top of page
  • Forfatters billedede fries klub

Klubben snakker om kobberspiralen // del 2


Del to i klubbens snak om kobberspiralen. Du kan finde del 1 lige her hvor du blandt andet kan høre klubbens fordele og ulemper ved at bruge kopperspiralen som præventionsmiddel. Her kommer svarene til jeres spørgsmål om kobberspiralen. Husk at der (primært) er tale om erfaringer og det derfor ikke er det samme for alle. Det er en lang smører så skal vi ikke bare komme i gang? Ved nogle svar er der mange der har skrevet det samme og så har jeg altså kun valgt et par stykker.

Find del 1 her.

Kobberspiralen er 98% sikker.


Er du eller nogen du kender blevet gravide med kobberspiralen?

23% af jer svarede ja

77% af jer svarede nej


"Nej det burde den ikke"


"Nej, der er ingen hormonpåvirkning. Den virker lokalt"


"Nej det er netop det. Hormonfri prævention til mennesker med underliv findes der kun to af: kobberspiralen og pesar"


"Nej, den påvirker ikke din cyklus fordi der ikke er hormoner involveret"


Du kan læse mere om klubbens ulemper ved at bruge kobberspiralen lige her.


"Sindsyge smerter under mens. I hele maven. Kraftig blødning"

"Min mens gik amok"


"Intet andet end kraftigere mens"

"Ingen"


"Kraftigere mens, flere smerter ved mens og ægløsning"


"Ingen udøver øget blødning"


"Øget blødning, smerter og hyppighed"


"Mere mens - men ellers intet! Har været så glad for min"


"Styrtblødninger, voldsomme smerter... never again"


"Jeg har ikke mærket noget"

"Nej"


"Man kan få en baktereinfektion i kroppen der hedder aktinomykose - det fik jeg. Det kræver en lang antibiotika kur at komme af med, men er ikke livstruende. Så jeg lever med den"

"Der er en (meget) lille risiko for at få perforeret livmoderen når den sættes op"


"Nej"

"Nej. Den kan ryge ud men den svømmer ikke bare op i kroppen. Livmoderen er lukket til opad"


"Nej det kan den ikke. Østrogenial har lavet et helt afsnit til spiral som er godt" - du kan finde det afsnit lige her.


"Det er set før"


"Ja. Havde en veninde som fik sin fjernet ved en kikkertoperation fordi den var vandret ud i bughulen"


"Synes det gjorde kortvarigt ondt at få den sat op. Og så fik jeg VOLDSOMME mens smerter efter 6 mdr. Havde aldrig smerter inden. Det forsvandt, da den blev fjernet. Og det gjorde ikke ondt."


"Jeg var i voldsomme smerter da jeg fik sat den op og en uge efter"

"Gør ondt at få sat op, ja. Og menslignende smerter bagefter. Langvarig indkøringsperiode (et par måneder) med pletblødning"


"Jeg har fået lagt spiral to gange og der var KÆMPE forskel, dels fordi jeg anden gang vidste hvad det handlede om, men især fordi lægen ved den første helt tydeligt ikke brød sig om det og var usikker på ‘indgrebet’ Jeg er helt sikker på at det gjorde oplevelsen værre. Mit bedste råd er at opsøge en gynækolog, så det bliver gjort så skånsomt som muligt. Anden spiral blev lagt da første skulle ud. Lægen her var rutineret og fik gjort det så nænsomt at blev overrasket da hun sagde hun allerede var færdig."


"Jeg havde SÅ ondt og besvimede næsten da jeg fik sat den op. Husk smertestillende. Nogle får det nemlig feberagtigt når deres livmoder røres ved + besvimer. Men der er åbenbart sjælendt? Jeg har ikke haft smerter eller komplikationer siden"


"'Kun' smerter ved menstruation. Til gengæld gange 10"


"Den nev at få sat op men gjorde slet ikke ondt at få taget ud"


"Synes bestemt ikke det var rart at få sat den op. Lidt ømhed dagene efter men ellers ok"


"For mig var det hverken smertefuldt at få den lagt eller at få den fjernet. Det var lidt ubehageligt, som lette menstruationssmerter, men på ingen måde smertefuldt hvilket jeg ellers var meget bange for inden. -og jeg er i øvrigt en kvinde der ikke har født!"


"Jeg havde lidt ubehag efter den blev opsat, det var første spiral, men kunne gå fra klinikken uden problemer! Tog lidt smertestillende i dagene efter, men det var virkelig ikke slemt. Selve opsættelsen nev virkelig!! Ikke en rar følelse, overhovedet!"


"Havde mens lignende smerter i en uges tid efter"


"Jeg fik sat en op for ca 6-7 år siden. Jeg kan stadig huske det fordi jeg aldrig har prøvet noget så smertefuldt. Det skal så også lige siges at den anbefales til mennesker der har født. Det har jeg ikke. Men hold nu k*** hvor gjorde det ondt!!! og det gjorde også ondt af få taget den ud, næsten lige så ondt. Den har været belejlig når jeg har været i et fast forhold da vi ikke har tænkt på prævention. Men ud over det har der ikke været nogen fordele for mig at have den. Den øgede min menstruation voldsomt, det var selv så min læge da jeg skulle have taget den ud (jeg havde menstruation den dag) sagde “hold da op, ja det kan jeg godt se.. du bløder godt nok meget”. Men den erfaring jeg har med kobberspiral behøver slet ikke at være sådan for andre. Jeg har altid haft kraftig menstruation, så det er selvfølgelig også derfor det kunne blive så vildt."


"Fik sat den oop hos sex&samfund og det var ikke så slemt! De kæmper med skræmmescenarier."


"Det er ikke super rart at få sat den op men lidt smertestillende tager toppen"


"Jeg oplevede store smerter i sammenhæng med at få den sat op. Havde i hvert fald 2 dages smerte helvede hvor joints og chokolade var den ægte rednings. (ja undskyld men det er en ærlig sag). Derefter oplevede jeg forværret smerte i sammenhæng med mens, men ikke i sammenhæng med bevægelse eller sex."


"Bliv bedøvet! Min læge bedøvede mig ikke og det var voldsomt smertefuldt"


"Få gjort det ved en gynækolog der har prøvet det mange gange før. Æd smertestillende"


"Gør ondt at få sat op (ve-lignende smerter) og en dags tid efter (individuelt)"


"Jeg havde en ubehagelig oplevelse med at få sat den op og problemer 6 måneder efter"


"Vælg gynækolog til at sætte den op. Man kan bede om lokalbedøvelse. Få smerter her"


"Jeg havde nærmest ingen smerter, hverken da den blev sat op eller efter"


"De første timer var ulidelig på grund af smerter. Kunne ikke drømme om at få den igen"


"Fuck man, det gjorde nas"


"Det gjorde ekstemt ondt på mig og jeg fik endda lokalbedøvelse"


"Det gjorde nas. Jeg fik en times tid efter koldsved (det var sommer og varmt) og havde det skidt"


"Jeg fik ikke bedøvelse og det er den værste smerte i mit liv!! Sørg altid for at blive bedøvet!!!"


"Det gjorde syyygt ondt at få sat den ind... kunne ikke stå på benene før dagen efter"


"En dag med menslignende smerter"


"Jeg har ingen smerter haft, hverken da jeg fik sat den op eller bag efter"

"Meget! Min er slem i forvejen og jeg måtte få den fjernet på grund af smerterne"


"Ja desværre"

"Havde smertefuld mens før jeg startede på p-piller. Nu er jeg på kobberspiral og der er færre smerter end før jeg startede på p-piller. Var mega bange for smerterne! Så er meget lettet"

"Meget værre"


"Ja"


"Nej det var uændret"


"Nej"


"Det forsvandt! Og det har været fantastisk lige siden jeg fik sat en op"


"Ja desværre, fik også cyster"


"Den blev meget værre"

"Det gjorde ingen forskel på mig og jeg har meget voldsomme mens smerter"


54 % af jer svarede ja.


46 % af jer svarede nej.

"Den har større tendens til at øge smerter"

"Det kan den ikke"

"Den mindsker ikke smerter, tværtimod"


"Mine smerter var værre de første far måneder efter jeg fik den sat op. Nu er det normalt igen"


34 % af jer svarede ja

66 % af jer svarede nej

"Mens konstant"


"Kraftigere blødninger + smerter for nogle. Me alle er forskellige"


"Jeg gik tilbage til min cyklus fra før p-piller. Ikke noget nævneværdigt"

"For mig blev den lidt kraftigere"

Det gør den ikke"

"Forlænger mens og gør den kraftigere"

"Kraftigere. Men jeg havde helt regelmæssige. 26-28 dage altid"

"Blødte markant mere og flere dage"

"Den ændrede ikke noget for mig"


"Øget blødning, ellers intet for mig"


"Det synes jeg ikke den første jeg havde gjorde. Men den anden gav smerter"

"Mens er kraftigere men samme regelmæssighed"


"Styrtblødninger og de ondeste menstruationssmerter"


60 % af jer svarede jeg gør

40 % af jer svarede jeg gør ikke


64 % af jer svarede sandt for mig

36 % af jer svarede ikke sandt for mig


"Nej, kun trådene hvis du stikker en finger op ved livmoderhalsen"

"Nej, slet ikke"


"Kun hvis den sidder forkert"


"Jeg kunne ikke. Kun snoren hvis jeg mærkede langt oppe. Min kæreste kunne heller ikke"


"Jeg synes det ja"


"Nej, men min kæreste kan en sjældent gang mærke den under sex"


28 % af jer svarede ja


72 % af jer svarede nej

"Nej. Din partner er ikke oppe i din livmoder, og kan intet mærke."


"Min læge fortalte mig, at hvis den kan mærkes under sex, så kan man komme ind og få klippet snorene til, så de bliver kortere."


"Min partner kunne mærke at tråden stak ham, men så fik jeg den bare klippet kortere (ved lægen) og så generede den ikke længere."

18 % af jer svarede ja

82 % af jer svarede nej


"Jeg havde en inden jeg fødte. De er små. Engang kunne man kun få en større model"

"Har ikke født og har haft det. Der var ikke noget der"


"Jeg fik min da jeg var 18 (og ikke havde født) og den gjorde mine menstruationer meget mere besværlige. Men det var ikke noget problem ift om jeg havde født eller ej. Umiddelbart tror jeg at det med før/efter fødsel er en gammel myte, fra før man lavede spiraler i forskellige størrelser. Plastikken er også meget mere fleksibel i dag."


"Gammel myte - kan sagtens lade sig gøre. Hilsen en der har arbejdet hos en gynækolog"


"Min krop afstødte tre kobberspiraler og jeg har fået at vide at jeg kan prøve igen efter fødsel"


"Intet problem! Jeg har ikke født og var glad for den"


"I Østrogenial siger de at det er en skrøne at det kun er til kvinder der har født"

"Nej. Men underlivsbetændelse. Ligesom ved hormonspiral"

"Ja, men jeg har ikke selv haft et problem"


"Jeg led meget at det inden jeg fik kobberspiral men ikke efter"


"Jeg har aldrig haft blærebetændelse"


"Jeg har ikke oplevet det.."


"Min veninde fik konstant blærebetændelse. Cirka en gang om måneden da hun havde hendes"


"Nope, den er hormonfri"


"Ikke noget jeg bemærkede"


"Jeg kom fra p-piller til kobberspiral og de manglende hormoner fik min hud til at gå amok"

"Efter som der ikke er nogen hormoner burde den ikke påvirke huden"


"Det var jeg også! Havde akne før p-piller. Men min hud på kobber er fin"


Dette spørgsmål er blevet besvaret i 'klubben snakker om menstruationskoppen // del 2'


"Nok en god ide at få taget den ud..."

"Min læge sagde at virkningen falder efter fem år og ikke forsvinder"


"Pas - men min satte sig fast efter 2-3 år og ikke rart at få den fjernet"


"Ved intet, men få den ud!!! Det er altså ikke en undskyldning at være doven. Det er ikke en lille plet hud du forsømmer, det er hele dit underliv, søster."


"Den holder i 7 år me for fuld sikkerhed i forhold til graviditeter tages den ud efter 5 år"


"Uh, de kan godt sætte sig fast i livmoderen så bedst at få den ud"


"Min læge sagde det var helt fint op til 10 år"


"Min mor havde kobberspiralen siddende tre år for længe, endte med tre ugers indlæggelse med slem infektion i æggelederne. Mit råd er: vær ikke doven med den slags"

"Kæmpe thumbs up herfra"


"Den er mindre sikker end hormonspiralen (kender to der er blevet gravide med kobberspiralen"


"Super godt"


"Det fungerede rigtig godt for mig! Jeg vil ikke have prævention med hormoner"


"Super godt til min krop"


"Dette var netop grunden til jeg valgte kobberspiral, men min nuværende partner er steril, så det skulle gerne være til at håndtere."


"Fik det fysisk meget bedre på kobberspiralen. P-piller var noget lort for mit system"


"Jeg er glad for min og har ingen gener udover lidt mere blødning"

16 % af jer svarede ja

"84 % af jer svarede nej


"Spiralets opsættelse og smerten har intet at gøre med det der er på det, med kobber er det en tråd der er snoet omkring, hvis det er hormon er det en slags belægning der langsomt går i opløsning henover 5 år, og dermed frigiver hormonerne."


"Det ved jeg ikke, men da de er samme størrelse kan jeg ikke se at der skulle være forskel... jeg syntes den værste del af at få sat den op er at lægen bliver nødt til at ‘holde fast’ i livmoderen med en slags tang. Det føles meget ubehageligt, kan give kvalme. Første gang blødte jeg en del bagefter og var øm (jeg tror ikke lægen havde ordentligt styr på indgrebet) anden gang mærkede jeg stort set ikke noget til det under eller efter."


"Nej"


"Det er individuelt. Bløder du meget, så nok ikke. Tåler du ikke dårlige hormoner, så ja"


"Jeg har hørt at hormonspiralen er bedre"


"Hvis man ikke vil have hormoner, ja"


"Det er noget andet"


"Nej!"


"Ja, hvis du vil undgå hormoner"


"Kommer an på din krop - jeg er meget følsom overfor hormoner, derfor valgte jeg den"


"Det synes jeg men det kommer an på om du er interesseret i at undgå hormoner"


"Det kommer an på hvad man vil have ud af spiralen. Kan man godt lide at bløde eller ej for eksempel" Tilføjelse efter udgivelse:

"Hey, apropros kobberspiral-posts så vil jeg bare lige dele at jeg fik min første sat op i går. Gyno havde sagt at jeg kunne købe en selv på apo eller købe den de har. Da jeg var i tvivl om de havde “en go” tog jeg mig tid til at researche lidt ig endte med at købe “flexi-t 300” fordi den lød bedst og tog den så med. Da jeg så skulle have sat den op kunne min gyno simpelthen ikke finde ud af hvordan “klap sammen” funktionen virkede, så “antennerne” ikke stødte imod når den skulle indføres. Hun spurgte endda også sin kollega for at tjekke at hun ikke bare var ved at få en hjernenedsmeltning.

Var nødt til at købe gyno’ens sortiment som de havde på klinikken (som var lige så god - men har jo nu endt med at bruge 770 kr på min prævention - 370 på den de ikke kunne finde ud af + 300 for gyno’s egen.


Moralen med historien er jeg ikke helt sikker på egentlig - om man skal lade vær med at købe flexi-t generelt (??) om man skal lade vær med at medbringe egen spiral(??) eller i hvert fald videregive informationen om at ens gyno højst sandsynligt har et helt udmærket udvalg af spiraler i forskellige str, som de er vandt til at bruge og som de derfor nok er mest erfarne til at sætte op. Det havde min i hvert fald. Desuden var hun rigtig sød og fortalte hvad hun havde gang i mens hun satte den op og det var ikke en ubehagelig eller uhyggelig proces."


0 kommentarer

Relaterede indlæg

Se alle
bottom of page