min blære, og de dage hvor den gør ondt, plejer jeg at bruge en tampon i stedet. Jeg har brugt en menstruationskop siden jeg var 13 (er 18 nu), så kan helt klart anbefale det!" "Hæmorider hvis dit bindevæv er svagt og skrøbeligt" "Ømhed og den er ikke god med spiral" - mere om spiral og koppen længere nede. "Hvis du taber en fuld kop på gulvet sviner det lidt (meget) haha men ellers ikke synes jeg" "Risiko for TSS" Her har jeg læst mig frem til at der på nuværende tidspunkt kun er to (en anden artikel siger 5) brugere af koppen der har rapporteret tilfælde af TSS - og den sad oppe i 7 dage. Du kan læse mere om det her. Du kan også læse mere om det her. Men der er altid en risiko! Den er umiddelbart ikke så stor som ved brug af tamponer. "Man skal koge den mellem brug ellers kan den være decideret farlig. Det kan være lidt bøvlet men fordele opvejer det altså RET meget" "Man bliver konfronteret med sit blod på en HELT anden måde" - noget der ikke nødvendigvis er en ulempe for alle. "De gnaver og lækker og den skubbede til min spiral så jeg blev gravid" "Jeg har oplevet at vakuum er så kraftigt at det gør ondt at tage den ud. Men det klares som regel for mig ved at stikke en finger op og langsomt trykke på siden af koppen, så vakuummet løsner sig langsomt. Men gør det over et toilet eller i badet - hvis koppen er fyldt kan det være et værre rod at tørre op." "Hvis den ikke vil folde sig ud er det frustrerende" "Man kan godt glemme at man har den i, hahah" "Får kvalme hver gang jeg sætter den op. Går over efter 10-ish minutter" "Lugtgener. Det kan lugte slemt hvis der går for langt tid mellem tømning og rengøring." "Min mens trækker tit rigtig læge ud i slutningen, hvor jeg kun bløder meget lidt hver dag i flere dage. I de dage er det rigtig træls at huske at tømme koppen hele tiden uden det føles som om den “fanger” noget. Jeg kan godt lidt glemme den er deroppe og gå ret længe uden at tømme den. Det er nok ikke så sundt..."

23 % af jer svarede ja 77 % af jer svarede nej Er det sandt at nogle ikke kan bruge koppen? Jeg har prøvet den men det er smertefuldt. 18 % af jer svarede ja 82 % af jer svarede nej "Jeg besvimer når jeg bruger den så jeg har desværre givet op trods flere forsøg. Jeg kan sagtens bruge tampon, kan dog få det dårligt og føle begyndende besvimelse hvis den sidder forkert. Jeg så at Amalie Have skrev at hun havde samme problem og at hendes læge vist sagde noget om nogle nerveender der lå lidt mere blottet og derfor var meget sensitive. Men jeg kan intet finde om det på nettet og min egen læge vidste heller ikke hvad det kunne være. Jeg har heller ikke mødt andre der har samme problem. Jeg er så ærgerlig over det." "Jeg har ikke selv problemer, men jeg har mange veninder som døjer med dem!! Både i forhold til smerte/ubehag og almen pasform." "Min veninde kunne ikke bruge den fordi hendes livmoderhals sad for højt oppe ift koppen, sagde hun." "Den kan godt gøre ondt hvis den lige “suger” sig fast forkert. Den danner jo et undertryk der bør lukke for evt lækager. Det er også derfor det kan være et problem hvis man har spiral - jeg tror simpelthen man kan komme til at trække spiralen ud. Man skal i hvert fald være forsøgt. Man skal også tage trykket af koppen inden man tager den ud. Første gang jeg fjernede min havde jeg ikke overvejet hvordan jeg gjorde og hev den bare ud. Det gjorde voldsomt ondt! Men lige en finger op for at lette koppens tryk inden mm hiver den ud. Hvis man oplever smerter mens den sidder i, plejer jeg at tage trykket af koppen og prøve at omplacere den i skeden."

Hvad hvis man ikke bløder så meget? "Har jeg ikke oplevet" "Nej, det er slet ikke det samme som med en tampon. Koppen udtørrer ikke skeden. Bare husk at tømme den i hvert fald hver 12. time." "Nej, du kan øve dig med den når du ikke har mens og bruge den når du ikke bløder så meget" "Jeg bruger den også på de dage hvor jeg bløder meget lidt." "Nej, jeg bruger den selv op til min menstruation." "Nope - jeg har den ofte i et par dage FØR jeg får mens så der ikke sker uheld og det fungerer!" "Nej det er koppen perfekt til" "Nej, funktionen nedsættes først når den er fyldt med blod. Så skal den tømmes" "Nej, du kan evt. vælge en mindre størrelse/model. Man kan få en minimodel." Jeg kan ikke bruge tamponer fordi det gør ondt. Kan koppen stadig være for mig? "Ja! Jeg gik over til koppen fordi jeg ikke kunne tåle tamponer. Koppen er bedre, den suger ikke." "Ja, har aldrig kunne med tampon men koppen virker" "Jeg har altid haft problemer med tamponer og hader dem men jeg elsker koppen" "Ja! Den er slet ikke så 'grov' i det som en tampon er." "Jeg kunne heller ikke bruge tamponer. De gjorde som regel ondt når de skulle ud og jeg følte mig afsindigt tør deroppe når jeg brugte dem. Har slet ikke problemer med koppen overhovedet!" "Jeg begyndte med koppen fordi jeg aldrig blev venner med tamponer. Jeg kunne ikke få det til at fungere og det var altid til så meget gene for mig. Men koppen var rigtig god da jeg meget lettere kunne styre placering og rette på den hvis den sad forkert." "Det kommer an på hvad problemet er. Hvis det er tørhed så ja. Er det størrelse så nej, nok ikke" "Måske med mindste model" "Ja koppen er mere smooth." "Det hjalp for mig" "Nej, den er bredere at sætte op end koppen" "Ja, glidecreme kan gøre det nemmere." "Ja, jeg kan mærke den laaagt mindre end tamponer" Andre der oplever menstruationssmerter mere voldsomme når man har den i? 24 % af jer svarede ja 76 % af jer svarede nej


Bruger den engang imellem men synes den irriterer og gør ondt – går det over?

"Har samme problem" "Lige når man sætter den op, kan det godt føles lidt ømt. Men for mig, plejer den at sætte sig ordentligt efter noget tid." "Synes det gør ondt når den sidder forkert. Så hiver jeg den ud og sætter den bedre" "Hvis den sidder rigtigt bør den ikke kunne mærkes. 1. Det kan være staven der er for lang og skal klippes til. 2. Det kan være den sidder og presser op mod livmoderhalsen. Hvis det er muligt forsøg at placere den knapt så højt oppe. 3. Det kan være du skal prøve et andet mærke, evt. en blødere kop. 4. Giv det tid, forsøg med forskellige positioner når den sættes op, vær ikke bange for at rode lidt rundt med den og dine fingre." "Så sidder den formentlig ikke korrekt. Skal ikke gøre ondt." "For mig gjorde det vildt ondt at tage den ud i starten, nu oplever jeg aldrig smerter eller ubehag" "Enten forkert størrelse, ikke sat langt nok op eller dutten for neden er for lang, tror jeg" "Jeg kom oftest til at skubbe den for langt op i starten. Den har et bestemt punkt, hvor den både holder vakuum og ikke er ubehagelig. Det tager noget tid at finde ud af hvordan det er bedst for en selv." "Ja, jeg synes det går over efter et par timer når den ligesom har 'fundet sig til rette'. " "For mig handler det om at få skubbet den langt nok op. Hvis den ikke kommer langt nok op kan den der “stilk” godt irritere, og den kan føles større end den er. Hvis “stilken” bliver ved med at irritere, kan man klippe den kortere." "Prøv en anden kop. Det er ikke altid den første der er den bedste" "Det gjorde min også indtil jeg klippede 'snoren' af. Nu mærker jeg den slet ikke" "Hvis dette sker har man måske fået fat i en forkert størrelse, man skal selvfølgelig vende sig til følelsen men det burde ikke gøre ondt! Man kan klippe led af stilken hvis det er den som driller." "For mig gik det over, vi skulle lige lære hinanden at kende" "For mig gid det over jo bedre jeg blev til at sætte den op" "Hvis den irriterer og gør ondt har det sikkert noget at gøre med at vedkommende ikke får placeret den rigtigt. Jeg har selv oplevet at få den sat i, og kunne mærke den hele tiden og den generede, men jeg havde brugt den et stykke tid fik jeg virkelig teknikken Down, og nu mærker jeg slet ikke den er der." "For mig gik det over efter noget tid - ca. 4-5 menstrationer" "Jeg har brugt den normale størrelse A og haft meget smerter. Men så købte jeg deres nye orgnicup mini version og den er helt perfekt og intet besvær eller smerter." "Det kan være den sidder skævt" "Det kan være at den er for stor" "Ondt at sætte i? Ja det gik over for mig" "Prøv at sætte den længere op." "Den irriterede mig vildt meget i starten men den kræver bare tilvænning." Er der andre der komme til at skrabe hul med den og skabe rifter indeni?

7 % af jer svarede ja 93 % af jer svarede nej Andre der har problemer med den om natten?

9 % af jer svarede ja 91 % af jer svarede nej Når jeg bader får jeg nogle gange vand ind i koppen. Andre der kender det og har tips til at undgå det? 14 % af jer svarede ja 86 % af jer svarede nej "Evt tag den ud inden bad - kan selv bedst lige at bade uden." "Nej fordi jeg generelt ikke har koppen i mens jeg er i bad." "Tager den altid ud inden bad." "Så er den nok ikke sat højt nok op" "Altså badekar? Det er helt normalt, det kan ikke undgås" "Sikr dig at den er foldet ordentligt ud" "Fjerner altid koppen imens jeg er i bad. Det er så nemt at tømme og rense den" Er I mere tilbøjelig til at få svamp når I bruger koppen? Det er nemlig sket lidt for mig. 12 % af jer svarede ja 88 % af jer svarede nej "Måske skal du koge den mere omhyggeligt og vaske hænderne mere grundigt." "Tværtimod, du slipper jo for alt fugt omkring labia." "Det skete for mig i starten, og jeg tror, det var, fordi jeg ikke kunne finde ud af at fjerne undertrykket i koppen inden jeg hev den ud, og den sled på slimhinden. Gav den en pause på nogle måneder og var opmærksom på det, da jeg begyndte at bruge den igen, så var det ikke et problem." "Det kan evt skyldes for lidt hygiejne omkring den. Man skal have rene fingre når man tager den ud, og sætter den i igen fordi man er i så tæt kontakt med slimhinden. Det kan måske være en årsag i længden. Det har jeg i hvert fald prøvet selv."

Er der andre der oplever problemer med at tisse og skide med koppen? 35 % af jer svarede ja 65 % af jer svarede nej "Den kan godt komme til at sidde i en vinkel, så den ligesom skubber til urinrøret og kommer til at “lukke af”. Prøv at sætte den anderledes, hvis du kan, eller vrikke den lidt så den sidder mere lige." "Mht afføring så plejer jeg bare at tage den ud - det gjorde jeg også med tamponer f.eks." "Jeg tager den ud og tømme den inden jeg skrider" "Jeg presser den bare op igen bagefter" "Tag den ud, den kan godt blokere lidt for tarmen" "Ikke med at tisse men tager den altid ud inden jeg skal skide" Menstruationskop og spiral Det er meget 50/50 om det fungerer for folk at bruge kop med spiral eller ej. "Der er pænt meget diskussion om dette på nettet, så her er min forståelse - hvis man hiver koppen ud uden at tage ("poppe") undertrykket, der er opstået mellem koppen og skeden, kan dette tryk teknisk set komme til at rykke i spiralen, men den anbefaling, jeg har hørt mine veninder med spiral få, er at det er fint med kop og spiral, så længe man lige sniger en finger ind og tager trykket, før man tager koppen ud. Håber, det hjælper!" "Østrogenial har snakket om det. Man skal være forsigtig så trykket ikke hiver spiralen ud" "Super fint for mig" "Da jeg fik min sagde min gyn at jeg måske ville kunne bruge den hvis jeg sikrede mig at bryde vakuum og være forsigtig når jeg tog den ind og ud. Men da jeg var til tjek havde spiralen rykket sig så den sad helt forkert, så jeg var nødt til at stoppe med at bruge den. Har ellers brugt den i mange år og virkelig elsket det!" "Jeg har ikke haft nogle problemer" "Fungerer godt" "Der er nogle undersøgelser som tyder på at når man tager koppen ud, kan vakuummet rykke på spiralen. Så vidt jeg kunne forstå, skal man bare sætte en finger op, og bryde trykket, og ikke bare hive i koppen, så burde det gå." "Har ikke haft nogle problemer" "Den fungerer ikke med spiral.." "Helt fint! Jeg snakkede med min læge om det, da jeg havde min første spiral - hun klippede snoren lidt kortere. Den spiral jeg har nu, fik jeg at vide, at jeg skulle vente indtil jeg havde været til kontrol tre måneder efter indsættelse. Der sagde de, at snoren lå fint rundt om livmoderhalsen, så begyndte jeg bare at bruge koppen igen." "Det går fint! Læste en masse om det før jeg fik spiral, og det eneste er at man måske skal være ekstra forsigtig når man tager koppen ud - sørg for at bryde vakuummet først i stedet for bare at hive nedad. Men sandsynligheden for at din spiral kommer løs er vist meget lille, den sidder også meget længere oppe i livmoderhalsen, hvorimod koppen sidder i skeden." "Don't! Jeg blev gravid fordi den skubbede til spiralen. Det sagde gyno ikke noget om" "Her skal man være forsigtig! Det kan lade sig gøre, men vent gerne ca 3 menstruationscykler fra opsætning af spiral til at tage koppen i brug. Bed evt gynækolog om at klippe snorene lidt kortere, og oplys om at du vil bruge menstuationskop sammen med spiralen. Bryd også altid undertrykket i koppen inden den tages ud, så spiralen ikke bliver "hevet" i unødigt. Men snak meget gerne med din gynækolog om det." "Jeg blev frarådet at bruge kop mens jeg havde spiral af min gynækolog. Hun sagde vakuummet kunne rykke i spiralen. Det var heller ikke rart at have kop i med spiral." Man skal være lidt mere forsigtig når man tager koppen ud og være sikker på at man laver hul på undertrykket, ellers kan man risikere at den hiver spiralen med ud. "Ikke godt! Havde faktisk brugt koppen nogle gange uden problemer, men så har jeg oplevet at mærke små "ryk" i min spiral, når jeg brugte den. Min læge havde sagt at det var ok at bruge koppen, men efter de der ryk, dobbelttjekkede jeg med mon gynækolog, som sagde at det må man ikke." "Hvis ikke man fjerner vakuum inden man tager koppen ud kan spiralen godt rykke sig." "Gør det ikke. Koppen kan hive spiralen med ud" "Producenterne af spiraler fraråder brug af kop imens, da der kan være risiko for at få spiralen med ud, hvis man ikke har helt styr på, hvad man laver. Jeg har dog ikke oplevet nogle problemer. Jeg brugte koppen da jeg havde kobbersprial, men skriftede til hormonspiral efter 13 måneder, da jeg blev ved med at opleve MEGET kraftige blødninger og vedvarende smerter op til 9 dage af gangen. Siden jeg har fået hormonspiral har jeg ikke haft brug for koppen, da jeg næsten ikke bløder mere. " "Min spiral er faldet ud af at bruge kop så dårlige erfaringer herfra haha" "Kan sagtens fungere med spiral" Sørg blot for at bryde vakuum + få lægen til at klippe spiralsnor" "Jeg brugte en med spiral og det resulterede faktisk i at min spiral blev revet skævt og jeg måtte have den skiftet" Andre der oplever at blive nød til at tømme den oftere end 12 timer? De første par dage skal jeg nærmest tømme den hver 4-6 time. 57 % af jer svarede kender 43 % af jer svarede kender ikke "Nogle dage tømmer jeg hver 1,5/2 timer #heavyflow" "Jeg har nogle gange skulle tømme den hver time..." "Det er fuldstændig normalt, at den skal tømmes oftere end hver 12. time. Jeg tror, mange anbefaler, at man tømmer ca. hver 5.-7. time. Den er ikke ineffektiv, bare fordi den skal tømmes oftere." "Har det på nøjagtig samme måde." "Ja de første par dage tømmer jeg nogle gange hver anden time." Hvis man bøvler med at få koppen til at folde sig ud, er den for stor så?

"Nej for blød" "Enten er den for stor eller også har man ikke fundet den rigtige placering" "Ikke nødvendigvis, det kan være du ikke får sat den højt nok oppe, eller sætter den for højt, eller får sat den ved siden af livmoderhalsens åbning i stedet for under den - måske er der overskydende vand eller blod i lufthullerne, så den ikke kan lave ordentligt vakuum, det har jeg prøvet, at den så ikke ville folde sig ud for oven, men godt ville for neden - håber det giver mening." "Nej så skal du bare rotere den med to fingre når den er sat i. Det oplever jeg også selv" "Ikke nødvendigvis. Jeg kan godt have problemer hvis ikke jeg folder den rigtigt" "Jeg troede den skulle meget langt op for at den foldede sig ud - men den skal sidde meget lavt på mig" "Nej ikke nødvendigvis. Når min ikke folder sig ud med det samme, tager jeg bare fat i “tråden” på den og vrikker lidt rundt. Nogle gange skal den bare justeres, så vakuummet kan dannes." "Det kan godt være, ja. Prøv evt. en mindre størrelse eller et andet mærke - det virkede for mig" "Jeg havde bøvl med det fordi jeg ikke slappede af i underlivet og maven da jeg skulle give slip på den." "Ikke med mindre det er smertefuldt eller ubehageligt når den har foldet sig ud" "Synes det hjælper at sætte sig på toilettet og lave 'tissebevægelser' med mere i mellemgulvet"


Tips til at få den ud uden smerter? "Brug musklerne til at presse koppen ned: ”Jeg ’føder’ altid min kop så jeg kan få fat i den. Gerne i badet” "Hvis man ligger ned så kan det være nemmere" "Da jeg havde svært ved at få min kop ud fulgte jeg denne rutine: Dybe vejrtrækninger, ingen panik og brug bækkenbundsmusklerne til at presse koppen nedad langsomt og sikkert, Fjern trykket mellem koppen og skeden ved enten at trykke et par fingre mod bunden af koppen eller prøv at glide en finger op mellem koppen og skedevæggen – forhåbentligt kan du mærke trykket lette med et lille ’pop’ og så burde koppen ikke gøre ondt at tage ud." "Da jeg i starten brugte min kop satte den sig også alt for langt op og nogle gange kunne jeg få kramper i hånden i kampen om at få den ud men så fandt jeg ud af at hvis man hopper lidt på stedet og/eller ryster med røven så falder den ned, hahah." "Knibeøvelser + ned i squat stilling" "Det hele handler om mindset og vejrtrækning. Sæt dig på toilettet, træk vejret dybt i et par minutter, evt pres lidt (som ved fødsel eller ved nummer 2), og så få fat i “tråden”. Det er vigtigt at man IKKE hiver i “tråden”!!! Man skal have fat længere oppe på bunden af koppen, så man kan trykke og fjerne vakuummet." "Jeg plejer bare at tage fat i den deroppe, og så presse den lidt sammen, hvis det giver mening? Så den slipper vakuum. Så er den nem at få ud." Hvordan slapper man helt af så man kan tage den ud? "Dybe vejrtrækninger og træk den ud på en udånding" "Lad som om du skal skide" "Plejer faktisk at bruge bækkenbundsmuskler til at få den ud" "Mit trick er at slappe af i kæben og fokusere på at trække vejret dybt." "Pres den ud men slat af når du når til åbningen og fjern vakuummet med en finger." "Giv dig god tid" "Det kan hjælpe med et varmt bad" "Fjern vakuummet ved at presse en finger ind på siden af koppen." SKAL vakuummet ud inden den tages ud? Har svært ved at nå.. "Hvis man ikke fjerner vakuummet først, kan det være rigtig svært og smertefuldt - den sidder jo “fast”. Hvis den sidder for langt oppe, kan man lave nogle øvelser, så den falder længere ned mod skedeåbningen igen" "Det vil jeg klart anbefale" "Ja ellers gør det nas" "Klem indtil den kommer ned til åbningen, så kan du fjerne vakuummet." "Jeg hiver den lidt ud først og så fjerner jeg vakuummet" "Nej jeg hiver bare i strengen" "Hvis du bruger spiral så ja!!" "Første gang jeg fjernede min havde jeg ikke overvejet hvordan jeg gjorde og hev den bare ud. Det gjorde voldsomt ondt! Men lige en finger op for at lette koppens tryk inden mm hiver den ud." "Det gør jeg ikke, jeg hiver bare" "Det er ikke noget man skal men det er meget rarere!" "Behøves ikke. Bare hiv forsigtigt" "Det kan være en god ide da det kan forhindre bold ud over det hele" "Synes det gør virkelig ondt hvis ikke jeg fjerner vakuum" "Det har jeg aldrig gjort og det fungerer for mig"

0 kommentarer

Relaterede indlæg

Se alle
bottom of page