Klubben snakker om hormonspiralen // del 2


Del to i klubbens snak om hormonspiralen. Du kan finde del 1 lige her hvor du blandt andet kan høre klubbens fordele og ulemper ved at bruge kopperspiralen som præventionsmiddel.Her kommer svarene til jeres spørgsmål om hormonspiralen. Husk at der (primært) er tale om erfaringer og det derfor ikke er det samme for alle. Det er en lang smører så skal vi ikke bare komme i gang? Ved nogle svar er der mange der har skrevet det samme og så har jeg altså kun valgt et par stykker.


Masser af svar der skriver ja.


"Det kommer helt an på hvilken slags spiral og hvilke p-piller, man tager, da man kan få forskellige styrker. Da spiralen virker lokalt, så skal der ikke en masse hormoner igennem hele kroppen."


"Jeg startede på p-piller som 16-årig, da jeg fik en fast partner. Jeg har været stoppet igen (for måske 9 år siden, da jeg var 19) da jeg kraftigt begyndte mistænke deres indvirkning ift min depression. Jeg slap ikke af med min depression, men stoppede med at bruge p-piller indtil jeg var 23, da jeg havde oplevet for mange sprængte kondomer og endte med at blive gravid (fik abort). Jeg har stadig depression, men må nok erkende at p-piller gør det værre. Derfor fik jeg en hormonspiral for 4 år siden for at afprøve det. Ift prævention har det fungeret så fint! Men må indrømme at jeg gerne vil have den ud, da jeg ikke kan lade være med at tænke over nyere artikler som også nævner at hormonspiraler kan være problematiske ift psyken."


"Det skulle virke mere 'lokalt' fordi hormonerne ikke skal igennem fordøjelsen"


"Ja, kyleena = 2 p-piller om måneden. Det er en del mindre end at tage en pille hver dag"


"Ja, det svarer vist til 1-2 p-piller om måneden"


"Gyn: på 30 dage med en mini hormonspiral får man lige så meget hormon som på 1 p-pille"


"Der er kun ét hormon i hormonspiral som virker lokalt, hvor der er 2 hormoner i p-piller og de påvirker hele kroppen da de kommer i boldbanen efter indtagelse. Så der er både færre hormoner og kroppen bliver minde påvirket af de hormoner man “får”."


"Overhovedet ikke. Synes det er en løgn, man kan mærke det"


"Ja og du kan selv vælge hvor voldsom den skal være på hormonfronten"


"MEGET færre"


"Ja, en formonspiral er den hormonelle præventionsmiddel der findes med færrest hormoner i"


"Ja, det har jeg fået at vide af lægen"


"Det p-piller gør, er at den erstatter dine egne hormoner med kunstige. Du har derfor ikke flere hormoner i kroppen end normalt. Du har bare kunstige hormoner. En hormonspiral lægger det der svarer til en halv p-pille månedligt oven i dine egne hormoner. Så i teorien har du flere hormoner i kroppen med hormonspiral end ved p-piller."


"Min jordemoder sagde, at det kunne sammenlignes med, at en hormonspiral giver samme mængde hormoner, som hvis man kun tog syv p-piller på et helt år."


56 % af jer svarede slemt 44 % af jer svarede ikke slemt


"Ikke slemt men det nev resten af dagen i æggestokken, føltes det."

"Det kan godt gøre naller, lige når man får den sat op. Jeg blev lidt svimmel første gang. Så havde jeg det lidt skidt halvdelen af dagen, og blødte. Men næste dag havde jeg det helt fjong igen. Anden gang jeg fik H-spiral sat op (“skiftet”), gjorde det bare kortvarigt naller, da hun hev den ene ude og smækkede den nye op. Men jeg rendte rundt og hyggede mig i gågaden bagefter. Jeg tror virkelig, det er, hvad man gør det til. Jeg var alene første gang, men havde mor og kæreste med anden gang (fordi det var i en anden by, og så kunne jeg blive kørt. Hehe). Tag nogle med, så man ikke er alene er nok mit bedste råd. Smerterne er skod, men kun i få sekunder. Slap af om aftenen i sengen, og så fortsæt som normalt dagen efter. Eller lav noget samme aften; det gør ingenting. Det er forskelligt, hvordan man har det, og hvad man gør det til. Men kunne forestille mig, at selskab hjælper på det. Er i hvert fald glad for, jeg ikke var alene anden gang (for en sikkerheds skyld)"

"Min cyklus er næsten ikke eksisterende nu, har højst lidt pletblødning hver anden måned"

"Den viser sig kun gennem små niv de sædvanlige steder lidt uregelmæssigt, ca en gang om måneden"

"Fik stadig smerter og spotting hele tiden efter jeg fik lagt den op"

"Jeg har ikke haft mens siden jeg fik den"


"Min er blevet regelmæssig og bløder meget mindre"


"Jeg har ikke længere mens, højst pletblødning."


"Den har fucket den helt op"


"De første 4/5 måneder (plet)blødning on/off, så blev mens svagere og til sidst ingen"


"Pletbløder meget omkring den tid hvor jeg normalt ville have haft mens"

"Startede med at bløde lidt men ofte men nu mindre og mindre"

"Den blev meget mærkelig ... først flere måneder hvor jeg slet ikke fik mens, så et par måneder hvor jeg pletblødte hver dag. Sådan fortsatte det i næsten 2 år og min mens er først blevet nogenlunde normal nu."


"De første par måneder efter jeg fik den pletblødte jeg on/off, men efter det stoppede jeg helt med at bløde."


"Min cyklus er endelig blevet regelmæssig! Desuden er jeg for første gang begyndt at kunne mærke det når jeg har ægløsning hvilket jeg synes er meget rart"


"Blødte i 8 dage men efter jeg fjernede den bløder jeg ca. 4 dage"


"Ikke den store forskel, udover mindre smerter"

"Har næsten ikke haft mens i de to år hvor jeg har haft hormonspiral"


"Jeg kan menstruere op til 20 dage om måneden. Jeg fik den for 9 måneder siden"


"Jeg har aldrig menstruation. Kender slet ikke min cyklus"


62 % af jer svarede at det gjorde det for jer

38 % svarede at det gjorde det ikke for jer

"Blødningerne fra menstruation aftager meget efter et år, men jeg var en heavy bleeder og bløder stadig lidt, men intet ift. før hormonspiral."