top of page
 • Forfatters billedede fries klub

Klubben snakker om menstruationskopper // del 1


Illustration af nezilo

Et medlem spurgte om vi kunne snakke om koppen og jeg spurgte jer om I havde nogle spørgsmål til klubben om menstruationskoppen - der kom en hel del! Derfor har jeg også delt det op i to indlæg for at det ikke bliver alt for langt. Beskeden lød:

"Hejsa. Er der blevet talt om menstruationskoppen og folks erfaringer? Er nemlig lige startet og er mega vild med den. Derudover ville jeg høre om folk havde erfaring med at man følte sig mere “slap” eller “stram” efter at have brugt den i længere tid? Er ikke så erfaren endnu nemlig."

Vi starter med medlemmets spørgsmål:


"Derudover ville jeg høre om folk havde erfaring med at man følte sig mere “slap” eller “stram” efter at have brugt den i længere tid? Er ikke så erfaren endnu nemlig:)" Jeres svar: "Slap/stram" har intet med menseskop at gøre, ej heller hvor mange man har været sammen med eller ikke har været sammen med. Just throwing that out there <3" "Nope, jeg synes det bare bliver nemmere at have med den at gøre og med lidt mere muskelkontrol... så ingen forskel i “stramhed”... det er vel også bare muskulatur så hvis man er nervøs for det tænker jeg at man kan være opmærksom på “kegel”/knibeøvelser....?" "Man kan ikke ændre "stramheden" i skeden. Ikke engang ved fødsel" "Jeg kan ikke mærke nogen forskel og jeg har brugt kop i to år" "Har brugt min i 3 år og der er ikke sket nogle ændringer med min fisse. Tror det er fysisk umuligt at blive slap/stram af en kop" "Har ikke mærket nogen forandring" "Jeg føler mig helt klart mindre stram efter et stykke tid" "I starten synes jeg at den var ubehagelig at sætte op, nu ingen problemer, så kan godt være at jeg ikke er så 'stram' (whatever that means)"


56 % af jer svarede ja

44 % af jer svarede nej


1 = et medlem


OrganiCup: 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1


Lunette cup: 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1


Meluna: 1 1 1 1 1 1 1


Divacup: 1 1 1


Rubycup: 1 1 1


Flowcup: 1 1

Nixit: 1 1

Lady cup: 1 1


LouLou cup: 1


Lilycup: 1


Lamazuna: 1


Merula cup: 1


Selenacup: 1


Juju: 1


Si-bell: 1


Claricup: 1


Dusk: 1


"INTIMINA Lily Cup One Menstrual cup. Jeg har skuldre skade og nerveskade, og min finmotorik kunne ikke få fat på OrganicCupens "snor", men denne har en cirkel, som jeg lige kan få min finger i og hive ned. Derudover er den foldbar og kommer i et lille etui som er nem at have med."


2 % af jer svarede ja

98 % af jer svarede nej Jeres svar: "Jeg har købt en men jeg var nød til at give op. Forstår den ikke" "Sværere at få til at sidde rigtigt men behagelig i brug." "Svært at sætte rigtigt, gjorde ondt fordi den faldt halvvejs ud mens jeg gik" "Jeg kunne ikke bruge en almindelig fordi jeg kunne mærke den for meget men nixit er meget bedre." "Fik den aldrig til at fungere." "Jeg bruger en lignende kop (Ziggy cup fra Intima) og er ret glad for den. Købte den fordi man helst ikke skal bruge kop med vaccum når man har spiral, og denne her fungerer uden, og sidder i spænd i stedet. Synes ikke der kan være så meget i som en kop med vaccum, men den kan let tømmes når man er på toilettet, uden at man skal tage den helt ud, enten ved at klemme med bækkenbunden eller ved lige at trække den lidt ned fra der hvor den sidder i spænd med en finger. Den er noget mere messy at bruge da der kommer blod overalt når man skal have den ud. Har to andre veninder der har den, den ene fungerer det ved, den anden kunne ikke få den til at sidde i spænd, så det er lidt forskelligt om det lige virker tror jeg. Ellers er det ligesom andre kopper som kan sidde i tolv timer ad gangen. Og ekstra bonus, så kan man have penetrerende sex med den i uden at det kan mærkes og uden der kommer blod ud. Håber det kan hjælpe."


"De fleste mærker har en kop til en person der har født"


"Organicup har en størrelse som kaldes B, den er til personer der har født."


"Prøv dig frem. Trods vaginal fødsel bruger jeg stadig størrelse A fra organicup (B var for stor)"


"Jeg forsøgte med den jeg havde (lille) og den fungerede fint. Gør lidt ondt så tør ikke en stor"


"Prøv dig frem. Jeg blev overrasket over at jeg skulle bruge den mindste efter 2 fødsler"


"Jeg har en og har flere gange forsøgt at få den til at sidde ordentligt men den virker for lang."


"Skede og koppen stank frygteligt efter jeg prøvede den (4 timer) og kunne ikke fjerne stank fra koppen."


"Jeg bløder nærmest ikke alligevel og heller ikke i særlig langt tid ad gangen. Ellers fantastisk opfindelse."


"Synes simpelthen ikke at den er behagelig. Har prøvet at vænne mig til den flere gange men uden held"


"Jeg har prøvet at få den tingest op 5 gange (af halve oh hele timer) uden held"


"Har ikke prøvet endnu men vil gerne"


"Prøvede nogle måneder men kunne aldrig få den til at folde sig ud ordentligt. Så fik spiral og har ikke haft mens lige siden. 5 år uden JA TAK"


"Har købt en men kan ikke overskue at komme i gang"


"Har aldrig været glad for det med tamponer og det med at den skal sættes op"


"Jeg ejer en men kan slet ikke få den op. Føler mig så utryg ved at have noget oppe. Ville ellers gerne."


"Har spiral og koppen kan komme til at suge den ud. Men har tidligere brugt den"


"Jeg kunne aldrig få den til at sidde ordentligt. Jeg kunne mærke den hele tiden"


"Jeg har virkelig kraftige menstruationer og er bange for at den ikke holder"


"Er bange for at den er for bred til min skede"


"Elskede den!! Men fik hormonspiral og så var der ikke brug for den længere"


"Jeg tør ikke. Er bange for at det gør ondt eller at jeg ikke kan finde ud af at bruge den rigtigt"


"Jeg har spiral og tør derfor ikke"


"Tør ikke haha"


"Synes bare ikke jeg kunne få den til at sidde ordentligt - efter flere forsøg gav jeg op"


"Har hormonspiral + ville nok ikke bruge kop pga. frygten for blodige fingre og intet sæbe."


"Jeg kan ikke holde ud at få mens (bliver så syg) så spiral i stedet. Det hjælper mig"


"Er lidt skræmt over den. Vil gerne prøve en snart"


"Fordi den er meget problematisk for mit bløde væv (har en bindevævssygdom, Ehlers Danlos Syndrom), hvor den presser på venerne og giver smerter i vævet. Har været gennem 10 modeller, alle med samme resultat: smerter og hæmorider.


Det er IKKE nogen skam hvis den ikke virker for ens krop, den fungerer ikke for alle, men der er nogle der har MEGET travlt med at shame de, der ikke kan bruge den, for "det er bare fordi du ikke har en rigtige model/ikke vil/synes det er klamt " osv. Hvis man vil bruge en anden miljøbevidst løsning kan man anvende stofbind, det fungerede fint for mig (har ikke længere mens pga testosteron)." Preach!


"Jeg kan ikke finde ud af at få den sat op ordentligt"


"Er for besværlig at sætte i synes jeg"


Det gjorde ondt lige meget hvad jeg gjorde. Kunne mærke den hele tiden"


"Bryder mig ikke om at have noget oppe"


"Min skede er ret stram og det er svært at indføre koppen uden ubehag"


"Jeg kan ikke få den til at sidde ordentlig og bliver øm efter flere dages brug"


"Det virker bare ikke. Har prøvet alt muligt og jeg har givet op"


"Jeg er piv bange for at jeg ikke kan få de ud igen, haha"


"Har prøvet to mærker i to størrelser men de gør desværre ondt på mig. Ville så gerne!"


"Synes ikke den holder tæt"


"Jeg synes jeg kunne mærke den hele tiden"


Det fungere desværre dårligt med min kroniske mavesygdom og smerter"


"Den er dyr at anskaffe"


"Magter ikke"


"Har mange kramper så er lidt nervøs for at skulle rode meget rundt dernede"


"Det er nono at stikke noget derop i min kultur og min mor ville lægge mærke til ekstra bind"


"Har ikke fundet en der passer efter fødslen men brugte en før og elskede den"


"Kan ikke få dem op. Hverken teen modellen eller a modellen fungerer."


"Den giver mig smerter/gør mine smerter værre"


"Giv den en chance. Man skal lige blive bekendt med hvordan man bedst tager den ind og ud."


"Det kan godt tage tid at lære at bruge den men det er der hele værd!"


"Øvelse gør mester. Det kan godt tage flere cyklusser før den er der. "


"Øv dig mens du ikke har mens og fugt de med vand."


"Der er en masse gode videoer om det på youtube og ellers skal man 'bare' prøve sig frem."


"Det tager tid at få den til at sidde rigtigt. En god ide er at bruge den med et bind eller trusseindlæg i starten."


"Glidecreme! Put lidt på koppens ydre så bliver den nemmere at indsætte."


"Klip evt. noget af, eller hele, staven i bunden af hvis den generer."


"Jeg havde også problemer med det i starten. Men er blevet meget bedre til at sætte den op og efter et par ganges øvelse og at have kogt koppen nogle gange så den er mere blød og medgørlig.. Nu kan jeg slet ikke leve uden koppen."


"Undersøg om du har en lav/høj livmoderhals før du køber en. Strugglede med at få min ud først."


"Kog den et par gange inden brug, både for hygiejne men mest eftersom den bliver mere blød."


"Øv dig i at slappe af i underlivet og i musklerne"


"Undersøg de mange forskellige foldemetoder"


"Tænk på størrelsen. Jeg købte en der var alt for stor"


"Hvis du har lyst til at prøve så gør det! Det er der hele værd når man finder ud af hvordan den virker bedst for en selv"


"Research forskellige mærker. Find Bree Farmer på youtube - hun guider igennem"


"Prøv forskellige folde metoder. Forskellige fold virker på forskellige tidspunkter for mig"


"Husk at fjerne vakuum inden du tager den ud."


"Når man sætter den op og den ikke folder sig ud kan ma suge mave og underliv ind og ud og så folder den sig lettere ud."


"Det er vigtigt at man tør have sine fingre inde i sig - ellers bliver det svært"


"Man skal være komfortabel med blod på fingrene"


"Hvis du bløder meget skal den tømmes midt på dagen. Så morgen/middag/aften"


 • Tag den med i bad når du ikke har mens og øv dig i at indsætte den.

 • Har du svært ved at få den op kan noget glidecreme hjælpe. Klubben har anbefalet glidecremer som du kan finde lige her. Husk at den skal være vandbaseret og parfume fri.

 • Prøv de forskellige foldemetoder og se hvad der virker for dig - der er en masse måder at folde den på i denne video.

 • Bøj i knæene, sæt evt din ene fod op på vasken/toilettet. Koppen skal ikke lige op men i en vinkel mere bagud mod ryggen

 • Du kan også prøve at sidde på hug det hjælper også en del.

 • Spred forsigtigt dine kønslæber med den ene hånd.

 • "For mig er det allernemmest at sætte den ind når jeg sidder på toilettet. Jeg synes min krop er mest afslappet der (har prøvet at stå med et ben oppe)."

 • Slap af i kroppen - og tjek om du spænder kæben. Underliv og kæbe hænger sammen og det hjælper mig rigtig meget at slappe af i kæben, så følger mit underliv med og omvendt.

OrganiCup har en rigtig god video til at hjælpe med foldemetoder, indsættelse og udtagning hvor det demonstreres - se den her.


Hvor langt sidder koppen oppe ved jer? Er der noget der stikker ud?


"I starten ville jeg altid have noget af “tråden” stikkende ud, men fandt ud af at det ikke virker for godt. Jeg sætter den så langt op, at “tråden” er lige ved skedeåbningen men ikke ude."


"Min stikker slet ikke ud. Jeg sætter den som regel så bunden sidder en halv til en hel cm oppe."


"Jeg klippede tippen i halv og når den sidder korrekt kan den mærkes ca. 1-2 cm oppe"


"Lidt forskelligt men som regel er den helt inde"


"Min sidder ret langt oppe men der varierer fra person til person"


"Sådan at stilken sidder lige inde for skedeåbningen"


"Den sidder helt dybt inde, intet stikker ud"

"Har en med en rund dut forneden som ikke stikker ud men ellers kan man jo klippe stilken"

"Intet, men den sidder ikke særlig langt oppe"

"Ikke noget, synes den gør ondt så"


"Så man lige akkurat kan mærke spidsen i skedeåbningen."


"Den skal langt op for mig for ikke at mærke den. Man kan klippe noget af stilken af"


"Hele 'trække-delen' og den første 0,5 cm af koppen er uden for på mig."


"Jeg skal have fingrene langt op for at få fat i min. Har måske en 'lang' skede"

"Jeg har måske 1-1,5 cm der stikker ud af stilken - ikke selve koppen"

"En fingers længde oppe ca."


"Synes min sidder ret langt oppe, har svært ved at nå den"

"Stilken stikker et par millimeter ud" Hvad sker der med blodet når man vender på hovedet? (fx springgymnastik) "Det kommer tilbage i koppen" "Det bliver i koppen, det kan ikke komme op igen. Ligesom der ikke kommer vand i urinrøret hvis du står på hovedet i en pool." "Ingenting" "Hvis der er vakuum bliver det inde i skeden og ender i koppen igen." "Jeg har stået på hovedet ift yoga hvilket ikke var noget problem." "Jeg dyrker yoga og laver shoulderstands med min i og der sker der ikke noget ved" "Min veninde brugte den til yoga - gik ikke så godt" - tænker at der ikke har været ordentlig vakuum så. "Yoga kan godt rykke lidt rundt på det"


Har I haft store problemer med lækage? 40 % af jer svarede ja 60 % af jer svarede nej Hvordan undgår man lækage? "Jeg synes denne video forklarer meget godt, hvordan koppen skal “sidde” ift. ens cervix, så man undgår lækage." "De første to dage er jeg i større risiko pga heavy flow, så jeg sørger for at tømme tit, og evt går med trusseindlæg." "Skift den oftere hvis det er når der er heavy flow" "Burde ikke ske hvis den sidder det rette sted og bliver tømt inden den flyder over" "Prøv en større størrelse eller et andet mærke" "Den skal rokeres og leges lidt med så finder man den perfekte position" "Fandt ud af den ikke sad rigtigt, købte organicup i stedet og har aldrig haft lækage siden, fordi den sidder ordentligt til." "Nu har jeg lige fået min menstruation. Og jeg tror det som folk mener er lækage faktisk bare er det blod der allerede er "kommet forbi" når man putter den op, hvis det giver mening." "Det er ofte fordi man har en for blød kop. OrganiCup er feks meget blød. Jeg tror, jeg ville anbefale en af mærket Lunette i stedet, det hjalp i hvert fald betydeligt for mig." "Det kan være du skal have en kop med et hårdere materiale" "Man skal sikre sig, at den er foldet helt ud (mærk efter om koppens kant har form som en cirkel, når du har sat den op). Derudover: Oplever kun, at min kop bliver overfyldt (og flyder over) på natten med den kraftigste blødning - men jeg vågner altid inden, det går galt." "Sørg for at koppen folder sig helt ud. Du kan køre en finger rundt i kanten for at sikre dig at den har foldet sig helt ud. Hvis den ikke har det, plejer jeg at tage den ud og prøve at sætte den op igen." "Det er enormt vigtigt at der er skabt et vakuum, så lækker den ikke. Det kan godt tage et par forsøg for den er der for mig" Der er dannet vakuum når:

 • "Man kan nogle gange høre den 'poppe'"

 • "Hvis du kan hive forsigtigt i koppens stilk og der er modstand så er der dannet et vakuum har jeg oplevet"

 • "Jeg oplever at den er rigtigt indsat og med vakuum når der kommer skede prutter når jeg tisser"

 • "Jeg kan altid mærke den når der ikke er dannet vakuum, så hvis jeg ikke kan mærke den så ved jeg at den sidder rigtigt."

 • "Jeg kan mærke når der er et vakuum"

Hvordan kan jeg få lavet vakuum?

 • Det kan hjælpe at køre en finger langs kanten på koppen

 • Det kan hjælpe at twiste den lidt med tommel og pegefinger

 • Det kan hjælpe at sætte den op og så trække ned i den så den folder sig ud

 • Det kan hjælpe at prøve at folde den på en anden måde og se om det virker

"Vakuum effekten opstår uanset hvordan du indsætter den, hvis bare den sidder det rigtige sted. Kender til så mange, der sætter den forkert, og så lykkedes det ikke. Vil opfordre alle til at mærke efter livmoderhalsen, så ved man hvor den skal sidde. Livmoderhalsen føles lidt som når man rører sin næsetip. Kan sidde højt oppe for nogle, og lavere for andre, derfor er der aldrig en måde at indsætte koppen. En god idé er at sætte den højt og så trække den ned igen indtil du mærker den tager fat og der er vakuum, eller at vippe den rundt fra side til side, indtil du mærker den får fat. En anden indikation for den sidder rigtigt, er at du kan mærke når du skubber den lidt op, at det gør en lille smule ondt/ er ømt, så ved man at den sidder lige ude for livmodermunden som den skal (samme følelse som når man har sex med en som har en stor penis for at sige det lige ud lol). Længste og mest kringlede svar jeg nogensinde har skrevet. Håber det ikke er det rene volapyk." "For at få vakuum sætter jeg mig ned på toilettet med koppen i og laver ’tissepressebevægelsen’" "Når koppen er oppe kører jeg en finger rundt langs kanten for at mærke efter om den er foldet rigtigt ud og sidder rundt om livmoderhalsen." "Det er vigtigt at der ikke sidder noget i hullerne på koppen." "Jeg tjekker altid om der er vakuum ved at tage fat i stilken og trække lidt ned, efter den er sat ind, så den sidder fast. Og så kan man også køre en finger rundt om kanten (altså mellem livmorhalsen og koppen) for at tjekke koppen er åben. Jeg troede den ville være i samme facon som den har uden for kroppen, men den tilpasser sig jo din livmorhals, så den bøjer og kan være svær at regne ud i starten. Men igen - øvelse! Og for mit vedkommende også ren og skær vilje - jeg ville bare få det til!" Har brugt den i et år nu og har stadig problemer med vakuum, er det normalt? 85 % af jer svarede ja 15 % af jer svarede nej

Du kan også se foldemetoder med billeder og beskrevet i denne artikel.

"Folder min på midten"

"Jeg synes den er nemmest at opsætte hvis den er 'spids' i formen som punch down metoden"


"Jeg synes at punch down metoden fungerer bedst"

"Jeg folder den i et c og sørger for at dreje den med en finger i skeden så den folder ud"

"C-fold. Men i starten synes jeg ikke den var nemmest. Men giver bedste resultat for mig nu."

"Jeg bruger 7'eren men jeg tror det er forskelligt hvad der fungerer bedst. Prøv dig frem" [se video]

"Jeg folder min så den danner en spids, og så sikrer jeg mig, at den er poppet ordentligt ud ved at tjekke at den er rund og “blød” hele vejen rundt, og så trækker jeg lidt i den for at teste vakuum. Plejer at virke godt for mig!" "Jeg folder min kop, så den ligner en hestesko ved at trykke den flad og bøje siderne mod hinanden. 'Bunden af hesteskoen' fører jeg så op først mens jeg sidder på toilettet og så folder den sig selv ud." "Folder mig 2 gange i stedet for 1, så folder den sig nemmere ud og sætter den ikke så langt op" ”Folder koppen to gange for at den vil op og så foldes den selv halv ud forbi kønslæberne”

"Jeg folder min over i u-form og fører op, men har hørt det er svært for nogle især hvis de har svært ved at slappe af. Her kan det måske være bedre at forme i en spids."


"Jeg folder den i en C form og sætter den derefter op. Hvis vakuum ikke dannes ordentligt hiver jeg nogle gange lidt i ‘stiklen’ og det kan ofte gøre tricket. Ellers er det bare ud og forfra."


"Diamant foldet" [se videodemonstration her med diamant foldet og andre måder at folde den på]


"For mig virker forskellige metoder, alt efter hvordan mig og min livmoder har det. Nogle gange synes jeg ikke der er så meget plads som andre, eller også kan jeg være mere eller mindre fugtig - hvilket også kan gøre det sværere at indsætte. På det, hjælper lidt glidecreme. Men det to metoder jeg ofte veksler imellem er den hvor man bare folder lige på midten, og den hvor man folder den ene side lidt ind i/under den anden."


"Folder den på halv og så i kvart, og sætter den derefter op. Slutter af med at køre den rundt med pegefingeren, så er jeg sikker på at sugekop effekten virker."

Hvordan rengører I jeres kop? "Koger den i en gryde med vand. Hvis den er blevet mærkelig grumset i farven så hælder jeg noget hvid eddike i vandet og skylder den i kold vand bagefter." "Skyller den i vand hver gang jeg tager den ud. Og så skal den koges før/efter hver cyklus efter beskrivelserne på indpakningen." "Koger den før brug første gang. Mens jeg bruger den, skyller jeg den med vand. Koger den, når jeg er færdig med at bruge den." "Før og efter hver gang jeg bruger den koger jeg den i 5-10 min og hver gang jeg tømmer den skyller jeg den under koldt vand og sætter den tilbage igen." "Koldt vand. Det er vigtigt at huske de små lufthuller i tippen af koppen! Men de er lidt besværlige at få helt rene. Jeg har brugt en af de der tandstikkere af plastik med de små hår på, men jeg har også gjort det, at jeg fylder vand i koppen, lægger hånden over hullet i toppen og derefter mast på koppen, så vandet nærmest bliver spulet ud af de små huller, hvilket også funderer fint. Det sprøjter bare ret meget..." "Mens jeg har menstruation skyller jeg den bare når jeg har tømt den. Efter menstruation desinficerer jeg den ved at koge den i ca. 5 min (må ikke koge for længe). Jeg har også en dedikeret tandbørste til formålet, da koppen har mange små riller, der kan være svære at rengøre."

Ved misfarvning efter brug over længere tid, hvordan rengør i den 'pæn' igen? "Koger den med bagepulver" "Kog med lidt natron" "En blanding med fortyndet klorhexidin" "Skrub den med groft salt og kog den i vand med en citronskive i" "Brintoverilte. Men den bliver brun efter få gange igen...." "Jeg kan ikke få den helt klar i farven, men sådan er det tænker jeg" "Man kan undgå misfarvning hvis man skyller med koldt vand i stedet for varmt vand under mens." "Den vil blive misfarvet med tiden. Uanset rengøringsform" "Det gør jeg ikke. Jeg har læst at misfarvning ikke kan undgås over tid på grund af materialet" "Gennemsigtigt/hvide kopper kan ikke altid blive helt klare igen" "Mener at man kan koge den i eddike" "Organicup har lavet nogle renseservietter der som fjerner misfarvning ret godt" Koger I jeres kop under menstruation?

21 % af jer svarede ja 79 % af jer svarede nej


0 kommentarer

Relaterede indlæg

Se alle
bottom of page