top of page
  • Forfatters billedede fries klub

Klubben snakker om hormonspiralen // del 2


Del to i klubbens snak om hormonspiralen. Du kan finde del 1 lige her hvor du blandt andet kan høre klubbens fordele og ulemper ved at bruge kopperspiralen som præventionsmiddel.Her kommer svarene til jeres spørgsmål om hormonspiralen. Husk at der (primært) er tale om erfaringer og det derfor ikke er det samme for alle. Det er en lang smører så skal vi ikke bare komme i gang? Ved nogle svar er der mange der har skrevet det samme og så har jeg altså kun valgt et par stykker.


Masser af svar der skriver ja.


"Det kommer helt an på hvilken slags spiral og hvilke p-piller, man tager, da man kan få forskellige styrker. Da spiralen virker lokalt, så skal der ikke en masse hormoner igennem hele kroppen."


"Jeg startede på p-piller som 16-årig, da jeg fik en fast partner. Jeg har været stoppet igen (for måske 9 år siden, da jeg var 19) da jeg kraftigt begyndte mistænke deres indvirkning ift min depression. Jeg slap ikke af med min depression, men stoppede med at bruge p-piller indtil jeg var 23, da jeg havde oplevet for mange sprængte kondomer og endte med at blive gravid (fik abort). Jeg har stadig depression, men må nok erkende at p-piller gør det værre. Derfor fik jeg en hormonspiral for 4 år siden for at afprøve det. Ift prævention har det fungeret så fint! Men må indrømme at jeg gerne vil have den ud, da jeg ikke kan lade være med at tænke over nyere artikler som også nævner at hormonspiraler kan være problematiske ift psyken."


"Det skulle virke mere 'lokalt' fordi hormonerne ikke skal igennem fordøjelsen"


"Ja, kyleena = 2 p-piller om måneden. Det er en del mindre end at tage en pille hver dag"


"Ja, det svarer vist til 1-2 p-piller om måneden"


"Gyn: på 30 dage med en mini hormonspiral får man lige så meget hormon som på 1 p-pille"


"Der er kun ét hormon i hormonspiral som virker lokalt, hvor der er 2 hormoner i p-piller og de påvirker hele kroppen da de kommer i boldbanen efter indtagelse. Så der er både færre hormoner og kroppen bliver minde påvirket af de hormoner man “får”."


"Overhovedet ikke. Synes det er en løgn, man kan mærke det"


"Ja og du kan selv vælge hvor voldsom den skal være på hormonfronten"


"MEGET færre"


"Ja, en formonspiral er den hormonelle præventionsmiddel der findes med færrest hormoner i"


"Ja, det har jeg fået at vide af lægen"


"Det p-piller gør, er at den erstatter dine egne hormoner med kunstige. Du har derfor ikke flere hormoner i kroppen end normalt. Du har bare kunstige hormoner. En hormonspiral lægger det der svarer til en halv p-pille månedligt oven i dine egne hormoner. Så i teorien har du flere hormoner i kroppen med hormonspiral end ved p-piller."


"Min jordemoder sagde, at det kunne sammenlignes med, at en hormonspiral giver samme mængde hormoner, som hvis man kun tog syv p-piller på et helt år."


56 % af jer svarede slemt 44 % af jer svarede ikke slemt


"Ikke slemt men det nev resten af dagen i æggestokken, føltes det."

"Det kan godt gøre naller, lige når man får den sat op. Jeg blev lidt svimmel første gang. Så havde jeg det lidt skidt halvdelen af dagen, og blødte. Men næste dag havde jeg det helt fjong igen. Anden gang jeg fik H-spiral sat op (“skiftet”), gjorde det bare kortvarigt naller, da hun hev den ene ude og smækkede den nye op. Men jeg rendte rundt og hyggede mig i gågaden bagefter. Jeg tror virkelig, det er, hvad man gør det til. Jeg var alene første gang, men havde mor og kæreste med anden gang (fordi det var i en anden by, og så kunne jeg blive kørt. Hehe). Tag nogle med, så man ikke er alene er nok mit bedste råd. Smerterne er skod, men kun i få sekunder. Slap af om aftenen i sengen, og så fortsæt som normalt dagen efter. Eller lav noget samme aften; det gør ingenting. Det er forskelligt, hvordan man har det, og hvad man gør det til. Men kunne forestille mig, at selskab hjælper på det. Er i hvert fald glad for, jeg ikke var alene anden gang (for en sikkerheds skyld)"

"Min cyklus er næsten ikke eksisterende nu, har højst lidt pletblødning hver anden måned"

"Den viser sig kun gennem små niv de sædvanlige steder lidt uregelmæssigt, ca en gang om måneden"

"Fik stadig smerter og spotting hele tiden efter jeg fik lagt den op"

"Jeg har ikke haft mens siden jeg fik den"


"Min er blevet regelmæssig og bløder meget mindre"


"Jeg har ikke længere mens, højst pletblødning."


"Den har fucket den helt op"


"De første 4/5 måneder (plet)blødning on/off, så blev mens svagere og til sidst ingen"


"Pletbløder meget omkring den tid hvor jeg normalt ville have haft mens"

"Startede med at bløde lidt men ofte men nu mindre og mindre"

"Den blev meget mærkelig ... først flere måneder hvor jeg slet ikke fik mens, så et par måneder hvor jeg pletblødte hver dag. Sådan fortsatte det i næsten 2 år og min mens er først blevet nogenlunde normal nu."


"De første par måneder efter jeg fik den pletblødte jeg on/off, men efter det stoppede jeg helt med at bløde."


"Min cyklus er endelig blevet regelmæssig! Desuden er jeg for første gang begyndt at kunne mærke det når jeg har ægløsning hvilket jeg synes er meget rart"


"Blødte i 8 dage men efter jeg fjernede den bløder jeg ca. 4 dage"


"Ikke den store forskel, udover mindre smerter"

"Har næsten ikke haft mens i de to år hvor jeg har haft hormonspiral"


"Jeg kan menstruere op til 20 dage om måneden. Jeg fik den for 9 måneder siden"


"Jeg har aldrig menstruation. Kender slet ikke min cyklus"


62 % af jer svarede at det gjorde det for jer

38 % svarede at det gjorde det ikke for jer

"Blødningerne fra menstruation aftager meget efter et år, men jeg var en heavy bleeder og bløder stadig lidt, men intet ift. før hormonspiral."


"Jeg har haft hormon spiral i 7 år (fået den skiftet efter 5 år). Jeg blødte en måned i træk efter jeg fik sat den op, men har så ikke haft min menstruation siden. Jeg havde meget kraftig menstruation og store smerter inden jeg fik min spiral, så jeg syntes det er helt fantastisk!"


82 % af jer svarede ja

18 % af jer svarede nej


"Både ja og nej. Har dog trykket ‘ja’. Men de varer ikke ligeså længe, de kommer bare tilfældigt og i perioder, tit. Men det er blevet bedre efter at have fået ny spiral i januar 2019."


19 % af jer svarede ja


81 % af jer svarede nej


"Der går tid før kroppen kommer tilbage i naturlig balance igen"


"Regelmæssig men det var den ikke under. Men første gang var meget voldsom"

"Regelmæssig og straks mere blød"


"Regelmæssig før og efter, ikke mens spiralen var der og slet ikke de første 6 måneder"


"Regelmæssig med det samme"


"Regelmæssig før og under, dog ikke under"


"Efter 9 måneder er den regelmæssig. Men før det var det helt fucked"


"Det tog lige under 2 år før den blev regelmæssig igen efter hormonspiral"


"Uregelmæssig mens jeg havde spiral, helt normal igen efter den blev taget ud."

"Tog den ud for et halvt år siden og har kun menstrueret en gang"


"Totalt regelmæssigt nu, uden indblanding fra hormoner"

"Min mentruation forsvandt helt"


29 % af jer svarede ja

71 % af jer svarede nej

67 % af jer svarede ja


33 % af jer svarede nej


"JA! Har en Kyleena, og har det sådan der! Mensen blev bedre efter skift af spiral (efter 6 år) - som i, har det næsten ikke mere, men det er stadig uregelmæssigt. Og kramperne kommer stadig helt random. Hverken læge eller gyno siger, der er noget galt. Måske er det fordi, jeg ikke har født endnu. Aner det ikke. Ved bare, at kramperne kommer mindre efter første skift, og næsten ingen mens. Så det er dét værd for mig."


46 % af jer svarede kender


54 % af jer svarede kender ikke


"Det kan være veer, hvis kroppen afstøder spiralen. Jeg ville tage til ultralyd for at se, om den sidder på plads. Har fået sag min på plads 3 gange."

"Kan det være når hen har ægløsning? Der kan jeg også godt opleve lidt ubehag/smerter. Som først er kommet efter jeg har fået spiral. Eller spændinger i musklerne i bækkenbunden. Oplevede jeg efter opsætning. Min gynækolog tjekkede det under en undersøgelse (mærkede på musklerne gennem skedevæggen agtigt) og gav mig nogle øvelser fra en fysioterapeut." "Det kan være ved ægløsning. Hun kan evt. prøve at tracke i Clue eller lignende app og se, om smerterne passer med, at det er dér, hun cirka har ægløsning." "Det oplever jeg også (ikke vildt slemme smerter, men de er der!), og spurgte min gynækolog om det, hvortil han svarer at man ikke skal regne med faste tidspunkter og regelmæssig cyklus på spiralen, så derfor kan det sagtens være mens-lignende smerter og “opførsel” i underlivet ELLER det kan være ægløsning man pludselig mærker mere til (som jeg selv)."


"Jeg har haft det på samme måde efter jeg fik skiftet min spiral. Mine smerter føltes heller ikke som menstruationssmerter, men var til gengæld 10 gange værre. Efter en snak med min læge kom vi frem til, at det kunne være min ægløsning jeg kunne mærke. Jeg havde aldrig været opmærksom, eller kunnet mærke, min ægløsning, men er efter lidt læsning ret sikker på, at det må have været det som forvoldte smerterne. Smerterne er desuden forsvundet her et halvt år efter, hvor min menstruation også er begyndt at udeblive. Jeg ved selvfølgelig ikke om det er det samme, som er på spil her, men det er i hvert fald et input på noget jeg aldrig selv havde tænkt over før."

"Ift. Hormonspiralen så er det meget normalt at have muskelsmerter i lang tid efter opsætning. Man kan lave nogle øvelser som styrker bækkenbenet og de nedre muskler, som skulle hjælpe! Gå ind på birthebonde.dk -> pjecer -> smerter i underlivet, for at finde øvelserne. Håber det kan hjælpe mange!"

59 % af jer svarede ja 41 % af jer svarede nej


"Vent 6 mdr. det er den tid, det tager kroppen at “vænne sig” til hormonspiral. Det siger de også i Østrogenial."

"Jeg har selv haft hormonspiral og oplevede meget stærke smerter i et helt år. Jeg ville ikke sige det er “normalt”, men jeg tror ikke desto mindre at det er udbredt. Jeg kontaktede min gynækolog pga smerterne og det vil jeg også anbefale at andre gør, hvis de oplever stærke smerter dagligt. Det er jo ikke “meningen”."


"Jeg havde jævnlige kramper i over 5 år ved min første H-spiral. Blev tjekket ved både læge og gyno, og de kunne ikke se noget galt. Fik den skiftet (efter 6 år), og så kommer kramperne ikke lige så tit mere, men de kommer stadig."


"Jeg havde smerter hver dag i 8 uger fordi min krop forsøgte at udstøde den"


21 % af jer svarede ja


79 % af jer svarede nej


"Nej men min gynækolog advarede mig meget"

"Du er ikke alene, min veninde oplevede det samme"


"So sorry, har hørt om lignende ting - det gør mig nervøs. Men har ikke prøvet det"


"Har oplevet at den sad for højt og trådene væk. Min læge valgte at prøve at fiske den ud i stedet. Det lykkedes og jeg slap for narkose og kikkert"

"Min kom vist ikke så langt men den kravlede i hvert fald også længere end forventet"

"Jeg oplevede at min bevægede sig ud i livmoderhalsen!! Det gjorde fandens ondt og blev indlagt men det lykkedes dem at fjerne den uden operation"

Et medlem spurgte om hvordan man finder ud af at det er sket for en hvortil medlemmet svarede:


"Jeg opdagede det ved at jeg vågnede en nat/morgen og havde ondt i maven på en måde, som jeg ikke synes, at jeg havde prøvet før. Det kom sådan i ryk, og troede det gik over, men det blev kun værre i løbet af dagen. Det gjorde f...... ondt til sidst, når der kom et ryg! Så jeg ringede til vagtlægen og fortalte om, at jeg havde en mistanke om at den havde flyttet sig. Jeg kom på skadestuen, fik foretaget undersøgelser, taget røntgenbilleder dagen efter, hvor de til sidst kunne konstatere, at den havde flyttet sig. Så en rimelig god indikator er smerte - jeg tror personligt ikke, at man er i tvivl, hvis det sker. Men jeg ved dog ikke med 100 procent sikkerhed, om en spiral kan flytte sig, uden at man opdager det, så ikke hæng mig op på det (jeg er jo ikke læge eller gyn. hehe). Hvis man har en mistanke, vil jeg anbefale, at man kontakter sin læge med det samme."


36 % af jer svarede ja


64 % af jer svarede nej

"Jeg vil råde folk der overvejer hormonspiralen til at prøve minipiller af i en periode inden de investerer i spiralen, da de frigiver samme hormon og netop dette kan godt forårsage migræne, har dog mest hørt erfaringer om dette ift p-piller."


"Jeg blev tilbudt hormonspiral frem for kobberspiral netop pga menstruel migræne. Ifølge min gynækolog skulle hormonspiralen have positiv indflydelse på migræne."


"Jeg har hormonspiral og får ofte migræne. Men det har jeg altid haft, siden jeg kom i puberteten. Har ikke fornemmelsen af at det er blevet hverken værre eller bedre, for mig personligt."


"Har faktisk hørt det modsatte - at hormonspiral kan nedsætte migræne anfald (har migræne hver måned nu og overvejer hormonspiral :P) men aner ikke om det er rigtigt..."

"Nej, men overvejer af samme årsag"


"Fik det meget bedre efter et par måneder MEN jeg fik så meget blødning at jeg skulle til hospitalet"


"Det gør mindre ondt end at få den op"


"Det gjorde gynækologen da den skulle skiftes, det var ikke så slemt"


"Havde migræne før, under og efter så den påvirkede hverken positivt eller negativt"


"Rimelig horny efter den blev taget ud. Det barn blev hurtigt lavet"


"Det er en god ide at få gjort det ved en prof så de kan tjekke at alt er kommet ud"


"Det er ret smertefrit, dog kan man bløde lidt bagefter"


"Gå til lægen eller din gyn og få vedkommende til at gøre det. Ikke selv"


"Jeg frygtede at der gjorde ondt, det gjorde det ikke. Har ikke fået sat en ny op"


"Mine bivirkninger stoppede i løbet af en uge"


"Du får styr på dit system. Hormoner er ikke for sjov"


24 % af jer svarede mig


76 % af jer svarede ikke mig

"P-pillerne fjernede min akne, så har fået en my mere uren hud med hormonspiral."


"Ja til problemer. Bruger pt epiduo som er en skrap satan. Har været på A-vitamin da jeg var teenager og det hjalp, men var igen også meget skrapt. Man skal have tager blodprøver hver måned osv."


"Jeg var på p-piller og oplevede forværring af min akne, da jeg stoppede. Kom på a-vitaminkur (isotretinoin) og har ikke haft én bums, siden jeg stoppede på kuren. Dog er der stor forskel på isotretinoin og alm a-vitaminkosttilskud og jeg tvivler meget på at et kosttilskud har den store effekt. Snak med en hudlæge om det."


"Pas på med ekstra A-vitamin. Der er en medicinsk kur, isotretinoin, mod aken"

7 % af jer svarede ja


93% af jer svarede nej


25 % af jer svarede ja

75 % af jer svarede nej


"Stofbind og oftere skift?"