top of page
  • Forfatters billedede fries klub

Jeres problemer med hormonspiralenIllustration af strejfer


Inden vi starter med dette indlæg - Vi har før snakket om hormonspiralen i vores præventionsserie:


Klubben snakker om hormonspiralen del 1


Klubben snakker om hormonspiralen del 2


Der er også en masse erfaringsdeling. Men her er beskeden der satte gang i dette indlæg:


Besked fra medlemmet: "Hej frie klub! Jeg går og døjer med min hormonspiral og har faktisk gjort det næsten hele tiden fra jeg fik den sat op for næsten to år siden... Jeg får konstant svamp, føler min lugt har ændret sig til det dårligere og jeg døjer med ikke at kunne blive ordentligt våd... Derudover kan jeg nogle gange mærke den "stikke" fra indersiden, og nogle gange når jeg har været i seng med min kæreste gør den ondt dagen efter, som om den er blevet skubbet til eller noget? Jeg har derfor også nedsat sexlyst og bliver meget selvbevidst over det.


Jeg går og tænker på at få den taget ud, men jeg kender ikke et godt alternativ... Jeg har prøvet p-piller og p-ring begge to ikke med success, og jeg føler mig lidt lost ifht. Prævention lige nu... Har fast partner og føler bare ikke kondomer er fedt i længden. Jeg kunne måske bare godt tænke mig at høre om nogen havde haft lignende oplevelser og om der måske var nogle råd at hente fra klubben?


Jeg ville i hvert fald gerne høre lidt mere konkret fra folk hvordan de har haft det med den, og hvad de har gjort hvis ikke det har fungeret for dem... Føler meget det er de der hormoner der fucker lidt med systemet, og er lidt i vildrede for jeg føler ikke de hormonfrie præventionmetoder er bedre."


Har du oplevet noget lignende?

42% af jer svarede ja

58% af jer svarede nej


Har du bøvlet med din hormonspiral men senere fået den til at fungere?

19% af jer svarede ja

81% af jer svarede nej


Har du oplevet gener med din hormonspiral?

75% af jer svarede ja

25% af jer svarede nej, jeg har slet ikke oplevet noget


Har du fået fjernet din hormonspiral på grund af gener?

32% af jer svarede ja

47% af jer svarede nej

21% af jer svarede jeg overvejer det


"Jeg fik den fjernet at præcis samme årsag."


"Ville anbefale at få taget den ud."


"Jeg endte med at få fjernet min pga. samme problemer. Jeg havde den i lidt over 2 år. Der gik et par måneder før mit underliv blev nogenlunde normalt igen, har stadig lidt gener indimellem i form af svampelignende symptomer, dog mest udenpå, så ved ikke om det er pga. den. Jeg har ikke fast partner og bruger derfor bare kondom når det er, da det er det eneste der fungere. Den hjalp dog på lidt på smerter og så blødte jeg ikke så kraftigt, og i færre dage. Men det var ikke alt det andet bøvl værd."


"Lidt langt svar: Jeg havde mange problemer med min spiral- mange af dem du nævner og lidt andre. Nogle af de problemer jeg havde var, pletblødning i tæt på hele cyklus, forværrede underlivsspændinger, tørre slimhinder i skeden, nedsat sexlyst, humørsvingninger mm. Listen var LANG! Jeg måtte til sidst acceptere jeg bare ikke kunne tåle hormonel prævention, og fik taget den ud. Dette har jeg iøvrigt ikke fortrudt en eneste gang og det var det helt rigtige at gøre for mig. Jeg var også selv i vildrede over prævention, desuden har jeg har selv fast partner. Kondom er nok ikke for alle, så jeg kan godt forstå dig. Det er dog det vi endte med (anbefaler latexfri da det føles meget bedre synes jeg, fra durex eller skyn), men bruger det typisk kun når jeg er sikker på jeg ikke har ægløsning, eller inden ægløsning. Men! Hvis kondom ikke er noget for dig, så har jeg selv overvejet Natural Cycles! Det kan være det kunne komme med ind i overvejelserne. Knus"


"Jeg forebygger svamp ved at tage mælkesyrebakterier regelmæssigt (GynoLact)"


"Få lortet taget ud og overvej Caya-pessaret i stedet. Kh jordmoder med de samme oplevelser."


"Drop hormonerne og spiraler. Prov et pessar."


"Føler mig mere sikker ift uønsket graviditet, hvilket skaber en god tryghed og sindsro. Har ikke oplevet direkte sammenhænge imellem hormonspiral og svamp, men menstruationskoppen har bedret de tendenser min krop der havde. Har ikke smerter ved sex, som jeg ikke havde før (døjer med vulvodyni). Intet problem ift at blive våd (tvært imod til tider...) eller nedsat sexlyst. Bløder meget lidt, hvilket for mig er rigtig godt, fordi jeg i forvejen har lav blodprocent og tendens til svimmelhed, så hvis man oplever samme problem kan det anbefales."


"Kan varmt anbefale caya pessaret (som mange ikke kender til). Den er hormonfri, nem og bevarer den rare, varme, våde følelse under penetrationssex."


"Har hormonspiral - har ikke haft problemer med svamp siden jeg skiftede til menstruationskop."


"Få tjekket ved lægen om den sidder rigtigt. Mini-piller er tilsvarende hormonmændge som alternativ."


Erfaringer med hormonspiralen:


"Var nød til at tage den ud efter et år med gener. Mit underliv og sexliv har det meget bedre nu."


"Jeg pletblødte stadig mere eller mindre konstant efter 2 år. Min partner fik så på penis efter penetration selvom jeg fik forkortet trådene flere gange."


"Når jeg bliver tændt kan det godt nogle gange gøre ondt i livmoderenhalsen som om spiralen trykker."


"Det var ekstremt smertefuldt for mig, at få lagt spiralen op. Jeg var dårlig den første måned af den. Den hoppede, dansede og gav mig indvendige smølfespark. Min kæreste døjede også med den under s&x - at den “stak” ham. Havde jeg fået den information inden jeg fik den anlagt, særligt ift smerteniveauet, så jeg havde jeg aldrig gjort det. Føler ikke jeg fik en god nok information om evt komplikationer fra lægen eller gynækolog - gynækologen var i øvrigt en kæmpe idiot! Hun smadrede bare den spiral op. Jeg har ikke turdet lade noget sundhedspersonale komme i nærheden af mit underliv siden da - skal “snart” have den ud om 1,5 år. Vil aldrig anbefale spiral til andre, det er noget crap. Jeg hopper på kondom når det er, ellers må han få klippet løgsækken." "Er blevet mere påvirket af mine følelser. Har aldrig grædt så meget som efter spiralen."


"Fik kraftige smerter ved brug af hormonspiralen. Kunne til tider mærke den når jeg havde sex."


"Jeg fik hver måned vandcyster på æggestokkene. Smertefuldt og invaliderende."

"Jeg ved der findes flere typer af hormonspiraler. Jeg fik kun muligheden med den til 3 år af min læge, og fandt først ud af, at der findes en der kan sidde meget længere efter jeg talte med mine veninder. Jeg ved ikke, om det gør nogen forskel. Jeg er nu for 2. Gang på Jaydess hormonspiral som må sidde i 3 år. Jeg holdt en pause imellem, da jeg ville se, om det havde nogen virkning på min krop. Der skete ikke det store, ud over at min menstruation er væsentligt mindre med spiral, dog oplever jeg nogle gange op til 2 ugers pletblødning efter menstruation, men det falder jo længere den sidder. Den første uge kunne jeg også mærke snorene, men de blev hurtigt bløde og de generer ikke længere. Jeg har dog fået at vide, at de kan blive klippet endnu kortere, hvis de generer. Lugt har jeg heldigvis ikke døjet med, men har hørt fra en veninde, at det også er et stort problem hos hende. Det var ikke meget hjælp, men lige lidt erfaringer med min."


"Har det godt med den. Har dog oplevet kraftigere mens efter et par år."


"Fik hammer mange mens smerter og endte med at få den fjernet. Eneste der hjalp i sidste ende."


"Nedsat følelse i underlivet. Angst. Blødte 21/30. Massive smerter."


Hvad gjorde du da du fandt ud af at den ikke fungerede for dig?

"Fik den fjernet med det samme."


"Fik den fjernet. Fandt yderligere ud af at den havde gnavet på min livmodervæg."


"Fik den fjernet. Den fungerede simpelthen ikke og det var en lettelse at få den ud."


"Fik den taget ud. Bruger kondom i dag."


"Fik den fjernet og bruger nu pessar, hvilket jeg er super glad for."


"Rev den selv ud (er jordmoder) og gik over til Caya pessar."


"Kobberspiral var løsningen."


Har du oplevet nedsat sexlyst på hormonspiralen?

39% af jer svarede ja

61% af jer svarede nej


Hjalp det da du droppede spiralen

76% af jer svarede ja

24% af jer svarede nej


Fik den ud rigtig hurtigt - gav migræner og hjertebanken


Er det også noget du har oplevet med hormonspiralen?

7% af jer svarede ja, migræner

3% af jer svarede ja, hjertebanken

1% af jer svarede begge

89% af jer svarede ingen af delene


Min udflåd lugter mere/anderledes


Er det også noget du har oplevet med hormonspiralen?

30% af jer svarede ja

70% af jer svarede nej


Crazy smertefulde vandcyster og konstant pletblødning


Er det også noget du har oplevet med hormonspiralen?

5% af jer svarede ja, vandcyster

31% af jer svarede ja, konstant pletblødning

3% af jer svarede ja, begge

61% af jer svarede ingen af delene


Jeg fik min for 5 måneder siden grundet endometriose, har mange smerter og kramper - erfaringer?


Har hormonspiralen hjulpet på dine endometriose smerter?

20% af jer svarede ja

80% af jer svarede nej


Vi har snakker om endometrose i dette indlæg: om endometriose


Pletbløder stadig næsten dagligt 4 måneder efter opsættelse - andre der oplever det?

54% af jer svarede ja

46% af jer svarede nej


"For mig stoppede det efter et halvt år, og blødningen er nu småtteri i 4-5 dage hver 5. uge (typisk)"


Min kærestes pikhoved rammer snoren fra spiralen selvom de er klippet helt korte

51% af jer svarede har jeg også oplevet med en partner

49% af jer svarede har jeg ikke oplevet med en partner


"Problemet ligger faktisk ofte i at få dem klippet for korte, da snoren skal ligge i en bue, og hvis den bliver klippet for kort kan den stikke lige ned fra livmoderhalsen."

"Til den her: kender! For mit vedkommende var det faktisk netop et issue, fordi de havde klippet dem kort og trådenes spidser dermed bare sad og stak ud af livmoderhalsen som to små nåle, der kunne være ret ubehagelige for partnere. Denne her gang har jeg fået klippet snorene af, så de er ret lange og nu er der zero issues, fordi de så bare hænger som to bløde sytråde. Håber det giver mening."


Menstruationer mere smertefulde end de var inden man fik den?

41% af jer svarede har jeg også oplevet

49% af jer svarede har jeg ikke oplevet


Lugter din vagina også nogle gange af klor?

11% af jer svarede ja

89% af jer svarede nej


Fik meget slem hormonel akne - skulle på isotretinoin for at komme af med det igen


Har du oplevet noget lignende?

18% af jer svarede ja

82% af jer svarede nej


Uren hud og oppustethed


Er det også noget du har oplevet med hormonspiralen?

15% af jer svarede ja til akne

26% af jer svarede ja til oppustethed

22% af jer svarede ja til begge

37% af jer svarede ingen af dem


Jeg kan godt opleve smerter efter sex, som om de kommer fra spiralen - er det normalt?

50% svarede det har jeg også oplevet

50% svarede det har jeg ikke oplevet


Slemme smerter


"Jeg oplever at jeg har værre kramper med hormonspiralen end uden. Mine blødninger er også oftere, længere og kraftigere. Hvilket jeg er super ked af, men jeg er i det første halve år efter indsættelsen. Blir det bedre med tiden?

Jeg har ligeledes læst at hormonspiralen kan give depression og værre humørsvingninger. Hvilket var de to primære grunde (ud af mange) der gjorde at jeg stoppede på p-piller. Er der nogle gode råd mod dette eller er det bare noget man skal indfinde sig med :( psykolog er opsøgt."


56% af jer svarede smerterne blev bedre med tiden for mig

44% af jer svarede smerterne blev ikke bedre mig tiden for mig


Råd mod depression og humørsvingninger af hormonspiralen?


"Hvis man får depression skal spiralen ud for at sikre at det ikke skyldes den - såkaldt organisk årsag."


"Ærligt.. få den ud."


"Skiftede til kobbersrpial. Måske ikke så hjælpsomt men det er bedre for mig."


"Jeg døjer med angst og depression som forværres under PMS. Lidt værre på spiralen end førhen men kun i 1 dag."


Nogle der har oplevet forandringer i og omkring vulva samt kløe?


"Nogle der har oplevet forandringer i og omkring vulva - bl.a. indre og ydre kønslæber som klør, men hvor der ikke rigtig er noget at se - nogle der har oplevet det som et symptom fra hormonspiral?"


26% af jer svarede det har jeg også oplevet

74% af jer svarede det har jeg ikke oplevet


"Gør den ondt at få ud? Mine tråde har trukket sig op i livmoderhalsen, så når den om tre år skal ud, så skal lægen “grave” efter den oppe i livmoderhalsen."


26% af jer svarede ja det gør ondt at få den ud

29% af jer svarede nej det gør ikke ondt

45% af jer svarede ikke slemt men kan mærkes


"Man kan bede om lokalbedøvelse både ved opsætning og udtagelse. Det er seriøst SÅ godt! 10/10 vil anbefale lokalbedøvelse til alle!"


"Men hvis trådene er trukket op vil jeg kraftigt anbefale at smutte forbi gyn og få sikret at den ligger hvor den skal. /Jordemoder."

"Til den her: Ja, det gør fucking naller, når trådene er klippet for kort og de skal graves ud. Det skete for mig sidst og det var virkelig ikke nice. Sørg for at lægen, gynækologen, jordmoderen eller whoever har sat lidt ekstra tid af, så det ikke bliver for stresset."0 kommentarer

Relaterede indlæg

Se alle
bottom of page