top of page
 • Forfatters billedede fries klub

Jeres spørgsmål om menstruationsunderbukser


Først og fremmest inden vi starter vil jeg bare lige sige at det har været virkelig svært. For det første fordi i har haft rigtig mange (gode) spørgsmål og det har været svært at finde en rød tråd. For det andet fordi menstruation jo er en virkelig individuelt ting fra person til person. Vi bløder alle sammen meget forskelligt, vi betragter vores blødninger meget forskelligt, altså, hvad der er heavy for nogen er medium for andre og omvendt.

Derfor er det også super vigtigt at huske på at det her er mine oplevelser med underbukserne og selvom jeg vil prøve at gøre det så fyldestgørende og så rammende som muligt så alle kan finde ud af svarene i forhold til deres eget flow så er det simpelthen umuligt at ramme det hele.

I har rigtig mange spørgsmål og derfor kan der godt kommer til at være mange gentagelser men det er simpelthen fordi jeg gerne vil svare så godt som muligt, da det er en meget stor investering.

Jeg har sparet op til at kunne investere i de her underbukser fordi jeg ikke kan bruge menstruationskop og almindelige bind (i hvert fald ikke uden gener). Koppen fremkalder eller giver simpelthen flere smerter og bind har jeg enormt svært ved at bruge fordi jeg er så utrolig sensitiv, selv øko bind kan volde problemer.

Jeg har også prøvet genanvendelige stofbind. Det var ikke forfærdeligt, ikke lykken, men mere om det kommer.

Jeg fik så et sæt fra Thinx i julegave i 2018 for at prøve dem af. Jeg brugte dem på min førstedag der er let til middel blødning og jeg var meget begejstret for konceptet! Der var overhovedet ikke nogen ble følelse, jeg slap for binds ulidelige kløe og slap for at gøre mine smerter værre fordi jeg ikke skulle have en kop op.

Thinx er noget af det første der kom på markedet, jeg synes de var okay men det må da være udviklet mere siden da? Og det kan jeg kun sige ja til. Emma fra kh-underlivet havde lavet en test af menstruationsunderbukser - find indlægget her - og her nævnte hun mærket Ooia som jeg ikke havde hørt om før.


Hun nævnte også andre mærker men det var Ooias jeg havde lyst til at prøve og så var de også de billigste samlet set. Pefekt! Jeg bestilte sidste år 5 par hjem fra Tyskland (for blandt andet at få mængderabat) og jeg må sige at jeg er glad for dem!

Jeg har lavet et indlæg til hver af de to mærker;


Du kan læse om thinx underbukserne her.


Du kan læse om ooia underbukserne her.

Det her kommer til at være meget generelt om menstruationsunderbukser. Er dit spørgsmål her ikke så er det højst sandsynligt fordi de er i de dedikerede indlæg. Men inden vi tager jeres spørgsmål havde jeg selv lige nogle spørgmsål til jer på story:


71% af jer svarede ja


29 % af jer svarede nej


6% af jer svarede ja


94 % af jer svarede nej


Et medlem skriver:"Jeg har ikke prøvet fordi de ikke findes i min størrelse, hvilket jo bare er glasuren på toppen af kagen når det komme til inklusion af store/forskellige kroppe. Jeg bruger stofbind, men at de kan karte rundt og nive i hårene er en kæmpe ulempe, ville så gerne bare have trusser i stedet."


47% af jer svarede ja 53 % af jer svarede nej


"Ja og nej. Har dem fra thinx. De holder tæt, men synes der meget hurtigt kommer en lugt dernede fra... som om de er alt for indelukkede"


Da jeg spurgte om i ville have anmeldelse på de underbukser jeg har og om hvad i gerne ville vide var der en del der gerne ville vide alt og spurgte hvad det var da I ikke havde hørt det før. Det forstår jeg godt da det heller ikke er noget der er specielt udbredt her i Danmark.


Menstruationsunderbukser er underbukser der er lavet til at kunne absorbere blod. Du kan bruge dem alene eller du kan bruge dem i kombination med andre mensproduktet (kop eller tampon).

Jeg har også set nogle bruge dem i tiden efter fødsler.

Ja det gør de for mig med en medium flow. Der er selvfølgelig forskellig kvalitet, materiale osv. alt efter hvilket mærke du køber men du kan finde mere specifik information om de to mærker jeg har:

Læs om thinx underbukserne her.

Læs om ooia underbukserne her.


Det gør at jeg ikke skal bruge bind, tamponer eller menstruationskop. Bind og tamponer har en tendens til at irritere, selvom det er øko og menskoppen kan frembringe eller forværre mine kramper i underlivet og så trykker den hele tiden på min blære så jeg gik rundt med tisse fornemmelse.

Så underbukserne gør at min menstruation bliver mere behageligt.


 • Dag 1: bruger et par

 • Nat 1: et par, medmindre der var så lidt dag 1 eller jeg fik det så sent at et skift ikke er nødvendigt.

 • Dag 2: to par

 • Nat 2: et par

 • Dag 3: et par

 • Nat 3: et par (skifter i løbet af aftenen hvis der er behov for det)

 • Dag 4: et par hvis det er brug for det, ellers kører jeg videre med dem fra natten (bløder typisk ikke så meget om natten)

 • Nat 4: kører videre med dem fra dagen medmindre det er det samme par fra nat 3, så skrifter jeg

 • Dag 5: et par

 • Nat 5: typisk ikke mere mens så bruger ikke noget mens beskyttelse


Jeg har selv 8 par – 5 med maksimum beskyttelse fra ooia og 3 med medium beskyttelse fra thinx. Jeg får det typisk til at gå op med mit behov for skift men nogle gange kan det godt blive liiiidt stramt og kunne sagtens have gavn af to-tre par mere som jeg ville købe fra ooia.


Det kommer an på cyklus til cyklus hvordan blødningerne er. Typisk, det jeg har set folk have, er omkring en 12 stykker, så burde man være godt dækket ind (selvfølgelig afhængig af hvilken model og mærke man har).


Jeg tror jeg ligger i medium kategorien i forhold til flow. På dag to bløder jeg mest og der kan det godt nogle gange knibe med to par. Ud over dag to hvor jeg bløder mest kan jeg godt gå med et par underbukser i de 10-12 timer man også kan have menstruationskoppen oppe.


Årh, det kan jeg ikke helt svare på, jeg har medium flow og de fungerer fremragende for mig. Men det er ikke til at sige, det par jeg har fra Ooia kan tage op til 6 tamponers blod, så kan du prøve at se hvor meget det rækker dig til på en dag. Thinx modellen kan suge hvad der svarer til 3 tamponers væske.


Hvis du skal have dem på et helt døgn skal du have et meget let flow eller det skal være på en af de sidste dage. Har du dem på mere end 12-14 timer hvor du mere end pletbløder kan det godt begynde at klø lidt og der er stor risiko for at vi vil bløde igennem. Jeg har dem typisk ikke på et helt døgn af hygiejniske grunde.


Nej, altså ligesom med et bind der er på grænsen til at være fyldt/overfyldt og mærkes vådt så er det den samme følelse her - man skal bare skifte inden man når til det overfyldte stadie. Og i løbet af dagen mens du bruger dem er der ikke nogen vådhedsfornemmelse andet end når det lige kommer ud fra vagina (du ved den der klamme følelse når du mærker det komme ud) men det tørrer igen - ligesom et bind.


De fungerer egentlig meget ligesom et bind, men i stedet for papir og plastik så er det lavet af stof der kan vaskes og genanvendes. Og grundet den stærkere sugeevne så er der plads til mere blod i underbukserne så du kan have dem på i længere tid end du ville kunne med almindelige bind.


Det er lidt forskelligt fra mærke til mærke men ved Ooia er det blandt andet uld og ved Thinx er det blandt andet bomuld. Så er der også nogle andre lag der gør at det holdes tørt og hæmmer bakterier og lugt. Du kan læse mere om det i de dedikerede indlæg;


Læs om thinx underbukserne her.

Læs om ooia underbukserne her.


Igen, ligesom med bind kan de jo blive overfyldte men ja de er helt tætte. Du kan igen, igen læse mere om de forskellige mærker i de dedikerede indlæg. Jeg kun har blødt igennem et par gange fordi jeg havde dem på for lang tid;

Læs om thinx underbukserne her.

Læs om ooia underbukserne her.


Det har jeg skrevet om i de to dedikerede indlæg.


Læs om thinx underbukserne her.

Læs om ooia underbukserne her.

Ja det gør der, medmindre du måske fx ligger i underlige stillinger om natten? Men oplever det samme som med bind.


Forskelligt alt efter hvilket mærke eller model. Ooia modellen jeg har kan holde til 6 tamponers væske og Thinx modellen kan holde til 3 tamponers væske.


Jeg skal kun skifte to gange om dagen på dag to hvor jeg bløder mest og det er helt fint med mig. Udover det så skrifter jeg også altid til et nyt par til nat. Du kan se hvad jeg bruger under afsnittet 'hvor tit skal du skrifte'

Igen forskelligt fra person til person og flow til flow. Har du et heavy flow skal du nok skrifte flere gange.


Thinx modellen kan ikke, der har jeg oplevet et par gange at skulle skifte midt om natten/tidlig morgen. Ooia kan godt hvis jeg har blødt meget natten over men så skal også skiftes lige når jeg står op. Igen: Ooia kan holde til hvad der svarer til 6 tamponer, så kan du måske regne ud hvad det svarer til dig.


For mig fungerer det godt da jeg har et flow der gør at jeg ikke skal skifte så ofte. Det er klart hvis jeg virkelig blødte meget og skulle skifte flere gange om dagen så ville jeg synes det blev lidt upraktisk og træls.


Det er jo underbukser så hvis du skal skifte så skal du skifte underbukser.


Godt spørgsmål. Det kan være svært at se men det handler simpelthen bare om at bruge dem og så lære hvornår de begynder at føles fyldte. Begynder man at bløde ud til siden er det også et tegn på at man nok skal skifte.


Jeg har ikke noget indenunder og bruger ikke andet alternativ sammen med dem men ved at der er nogen der er glade for at bruge dem sammen med fx en kop for at have ekstra beskyttelse.


Alene.


Jeg ejer ikke et par stramme jeans eller stramme bukser så i det tilfælde ved jeg det ikke helt men jeg har et par yoni leggings som de fungerer fint indenunder. Jeg har nogle busker der sidder ok stramt på på arbejde og der sidder de også fint - man kan heller ikke se at jeg har dem på.


Begge modeller jeg har er rimelig mid-rise og ville gerne have at de gik lidt højere, men det kan man ikke få hvis man vil have shorts modellen. Men ja, der er andre modeller der er højtaljede.


Thinx har blandt andet denne højtaljede model.


Og Ooia har denne model.


Nej, jeg plejer normalt at være en large i underbukser men i Ooia er jeg en medium (fulgte deres størrelsesguide) og de sidder helt fint. I Thinx har jeg en large og de sidder godt til uden at stramme - der er stretch i det materiale Thinx bruger.


Det forstår jeg virkelig godt. Thinx er overhovedet ikke som en ble grundet det tyndere materiale de bruger (derfor også mindre sugeevne). Jeg kunne godt forstille mig at nogen ville synes at Ooia shorty modellen som jeg har er lidt bleagtigt da det er ca 5 mm. materiale der er i skridtet - det er tykt. Jeg har ikke selv blefølelsen men i stedet en følelse af at være godt beskyttet.


Nej det gør de ikke.


Ja, både fra mærke til mærke men også de forskellige modeller mærkerne tilbyder. Du kan typisk se på deres hjemmesider hvor mange bloddråber de forskellige underbukser kan holde til (ligesom på bind og tamponpakker).


Det er jo rart nok at have nogle der kan klare meget (ooia) og så nogen der kan klare lidt mindre til de lette dage (thinx). Men alle mærker har forskellige modeller der kan suge forskellige mængder.


Godt spørgsmål! Jeg kan se at Ooia går fra størrelse 32 (XXXS) til 54 (XXXXL) og Thinx går fra størrelse XXS til 3 XL.


Ved Thinx 3XL har man et hoftemål på 126 cm, måler man der ud i med et målebånd er det faktisk ikke særlig stort.


Ved Ooia 54 har man et hoftemål på omkring 141 cm.


Så, er det størrelsesinkluderende? Den tidligere besked fra et medlem tyder på et nej.. "Jeg har ikke prøvet fordi de ikke findes i min størrelse, hvilket jo bare er glasuren på toppen af kagen når det komme til inklusion af store/forskellige kroppe. Jeg bruger stofbind, men at de kan karte rundt og nive i hårene er en kæmpe ulempe, ville så gerne bare have trusser i stedet."

Nej det gør de ikke. For mig kun på den måde at jeg ikke skal bruge en kop som kan give smerter. Men oh my hvor fedt ville det ikke være hvis man fandt en måde at lave underbukserne smertelindrende??


Det er stort set det samme som bind i forhold til at man godt kan have blod mellem ballerne efter man har sovet. Jeg vil bare sige at grundet bomulden er det langt mere blødt og jeg bliver mindre irriteret i området når jeg har underbukserne på. For mig klør de langt mindre end bind - men jeg er også sensitiv, lige så snart jeg tager bind på klør det, lige meget hvor meget blod der ligger.


Tænker du i forhold til miljøet eller ligesom spørgsmålet ovenover om der kommer blod over det hele?

For miljø ved jeg ikke.. Altså du genbruger et produkt men der er mange ressourcer for at producere øko bomuld og du bruger jo meget vand når de skal vakses og skylles. Til gengæld smider du ikke hele tiden noget ud som du gør med papir/plastik bind og tamponer. I forhold til koppen ved jeg ikke, der skal måske mindre ressourcer til at lave koppen og der bruges ikke så meget vand ved vask.

I forhold til kroppen og blod så er det meget ligesom bind.

I forhold til om det er i underlivet, er det ikke noget jeg har oplevet. Er det noget man har tendens til skal man nok skifte lidt oftere end man normalt ville.


I forhold til om der sidder svamp i underbukserne så ved jeg det ikke. Mit indtryk er at de bliver helt rene.


Nej, ikke så vidt jeg ved.


Det er helt klart lettest at købe de mærker der er indenfor EU's grænser som fx det tyske mærke Ooia. Jeg tror ikke der findes nogle fysiske butikker i Danmark hvor man kan købe dem.


Af de to mærker jeg har kommer Ooia fra EU.

Det ved jeg faktisk heller ikke om de er, jeg bruger underbukserne fordi koppen kan fremtvinge eller give flere smerter når den er sat op og dem har jeg nok af i forvejen. Det er den helt store grund ellers er der meget lige fordele og ulemper for mig når der kommer til underbukserne vs. koppen - her kommer lige en lyn sammenligning:


Ulemper ved koppen:

 • Presser på min blære så jeg hele tiden har en fornemmelse af at skulle tisse.

 • Synes det er svært at skide med koppen i.

 • Jeg skulle altid sætte den op to gange før den sad ordentligt.

 • Den kan sidde så langt oppe at den er svær at få fat i.

 • Kan være ubehagelig at tage ud. Lige meget hvordan jeg gjorde synes jeg altid det var ubehageligt..

 • Synes det er besværligt at skifte på andre toiletter end mit eget.

 • Blod på fingre (synes ikke det er forfærdeligt men ville lige nævne)

Fordele ved koppen:

 • Nem at gøre rent. Skal bare skylles inden den sættes op igen og når man er færdig koges den i vand.

 • Fucking lækkert at der ikke er blod over det hele (i kønshårene, mellem ballerne, kønslæberne) specielt når man vågner.

 • Når den sidder der skal den kun skiftes en gang i døgnet (to hvis jeg er på dag to) - men ville skulle tage den ud når jeg skal skide alligevel..

 • Du kan ikke mærke når blod kommer ud af skeden.

 • Bare generelt amazing og er lidt trist over at jeg ikke kan bruge den.

 • Genanvendelig.

Klubben har snakket om menstruationskoppen - de indlæg kan du finde her; del 1 og del 2.

Ulemper ved underbukserne:

 • Der er jo rimelig meget effort i at de skal lægges i blod/skylles og vaskes let's be honest.

 • Når de skal skylles kommer du tæt på dit blod. (not a problem for me)

 • Der er ligesom med bind, du kan mærke når blodklumper kommer ud og det hader jeg - derfor kommer der også den våde følelse ligesom med bind indtil det tørrer.

 • Der kan godt opstå en kløende fornemmelse hvis jeg har haft dem på i lang tid.

 • Blod mellem baller osv. typisk efter natten.

 • At skulle skifte når man er ude er meget upraktisk.

 • Kan være svært at vurdere hvornår de skal skiftes.

 • Ved ikke hvor mange år de kan holde? Så er de det værd i forhold til prisen i længden?


Fordele ved underbukserne:

 • De kan vaskes og bruges igen.

 • Ingen yderligere smerter grundet noget der skal op i skeden.

 • Virkelig bare lækkert at kunne tage et par underbukser på og så er man good to go.

 • Ingen problemer med at skide.

 • Presser ikke på blæren.

 • Ingen besværlighed med at skulle sætte noget rigtigt.

 • Skal heller ikke skiftes så ofte som fx bind.

 • Amazing til folk der ikke kan lide at komme noget op i underlivet.


Nej, det synes jeg ikke der er hvis du er glad for de to ting og det fungerer for dig. Af det jeg har prøvet med genanvendelige bind så er det meget det samme. Jeg er dog rigtig glad for at have mensunderbukser til nat, det er befriende.


Ja, som sagt er jeg meget senstiv og selv øko bind kan give irritation. Jeg har ikke nogen ble følelse som jeg aaaaltid har med selv de tyndeste og mindste bind. Her er det bare ligesom at have underbukser på. Mit svar er et klart ja. Men underbukserne kan også i længden give en kløende fornemmelse.


Jeg har kun prøvet en type stofbind og de var til et meget let flow så er ikke helt klædt på til en ordentlig sammenligning men min opfattelse af det er at det er meget det samme. Begge er af stof så det giver meget den samme bløde følelse. Genanvendelige bind kan måske mere give en følelse af at man har noget på, you know, hvor underbukserne jo bare er underbukser som du typisk alligevel ville have på. Bindende er til gengæld nemmere at skifte da de bare lige skal poppes af og på - underbukserne skal helt af.

Begge skal skylles og vaskes, der skal en rutine til og begge er måske mere upraktisk når man er på farten end almindelige bind og tamponer, og for den sags skyld også koppen, er.


Vil du vide hvor jeg har købt mine, hvad de har kostet, om de er det værd, materialet, er de behagelige, hvordan de rengøres og om de kommer til at lugte samt de ulemper der kan være og meget mere så kan du tjekke det ud i de indlæg hvor jeg snakker om hver mærke og model jeg har;

Læs om thinx underbukserne her.

Læs om ooia underbukserne her. (min favorit)

Er de noget du er nysgerrig på og kunne tænke dig at prøve vil jeg anbefale at købe et par for at lære dem at kende og se om det er noget for dig.


0 kommentarer

Relaterede indlæg

Se alle
bottom of page