top of page
  • Forfatters billedede fries klub

Hvad er det for en knop på min vulva?


"Hej! Jeg har simpelthen et kæmpe problem der bliver ved med at vende tilbage til mig jævnligt. Tit opdager jeg at jeg på den ene kønslæbe har en kæmpe bums, nærmest en byld. Den kan ikke trykkes ud som en almindelig bums og en nål fungerer heller ikke, så begynder et bare at bløde lidt. Området hæver op og gør lettere ondt og bylden kan tydeligt mærkes. Jeg barberer mig ikke så jeg er godt klar over det ikke er en barberingsknop. Og stramt tøj benytter jeg mig heller ikke af. Måske der er nogen derude som kan komme med et godt råd?"


Jeg spurgte jer om I havde oplevet noget lignende?

57 % af jer svarede ja

43 % af jer svarede nej


I forhold til at bruge en nål og prikke hul så kan jeg ikke huske hvilket afsnit af deres podcast det var (måske helt ind til hårene?) men østrogenial snakkede i et af deres afsnit om at det ikke er nogen god ide at begynde at prikke hul på noget på kroppen med en nål da det kan gøre det værre og gå galt med infektioner osv. Hold øje med det, lad være med at pille ved det og hvis ikke det går væk eller det bliver større så søg hjælp.


Det er en god ide regelmæssigt at kigge sig mellem benene. Det snakker vi om i indlægget har du set din egen vulva?

Svar fra østrogenial:

"Det kan være en bartholin abces, altså en byld i en såkaldt bartholin kirtel. Bartholins kirtler sidder i hver siden side ved de indre kønslæber nede omkring skede indgangen. Vi snakker om dem i afsnittet der hedder “Tour de Vulva” som handler om de ydre kønsorganer. De barholinske kirtler er bl.a dem der producerer den væske der kommer når man bliver opstemt/tændt altså “våd”. Disse kirtler kan blive stoppet til og der kan dannes en indkapslet byld. Denne skal man ikke forsøge at stikke nåle i eller andet, men gå til sin læge og få undersøgt, da der er forskellige behandlings muligheder.

Det kan også være en almindelig byld på kønslæben bl.a. Pga barbering eller indgroet hår. Man skal hellere gå til lægen og få det tjekket ind selv at begynde at prikke og rode i det, da man ellers risikerer at få en infektion.

Når det er tilbagevendende som kvinden der har skrevet til dig skriver, og når hun ikke barberer sig, lyder det meget sandsynligt at det er en batholin abces. De kan være meget generende og smertefuldt! Men der er hjælp at hente til at få det væk hos lægen."


Svar fra andre klubmedlemmer:

"Tænker at lægen skal kontaktes her. Held og lykke queen" - og det er i mange der skriver.

"Ja jeg havde dem også i en periode, lægen sagde at det var en bums men at de er anderledes når de sidder på kønslæber i forhold til andre steder på kroppen. Han sagde også at jo mere jeg pillede ved dem, barberede mig eller lign. Jo flere ville der komme, fordi man smitter det rundt. Jeg stoppede med at røre ved det og gik i bomuldsunderbukser som var store og løse og derefter gik bumserne væk."

"Får dem også tit, kommer noget koldt på for hævelsen men ellers plejer de selv at gå væk."

"Det kan sagtens være et indgroet hår selvom man ikke barbere sig. Men ja, læge hvis nødvendigt"

"Det havde jeg for fire måneder siden og fik den opereret væk. De var super søde og professionelle omkring det på Herlev hospital. Og det var under corona så det synes jeg viser at de har ret godt styr på det.

"Det er formenligt en irriteret hårsæk. Går væk ad sig selv."


"Det lyder som bartholins cyst. Molly Margaret har vist et highlight på sin Instagram"


"Jeg havde det som en lille kugle der enten var “næsten” helt væk eller meget stor. Og det kom og gik i fire år. Min var nede ved selve skedeåbningen sådan nedenfor. Og det var en batholin kirtle. (Bare hvis hun er i tvivl om placeringen)."


Hvortil et medlem svarede: "Yes! Vigtigt med placering: hvis det er en batholin kirtel er der nede ved skedeåbningen"


"Jeg havde lignede problem. Lægen kaldte det noget fancy som jeg ikke kan huske, men det var egentlig “bare” en irritations knop. Jeg dik noget creme og at vide at jeg bare skulle lade den værre. For mig var det hvis jeg havde meget sex/onani/berøring i området. Jeg ved dog ikke om det er det samme, men jeg ville gå til lægen."


"Har haft/har stadig noget der lyder som dette. Jeg har fået noget creme (fucidin) som jeg kan smøre på selve “bylden” når det er i udbrud. Eller fik jeg et råd der hed at jeg en til to gange i ugen enten skulle vaske mig med “medi-skrub” (en sæbe agtigt ting med klorhexidin) eller tage en mild klorhexidin på en vatrondel når jeg havde været i bad og wipe området. Men det er så vigtigt at huske at ingen af produkterne skal “op/ind” men at alt bliver på ydersiden!!"


"Jeg har også haft det der beskrives. Hvis det er Bartholin (som en anden skriver), så skal der tages nænsomt af det og man skal vist helst ikke begynde at prikke hul på den med nål selv. Hvis det er indgroet hår (det har jeg også haft), så kan man få sådan noget creme der svarer lidt til det man også kan få mod bygkorn. Meget effektivt, men tror muligvis der er binyrebark hormon i, så det kan man jo lige være opmærksom på, såfremt det er noget man gerne vil undgå."


"Jeg har også oplevet det et par gange. Jeg tog til lægen og fik oget pencillin - jeg har ikke haft det siden."


"Jeg fik en fornyeligt og den kunne heller ikke presses/trykkes. Min mor anbefalede tea tree Oil og det virkede, efter 2-3 dage kom der “top” på og den kunne presses."


"Det kan være en kirtel, der er tilstoppet. Det er ikke noget at spøge med, det gav mig blodforgiftning. Snak med din læge om det!"

"For et års tid siden barberede jeg mig for sidste gang, det fik helt fint, havde ingen problemer og så 7-8 måneder efter begyndte en bums at gøre VIRKELIG nas. Jeg var nødt til at barbere for at se hvad det var. Det viste sig så at det var et indgroet hår, jeg forsøgte at fjerne det med pincet og nål men intet lykkedes. Jeg tog til lægen med det, hun sagde at håret var blevet indkapslet af væv, for at kroppen kunne beskytte sig selv.

"Lægen sagde at ved at ligge et meget fint snit kunne man nemt fjerne det. Bare lige vigtigt at pointere, at personen nok skal gå til lægen og få det tjekket. (Bare så man ikke begynder at snitte i sit eget underliv)."

"Altså jeg har ikke prøvet at få det på selve kønslæben, men jeg har en lymfeknude, som altid hæver op lige op til og under min menstruation. Den sidder lige ved siden af der hvor den ydre kønslæbe starter, sådan lige der hvor trussekanten rammer.


Måske er det denne person oplever også en hævet lymfeknude. De første par gange det skete for mig troede jeg også, at det var en bums, men så googlede jeg hvor man kan få hævede lymfeknuder henne."


"Tænker få det tjekket in case det er herpes eller kondylomer. Hvis det ikke er det, kan det være en absces, som i nogle tilfælde skal tømmes for pus af en læge, så det bliver gjort sterilt og korrekt."

0 kommentarer

Relaterede indlæg

Se alle
bottom of page