top of page
  • Forfatters billedede fries klub

Guide til din første sommer med kropsbehåring


Illustration af strejfer


"Så er det snart sommer og det betyder frem med skraberen" - det er en sætning der popper op hver eneste år inden solen for alvor slår igennem med et klart budskab; nu skal vi kvinder til at vise de steder hvor vi har hår på kroppen så det skal væk. Sådan er det for rigtig mange kvinder: vinter betyder at man kan slappe lidt mere af med at svinge skraberen og sommer betyder at man igen skal sætte omdrejninger i knivene.


Men sådan behøver det ikke at være hvis du ikke har lyst til det. Du leger med tanken om at lade din behåring gro - eller måske har du allerede bestuttet dig for at du vil give det et forsøg? Den første sommer uden kropsbehåring. Men hvordan skal man lige gribe det an?

'Er det ikke bare at starte? Altså med at stoppe med at barbere sig' tænker du måske og jo, det er det jo egentlig. Det er jo egentlig 'bare' at lade skraberen, voksen, epilatoren eller hvad end der bliver brugt, ligge. Men for rigtig mange virker den handling uoverskuelig, uoverkommelig og umulig. Sådan var det for mig sidste år hvilket var min første sommer med kropsbehåring.


Jeg kunne godt tænke mig at samle et par tips der kan hjælpe dig igennem sommeren, for det kan for nogle, inklusiv mig selv, godt være noget af en omvæltning og ikke mindst en udfordring at lade hårfjerneren, hvad end metoden er, ligge.

Skriv ned hvorfor

Hvis der er noget jeg har lært af at lade min kropsbehåringen gro og der er en del, så er det at det er super vigtigt at sætte ord på hvorfor du gerne vil lave en ændring i dit liv. Skriv ned, enten på computeren eller i en notesbog hvad grunden er:

Hvorfor vil du gerne stoppe med at fjerne din behåring?


Det kan være et kort svar der kommer promte men det kan også være at der starter et vandfald af følelser, tanker og overbevisninger ligesom der gjorde ved mig. Skriv alt hvad der kommer til dig og lad det ikke stoppe dig hvis du er lidt rusten i starten - det skal nok komme. De grunde der kommer kan du gemme og hive frem hvis du i fremtiden får brug for det så du kan huske dig selv på hvorfor du stoppede.

Hvad er det du er bange for/frygter?

For mig, var det der holdt mig tilbage at jeg var bange. Bange for hvad andre ville tænke. Og bare dét at vide præcis hvad jeg er bange for, hjalp mig super meget til at give slip på det. For hvordan kan du starte en proces med at give slip, hvis ikke du ved hvad det er du skal slippe? Skriv ned hvad du frygter når det kommer til at lade din kropsbehåring gro. Det er stadig noget jeg arbejder på men det er blevet så meget bedre og det leder mig til:

Giv slip på andres perspektiver

Noget jeg altid gør, er at se mig selv gennem andres, specielt mænds, øjne. 'Hvad tænker de om mig?' eller hvis jeg gør noget 'unormalt'; 'hvad vil de dog ikke tænke??' men når man gør det, ser sig selv fra andres perspektiver, så følger man ikke længere sig selv og det som DU har lyst til. Det bliver til en tilfredsstilling af andre i stedet for dig selv. Så øv dig I at give slip på andres perspektiver og hold fast i din egen.


Brug klubben

Det er flere af jer der har skrevet at når I finder jer i en usikkerhed omkring jeres kropsbehåring så husker I på klubben, tjekker billederne og derfor ved I at I ikke er alene. Den hjælper jer til at komme tilbage til jeres kerne af hvorfor I har taget det valg I har. Og det synes jeg er SÅ fedt og lige præcis det klubben kan og skal; hjælpe jer med at slappe af I jeres kroppe med kropsbehåring.

Hav tøj på du føler dig godt tilpas i

Jeg kan godt være ærlig. Du kan godt komme til at føle dig utilpas når du står blandt mennesker og det er første gang du har lange hår på benene eller under armene. Sådan havde jeg det da jeg sidste år var til sølvbryllup med bukser der kun gik til lige under knæene. Jeg var bevidst omkring mine hår. Og jeg var meget opmærksom på om der var nogen der opdagede dem.


Og sådan vidste jeg at det ville være den aften. At jeg ville have en lille klump i maven. Så derfor tog jeg det tøj på jeg havde det aller bedst i. Og det hjalp en hel del. Jeg kunne slappe mere af. Jeg tilføjede ikke en ekstra usikkerhed, noget der strammede eller som jeg ikke havde det fedt i.


Derfor vil jeg råde dig til - egentligt altid - at have tøj på du føler dig godt tilpas i. For så er der, som sagt, ikke en ekstra utilpashed oveni en allerede sårbar situation. Og noget tøj du føler dig lækker i giver også mere selvsikkerhed!Usikkerhed er okay Det er okay at være usikker. Det er en proces og det kan tage lang tid at vende sig til denne ændring på grund af presset udefra. Jeg bliver stadig usikker her og der og tanken om sommer og korte shorts kan godt give mig svedige håndflader fordi jeg kommer til at skulle bruge meget tid på at stå fast i mig selv. Det er vigtigt ikke at dunke dig selv oven i hovedet hvis/når usikkerheden sniger sig ind. Det bedste du kan gøre er at give plads til at føle det du føler - og det er helt okay ligemeget hvad det er. Lad være med at prøve at undertrykke det. Du kan eventuel spørge dig selv hvorfor og lægge mærke til hvornår du bliver usikker og se om du kan dykke ned i kernen af hvad der gør dig usikker så du kan arbejde på det. Det kan være med til at hjælpe på at give slip på usikkerheden når du er opmærksom på den og hvorfor den opstår. Og hvis du ender med at tage skraberen frem så er det også helt okay.


Tid

Det kan sku godt være det er en omvandrende kliche at sige men jo længere der går, jo mere vender du dig til det og jo nemmere bliver det. Det går fra at være noget der optager mange af dine tanker til at blive til noget du ikke længere lægger mærke til.


Noget jeg så som utænkeligt, ikke at fjerne hår på kroppen, er lige pludselig blevet til noget jeg er mere og mere ligeglad med. Det må godt være der og jo flere dage der går jo nemmere bliver det at være i blandt andre mennesker.


Jeg spurgte jer på story om I havde nogle råd eller opmundrende ord til dem der skal prøve deres første sommer med kropsbehåring og det her er jeres svar. Tak for dem ♡


"Det er okay at tage baby-steps og udfordre sine grænser løbende. Start med en tur I netto med shorts."


"Det er slet ikke så skræmmende som man kan gå og tro. Folk er mest ligeglade."


"Min første var sidste år! Det var hårdt men også befriende med meget tidsbesparelse. Hav is i maven og hvil i at det er det rigtige for dig selvom folk kommenterer på det. Tag samtalen hvis folk spørger - hvis de altså er tiden værd."


"Hvis ikke jeg ændrer på normerne, hvem gør så?"


"Hvil i dig selv, kig ikke for meget på dine barberede venner og husk på hvorfor du ikke har fjernet dine hår. Det er svært men befriende."


"Nyd det! Vinden i håret på benene, se hvordan hårene begynder at lysnes af solen. Det er endnu en årstid hvor du giver dig selv lov til at se ud præcis som du vil."


"Glæd dig til og nyd vinden i hårene. Og maxikjoler er gode!"


"Ærlig talt så var det lidt som at rive et plaster af, første dag med kort nederdel."


"Hvis folk synes det er unormalt/utiltrækkende så er det DEM der er noget galt med. IKKE DIG."


"Tænk 'jeg er røv sej' og at folk kan blande sig udenom.. selvom det er svært"


"Svar tilbage med en ironisk eller selvelskende kommentar, når folk kommenterer på behåringen, for det kommer de nok desværre helt sikkert til. Og det kan godt være frustrerende hvis man ikke er forberedt. Og nyd den tid du sparer på barbering."


"Observer dine (negative) tanker. Istedet for at handle på dem, så svar på tankerne med gode argumenter."


"Man bliver overrasket over hvor fri og mega sej man føler sig + hvor lidt det egentlig betyder."


"Vid at nogle af dem der kigger rent faktisk tænker 'fuck hun er sej/nice, nej hvor det klær hende."


"Sidste år var jeg både behåret og topløs. Nyd det! Det er mega befriende! En mand kiggede åbenlyst på mig, meget uforstående, nærmest chokeret: 'ja så modig er han ikke. Jeg kan det her!"


"Der er kun en måde at få folk til at stoppe med at kigge - det er at normalisere det og vise det."


"Giv folk der glor et KÆMPE smil."


"Andre tænker ikke lige så meget over det som du selv gør."


"Husk på at hvis der er nogen (mænd) der kommenterer på det så er du ikke forpligtet til at snakke om det, forsvare dig selv eller forklare dit valg."


"Det er super svært og nervepirrende men også et kæmpe selvtillidsboost for man bliver SÅ stolt af sig selv over at man pludselig selv er en af de seje kvinder man er blevet inspireret af."

Igen, tusind tak for jeres svar. Jeg håber at du derude kunne bruge disse tips til den kommende sommer. Og rigtig, rigtig god sommer til jer alle sammen - om den bliver behåret eller ej.

0 kommentarer

Relaterede indlæg

Se alle
bottom of page