top of page
  • Forfatters billedede fries klub

Et lugtende underliv?


Jeg har fået beskeder fra et par medlemmer der er bekymret for lugt fra underlivet. Jeg vil lige give en lille reminder om at jeg jo altså ikke er læge eller faglært indenfor nogen sundhedsfag. Jeg samler simpelthen bare jeres informationer og erfaringer. Hvis du er i tvivl så tag til lægen eller gynækologen - heller et tjek for meget end et tjek for lidt. De to medlemmer skriver: "Tænkte på om klubben måske kunne give mig nogle svar på min undren. Så min vagina kommer med nogle besynderlige lugte engang i mellem. Nogle gange lugter hun sådan lidt af fisk, andre gange lugter hun af ?aluminium/kobber? eller sådan noget og andre gange noget helt tredje. Jeg vasker hende hver anden dag og er ellers rigtig glad for hende trods lugtene."

"Har et problem... Synes at mit underliv lugter underligt, jeg vasker mig nærmest hver dag og går i rent undertøj og alligevel synes jeg at det lugter virkelig mærkeligt, jeg bruger intim sæbe (bruger det bare mellem benene også på “trekanten”) hvad kan jeg gøre? skal jeg ringe til min læge eller noget? er så usikker på det og er bange for at det vil spolere det når jeg har sex, HJÆLP!" Og I er mange der har skrevet at det også er noget I bøvler med. Har du oplevet/oplever du at dit underliv lugter 'underligt'? 85 % har svaret ja 15 % har svaret nej Er der normalt at kunne lugte underlivet gennem bukserne (ikke dårlig lugt)? 91 % har svaret ja 9 % har svaret nej


Det er ikke meningen at et underliv ikke skal lugte. Som et medlem skriver så vil et underliv altid "lugte". Grunden til jeg sætter " omkring er fordi det jo ikke lugter-lugter som i nødvendigvis dårligt men at underlivet naturligt har en duft - en "standard tissekonelugt" som et medlem skriver - og den lugt er som alt andet også forskellig fra person til person.


I glæden med skeden (læs mere nederst) skriver de også "et sundt underliv lugter. Sådan er det bare."

Og derfor er det meget vigtigt at der skelnes mellem "naturlige" og "unaturlige" lugte. For her tror jeg at når nogle mener at det lugter, så mener de den helt almindelige 'tissekone lugt' hvor andre, når de snakker om lugte mener underlige lugte som fisk, klor, osv. Det du synes "lugter" kan meget vel være lugten af 'tissekone'.

Et medlem spurgte om nogle ord/beskrivelser af hvad andre synes deres underliv kan dufte af for at kunne sammenligne:


Og I svarede: synes seriøst det er en hel speciel lugt der ikke kan sammenlignes, klor, fisket, surt, træflis (må jeg lige have lugtet til, haha), sure sko, syrligt, gær, kernemælk og ellers en lidt melet lugt, yogurt efter høj varme og ingen bad, afhængig af cyklus: kartoffelmos - grønsagssuppe - mild moskus - sødligt, ammoniak lugt, metallisk, jern, ost, pesto lol, sådan lidt 'earthy' som hud bare kraftigere, stegt kylling?, krydret og et medlem skriver: smagen er ikke så langt fra... moussaka hmm. Interesting.

Men det er i hvert fald helt normalt at underlivet "lugter".


Her kommer jeres svar til de to overstående beskeder og generelt hvornår I oplever at lugte mere:


"Det [lugten] skifter sammen med min cyklus"


"Lugt er almindeligt og varierer igennem cyklus! Hvis fæl lugt (man er ikke i tvivl) så gå til lægen." I er mange der skriver at det ændre sig alt efter hvor I er i eres cyklu og så skriver en del også at underlivet lugter mere jernagtigt når I har menstruation.

"Jeg har altid syntes at det lugtede mærkeligt "for neden", men efter jeg på mit 28 år endelig fandt ud af det med orgamser og deraf bruger meget mere tid på self pleasure har jeg vænnet mig til duften (halleluja for vibrator!). Så nu synes jeg at jeg dufter frem for at jeg lugter. Kan dog godt opleve udsving der passer med min cyklus. Generelt er jeg bare blevet meget mere opmærksom på mig selv. Hvad det dufter af synes jeg er svært at sige. Nogle gange surt, nogle gange med lidt sødlig, andre gange lidt jernagtigt. Måske vi lidt ovre i forskellige mælkeprodukter, og så er det alligevel langt fra... Jeg synes bare det dufter af mig."

Der er også flere af jer der skriver at I godt kan lugte efter samleje:


"Mit underliv lugter oftest mærkeligt efter samleje"


"Jeg har lagt mærke til at jeg efter sex, hvor min kæreste er kommet i mig, lugter meget kraftigt de næste par dage. Jeg tænker at sæden fucker med min naturlige pH-værdi eller sådan."

"Ens vulva vil ALTID lugte af ét eller andet. Det gør altså ikke noget, hvis den nogle gange lugter af fisk og andre gange lugter af aluminium/kobber (aluminium/kobber-lugten kan faktisk forekomme som et resultat af menstruations-cyklus). Og selvom man tager sig godt af sin vulva, så kan man stadig opleve usædvanlige lugte. Og det er normalt. Lugten varierer også alt efter hvad man putter i sin krop, og hvordan ens krop responderer på hvad, den indtager. Nogle gange bemærker jeg fx, at hvis jeg spiser karry, så lugter min vulva ret.. kraftigt i nogle dage. Prøv at lægge mærke til, hvordan din vulva ændrer lugt alt efter hvad du spiser og drikker, og prøv da at se om du evt kan danne dig et overblik over, HVAD, der får den til at lugte kraftigere nogle dage end andre. Selv har jeg bemærket, at det hjælper på lugten, hvis man spiser en del frugt og grønt og drikker mere vand i en periode. Så kan man faktisk hurtigt lugte forskel."


"Ens vagina dufter forskelligt alt efter, hvor man er i sin cyklus. Hvis man har uorden i sin naturlige flora, kan man også komme til at lugte."


Men der er lugte man skal være opmærksomme på som kan fortælle om ubalancer og som måske skal tjekkes hos lægen. Lugt forandring (specielt længerevarende) kan nemlig være et tegn på at noget er galt:

"Man kan gå til sin egen læge. Det kan være lugte fra at pH-balancen i skeden er ændret. Fx ved skedesvamp eller skedekatar eller bakteriel vaginose. Lægen kan tage en lille prøve med vatpind og kigge i sit mikroskop fra prøven om hvorvidt der er en overvækst af nogle bakterier i skeden. Det er helt normalt at der nogle gange i skeden er ubalance. pH-ændringen kan komme efter mange forskellige ting, fx man har vasket sig med en sæbe som ikke er egnet til intim, ved stramme trusser, ved vaginalt samleje og hvis der er kommet sæd i skeden. Sæden er mere basisk og skeden er sur. Dette kan fx skabe en ubalance." "Det kan være skedekatar. Snak med lægen." "Det kan være tegn på svamp"

Underlivsbetændelse

"Altså, jeg havde engang VIRKELIG problemer med lugtgener, og det er ikke meningen at det skal lugte kraftigt ved jeg. Efter en tur til lægen fandt hun ud af, at det var underlivsbetændelse, en pecillinkur og så gik det væk. Jeg vasker udelukkende med vand idag og der er “almindelige” vagina lugte."

"Prøv at gå til læge og blive tjekket for betændelsestilstande? Jeg fandt ud af at jeg havde underlivsbetændelse og har haft det i ALT for lang tid sidst jeg var til gynækolog. Medicinen er dyr, men det forsvinder indenfor få dage hvis det er det."


Fisk

"Hvis det lugter grimt af fisk over flere dage, er det højst sandsynligt skedekatar og så skal du til lægen."

"Fiske-lugten er i hvert fald tegn på at noget ikke er som det burde. Ville få det tjekket."

"Bakteriel vaginose (et symptom er fiskelugt). Skal undersøges af lægen, hvis det er det, får man en antibiotikakur og det går over."


Klor "Mit køn lugter nogle gange af klor. Eller sådan.. Klor-agtigt. Ikke som en svømmehal, men mere som klorin. Ofte på 2. dagen. Vasker med vand eller intimsæbe hver anden dag ca. (nogle gange sjældnere fordi ups, glemmer at gå i bad). Kender ingen anden, hvor de også har oplevet den lugt, men klor er den primære her - og ellers “standard” tissekonelugt." "Jeg har døjet med meget udflåd, siden jeg begyndte at få det som lille. Ofte er det en smule grynet, og det har ofte en form for fisket, syrlig eller klor-agtig lugt efter en håndfuld timer med tøj på. Jeg har hormonspiral (snart 7 år), og det har gjort min mens underlig og næsten ikke eksisterende og tjæret de første 5 år. Men udflåd er stadig det samme. Er blevet tjekket ved både læger og gynækologer, og har spurgt om både tekstur (grynet) og lugtene (som før nævnt). Det er HELT normalt. Alles skede er forskellige, så det er lugtene selvfølgelig også."


Der er rigtig mange af jer der har dårlige erfaringer med sæbe, selv de såkaldte "intim-sæber", der kun gør problemet værre.

"Stop for gudskelov med intimsæbe, det kan give svamp som kan være skyld i lugt. Vask i stedet kun med vand."


"Intimsæbe kan godt gøre mere skade end gavn. Underlivet er lavet til at rense sig selv."

"Jeg oplevede også lugt i en periode MEN efter jeg stoppede helt med at vaske mig med diverse sæber osv i underlivet er lugten gået fuldstændigt væk. Det er også vigtigt at huske at ligesom næsen, er underlivet selvrensende - så for mange rense produkter der bliver brugt kan rode godt og grundigt rundt i ph balancen i underlivet."


"Jeg synes faktisk at det kan blive værre, når jeg ofte vasker med intimsæbe. Jeg har intet fagligt belæg, men jeg tror, at det kan ødelægge balancen dernede. Ellers har det hjulpet mig at skifte til bomuldstrusser og skifte trusser når jeg fx har cyklet en lang tur og er svedig dernede. I en periode lugtede det virkelig dårligt, men så blev jeg opmærksom på at tørre mig 110% ordenligt efter toiletbesøg. Man skal ikke undervurdere, hvordan en lille rest urin kan lugte."


"Ens udflåd og vagina væsker ændrer duft efter hormoner og altså efter hvor man er i sin cyklus. Generelt er det en dårlig ide med intimsæbe, da man også fjerner de gode bakterier og faktisk derved kan skabe mere ubalance ved at vaske med intimsæbe. Min gynækolog var faktisk ham der sagde STOP da han fandt ud af jeg brugte intimsæbe, da man ødelægger balancen og giver større risiko for blærebetændelse." "Stop med at bruge intimsæbe eller noget sæbe overhovedet. Lugten kan skyldes at disse produkter fucker op med den normale pH man skal have dernede. Det bedste er at kun skylle dernede med vand. Kosten har også en betydning. Frugt og grøntsager hjælper med at stabilisere kroppens PH, og animalske produkter og fast food gør det modsatte."

Hvis du vil bruge sæbe så gør det ikke hver dag

"Da jeg startede med at have sex, var jeg også meget usikker på mig selv og den lugt der kan komme der fra. Det resulterede i at jeg vaskede mig hver eneste dag med intim sæbe, der så endte ud i en omgang skede svamp. Bare lige en heads up, at hun nok at brug for en break engang i mellem."

"Ens underliv er ikke beregnet til at blive vasket hver dag. Hvis man vasker sig hver dag, så ændre man på kroppens naturlige pH-balance, som kan føre til svamp, kløe, rødme, osv. At vaske med vand er fint, men man burde ikke bruge sæbe/intimsæbe hver dag.""Husk, man skal ikke vaske inden i vagina, kun udenpå, og det er slet ikke nødvendigt at bruge sæber hverken almindelig eller intim, trods de reklamerer med at have samme pH, er det slet ikke nødvendigt. Lunkent vand er nok." Jeg delte to videoer på story der forklarede hvordan man vaskede underlivet. Her er det vigtigt at skelne mellem vagina (den indre del, altså skeden) og vulva (den ydre del) for regøringen er ikke ens og det er meget vigtigt! Vagina er nemlig selvrensende, How to wash your VULVA Opsumering: sæber du kroppen ind er det også okay at bruge en mild sæbe på venus bjerget. Lad sæben løbe ned men kom ikke sæbe direkte mellem benene. Brug kun dine hænder og vand til at vaske forsigtigt mellem de indre og ydre kønsløber. Spred forsigtigt med fingrene. Der behøbes ikke meget vask mellem de indre kønslæber. Bagefter hiv forsigtigt op i klitoris hætten og vask med vand og det er det. How to wash your VAGNINA Opsumering: vagina er selvrensende, udflådet er nemlig vaginas eget rensesystem så der skal ikke indsættes, skylles (douching) eller gøres noget for at vaske vagina da det kan give ubalance der kan føre til irritation, lugt eller sygdomme. Så hvordan vasker man sin vagina? Det gør man ikke.


  • Mælkesyrebakterier hjælper mange af jer:

"Jeg synes det fungerer super godt med stikpiller med mælkesyrebakterier. Vivag har lavet nogen. Jeg har i perioder brugt dem lige efter menstruation, hvor jeg havde tildens til lugt og svamp."

"Man kan selv være med til at påvirke ens lugt forneden, bl.a. den mad man spiser! prøv også kosttilskud med mælkesyrebakterier - det hjælper!"

  • Bomuldstrusser som helst ikke sidder for stramt. Syntetiske materialer kan irritere og virke indelukkende.

  • Generelt stramme underdele kan også påvirke lugten fra underlivet, så brug gerne løse underdele så meget som muligt og det kan jeg også godt selv mærke hjælper - når jeg kommer hjem skrifter jeg altid til løse sweatpants uden underbukser og det har gjort så meget godt for mit underliv.

  • Der er rigtig mange af jer der foreslår at sove uden underbukser for at give luft og jeg er enig! Det er helt fantastisk at sove "bundløs" og har gjort det i rigtig mange år og alle de problemer jeg havde (kløe og irritation) forsvandt - jeg vasker så bare mine natbukser en del oftere..

  • "Skift trusser dagligt. Brug menseskop i stedet for tampon. Det er de ting jeg personligt har erfaret."

  • Der er flere der har skrevet at det er en god ide ikke at bruge trusseindlæg hver dag selvom man kan have meget udflåd. De kan nemlig godt være med til at fremme ubehagelige lugte.

  • "Kost betyder meget. Jeg har ikke haft mange udsving på odor-fronten siden jeg blev veganer."

Østrogenial:

Et medlem anbefaler Østrogenials podcast afsnit 'Udflåd - Go with the flow'. Der snakker de blandt andet om hvilke kønssygdomme der kan lægge til grund for ændret lugt og snakker også om vigtigheden af ikke at vaske sig for grundigt for at undgå at ødelægge den naturlige flora.


"I dette afsnit tager vi udgangspunkt i det sunde, raske og helt naturlige udflåd. Vi forsøger at nedbryde myter og fortæller samtidig en masse fakta omkring underlivets eget naturlige økosystem som det kan se ud igennem en cyklus. Vi kommer ind på, hvad udflåd egentlig består af, hvorfor det er vigtigt at vi har det og hvorfor det er så vigtigt ikke at skure amok med sæbe på sit underliv samt meget meget mere. Så slut med at gemme de hvide plamager i trusserne væk og omfavn dem i stedet og "Go with the flow"."


De har også lavet en part 2 - 'Udflåd - Go with the flow del 2':

"Så er vi klar med vores andet afsnit om udflåd, og denne gang beskæftiger vi os med, når udflåd bliver anderledes i lugt, farve og konsistens og hvad dette kan betyde. Vi kommer bl.a. omkring bakteriel vaginose, svamp og klamydia. Og så svarer vi på nogle af alle de spændende spørgsmål vi har fået fra jer lyttere!"


Glæde med skeden

Her kommer de også omkring udflåd, hvor de lister udflåd der bør tjekkes af lægen (se længere oppe) og udflåd der er almindeligt som ikke giver anleding til bekymring. Generelt masser af god information om underlivet.

De skriver blandt andet:

"Et sundt underliv lugter. Sådan er det bare. Frisk udflåd har en mild, syrlig lugt og smag på grund af mælkesyren. Samtidig sidder der rigeligt med svedkirtler i lysken og på vulva... Som sagt er det helt normalt at lugte lidt, især efter en lang dag, men der skal ikke lugte ubehageligt hele tiden.


Som nævnt er udflåd en vigtig del af et sundt underliv, og ikke overraskende kan udflåd fortælle os meget om, hvordan det står til dernede, hvis vi bare holder lidt øje. Udflåddet forandrer sig, både ved infektioner og når der er ubalance i skedefloraen, men selv i løbet af en normal menstruationscyklus kan der være store ændringer."


Kh- underlivet: har du kigget på dit udflåd i dag?

Emma fra kh-underlivet.dk har lavet et super godt indlæg om udflåd. Her kommer hun blandt andet om hvad udflåd egentlig er, at udflåd lugter men at det ikke nødvendigvis er et tegn på ubalance og hvordan man kan genkende normalt udflåd fra unormalt udflåd.

Emma skriver blandt andet:

"Udflåd fungerer først og fremmest som underlivets eget rensesystem. Det kommer primært fra skedens slimhinder og livmoderhalskanalen og er til for at holde skeden i balance. Tænk indbygget Cilit-Bang til kussen, bare uden alle kemikalierne! Af samme grund behøver skeden ikke at blive vasket med sæbe, når du er i bad, for at forblive ren. Det klarer den helt selv.


Tager du et kig og måske et lille snif i trusserne, kan udflådet dernede fortælle dig en del om, hvordan dit underliv har det. Ændringer i skedens miljø, f.eks. i forbindelse med svamp og bakterieinfektioner, kan ofte ses på udflådet, der kan ændre lugt, konsistens og mængde. Svampeinfektioner er kendt for at gøre udflådet hvidt og grynet uden de store lugtgener, hvorimod en omgang med bakteriel vaginose kan give en slem lugt af fisk og efterlade udflådet gråligt og vandigt."

Læs mere her.


Det absolutte flertals podcast afsnit 'Mer fiss'

Har du brug for et godt grin og en god rant så kan jeg anbefale afsnittet 'Mer' fiss' hvor de blandt andet kommer omkring firmaer der reklamere for produkter der skal få vores underliv til at lugte af blomster fordi uha vi må jo absolut ikke lugte.


"Bliver man nogensinde færdig med at tale om fisse? Nej vel? I sidste uge hørte vi fra Mænd Som Hader Fisser - nu går vi videre til Firmaerne Som Giver Dem Ret. Det bliver ikke kønt. Til gengæld har det et fint perlemorsskin."


0 kommentarer

Relaterede indlæg

Se alle
bottom of page