top of page
  • Forfatters billedede fries klub

Bonusindlæg om bryster


Illustration af nezilo

Der har siden indlæggene om bryster og brystvorter været flere spørgsmål så jeg tænkte at vi kunne lave det til et bonus indlæg. Er dit spørgsmål ikke blevet taget med så er der en meget stor sandsynlighed for at det er fordi du kan finde svar i enten del 1 eller del 2:

Find del 1 med spørgsmål om bryster her


Find del 2 med spørgsmål om brystvorter her


31 % af jer svarede kender


69 % af jer svarede kender ikke


"Insistere på at du gerne vil have dem scannet. Skift læge om nødvendigt. Min mor har medfødt harmløse knudrede bryster, og får dem derfor jævnligt scannet for en sikkerhedsskyld, også da hun var ung."


"Får det især i armhulerne - lidt ned i brysterne - en uge eller to før jeg får mens. det mega nederen, men har fået det tjekket. har endda fået en ultralydsscanning og der var ikke noget."


"Jeg har også oplevet noget ligende, men så begyndte jeg at tracke, hvornår jeg havde ømme bryster, og fandt ud af at det altid kommer på samme tid i min cyklus. Det har gjort mig meget mere rolig! Det kan virkelig anbefales at tracke sådan nogle ting gennem ens cyklus, så kan man lettere se hvad der er almindeligt for en selv og hvornår der sker uregelmæssigheder."


"Jeg har fået flere scanninger og en enkelt mammografi gennem 10 år. Jeg har enormt mange knuder men de er alle godartede. Det er ikke alle tumorer, det er bare knudret væv. Det har et navn men jeg kan ikke huske hvad det var. Jeg blev kun scannet og mammograferet, fordi jeg er organtransplanteret og derfor i immundæmpende behandling, der øger risikoen for kræft væsentligt. Egen læge var ikke et sekund bekymret, da han mærkede."


"Min læge har altid sagt, at hvis knuderne ikke kan “flyttes” og er hårde samtidig, så skal jeg gå til lægen. Samtidig er det godt at holde styr på, hvor i ens cyklus knuderne kommer. Tjekke regelmæssigt (feks i badet - brug videoer til at lære, hvordan man tjekker sig selv) og bruge sin mavefornemmelse. Hvis det virker unormalt, afsted til lægen."


"Oplever det tit op til mens"


"Jeg fik scanning af en knude på størrelse med en hasselnød. Den varierede lidt i størrelse og gjorde nogle gange ondt. De sagde der var helt normalt med hormon-påvirkning af væv. Der var intet i det. Men det var rart at få det scannet, og det gav ro. Insister overfor egen læge - så kommer du til scanning." "Det er vist rigtigt nok, at man typisk ikke skal være bekymret for brystkræft hvis knuderne gør ondt, men jeg kan godt forstå hvis det ikke er særlig rart med tilbagevendende smertende knuder i brystet. En gammel bekendt døjede også med den slags knuder, og jeg mener hun fik at vide at det var brystbetændelse og blev behandlet for det, muligvis med antibiotika, men måske også med andet? Hvis lægen ikke vil hjælpe kan det være at man skal finde en anden..."


"Jeg panikkede da jeg fandt en knude i brystet. Fik en mammografi. Alt var fint. Og det var hormonelt. Lægen fortalte at nogen kvinder får det løbende pga hormoner der skifter. Snakkede med min mor om det og hun fik det også meget - og hadede det også fordi hun også blev pisse urolig. Så aner ikke hvornår jeg så faktisk skal være bekymret? Men det er altså sandt at nogen kvinder får det løbende pga hormoner."


"Min veninde har oplevet dette. Hun har set en del specialister. Rådet er ikke at røre for meget ved bindevævskuglerne, da det provokere dem og kan gøre dem mere ømme og større. Istedet går hun til et årligt tjek hos lægen, for at han kan vurdere hvad der blot er bindevæv og om der skulle komme andre knuder."


"Jeg kender det!! Heldigvis havde jeg en læge der tog det meget seriøst! Og jeg fik en udtralydsscanning af mine bryster, som viste at alt var fint. En gammel erfaren læge gav mig en virkelig god forklaring. Han sagde at i perioden fra man har ægløsning til man får menstruation forbereder kroppen sig på at den måske er gravid og derfor hæver mælkekirtlerne i brysterne. Og hvis man har meget tynd hud på brysterne og ikke så meget fedt, så kan det hos nogen mærkes meget tydeligt. Som hos mig. I tillæg til det så blev mine kirtler ved med at være hævede fordi jeg var så nervøs at jeg hele tiden gik og mærkede på om de var hævede. Ond spiral. Jeg er sikker på at alt er i den fineste orden - men hvis du fortsat er nervøs så spørg efter en scanning."


"Jeg har en cyste i mit bryst. Den startede ret lille som en lille knude, men er nu på størrelse med ca en tommelfinger/et lille æg. Jeg har fået den tjekket to gange og lægen siger så snart man kan skubbe den rundt er det helt okay. Til tider kan den være lidt øm, og så har den skiftet størrelse med tiden. Men umiddelbart gør den ikke noget - ved ikke om det er det samme, men hvis den kan skubbes rundt skulle den meget gerne være harmløs."


"Har stået med samme problem på det seneste (er 18 år, så måske de bare vokser endnu), og jeg tog også til lægen (gammel hvid mand:))))) som sagde (advarsel: sexisme): “du har ungpigebryster som primært består af brystvæv og bør føles sådan, det er først når man bliver ældre, og ja vi bruger mange smukke ord til at beskrive bryster, men ældre kvinders bryster er mest bare fedt” - så altså mega træls sagt, men pointen var, at personer med bryster under 30 helt enormt sjældent får brystkræft og buler og knuder er helt normalt. (godt du går til lægen tho!)" "Hvis din læge ikke vil lade dig komme til videre undersøgelser og hvis det er det du har behov for, for at få ro så synes jeg du skal finde en anden læge der kan hjælpe dig" "Det kan 'bare' være mælkekirtlerne i brysterne" "Jeg har rigtig meget bindevæv der knudrer sig sammen hvilket gør det svært at finde 'rigtige' knuder" "Hvis knyderne ikke kan "flyttes" er det et skidt tegn" "Hold evt øje med om der er noget der vokser" "Det kan bare være hormonerne der gør det, se om det hænger sammen med et tidspunkt i din cyklus" "Min veninde havde det på grund af p-piller. Så evt tjek op med den prævention du bruger, hvis hormonel" "Lymfeknuder føles som knuder og vil hæve efter ens cyklus og hormon niveau" "Kræftknuder er som regel ikke ømme, det ømme er brystkirtelvævet + hormoner" "Hold øje med ændringer i knuderne. Mit er væv" "Lige et lidt længere svar her. Dejligt at vide at man ikke er alene om dette! Jeg døjer selv meget med “knuder”/brusk/væv i brystet, hvilket mange kvinder i min familie har, så det er formentlig genetisk betinget. Både min søster og jeg har meget ujævnt/knudret/bølget væv i kroppen, som tydeligt kan mærkes på særligt mave og lår. Jeg gik til lægen med det, fordi jeg var bange for at have en eventuel bindevævssygdom, da jeg ikke havde hørt om det før. Lægen mente, ligesom hun også selv skriver, ikke at der var noget at være bekymret for, og at det var meget “normalt”, dog har nogle mere end andre. Min bekymring går også på, hvordan jeg skal skelne en vævsknude fra en eventuel ondartet knude, når alt lige som buler og bølger, når jeg mærker efter. Ifølge lægen føles knuder forskelligt, men jeg synes det kan være svært at mærke forskel og skulle bedømme selv. Så jeg kender til frustrationen! Jeg har fået en henvisning til en ultralydsscanning af brystet på Skejby.


Fordi min læge, trods han mente der ikke var noget at være bekymret for, alligevel gerne lige ville være sikker på, hvordan det ser ud på “indersiden”. Der er desværre lang ventetid, og jeg har derfor ikke fået scanningen endnu og kan derfor ikke komme med noget yderligere konkret svar :/ Dog vil jeg foreslå endnu en gang at udtrykke sin bekymring overfor lægen og eventuelt bede om en henvisning til en scanning, hvis det kunne give lidt mere tryghed. Jeg synes i hvert fald det var rigtig rart at blive lyttet til og taget alvorlig. Personligt ville jeg ikke betegne mine knuder som store, ømme og at de kommer og går, men snarere som en samling af en masse vævsknuder (uden overhovedet at vide om det er rigtigt hah), så måske er det ikke helt det samme. Men nogle gange er det også svært at sætte ord på. Selv om beskeden måske ikke er til meget hjælp på nuværende tidspunkt, når jeg ikke har været til scanning endnu, er det måske være rart at vide, at man ikke er alene om det. Knus" Tilføjelse siden udgivelse: "Jeg vil gerne slå et slag for “hvis knuden kan flyttes så er den ufarlig”. Dette kan jeg modbevise, da min mor (54år) fandt en lille knude som kunne skubbes rundt. Den sad også OVER brystet, som i tættere på armhulen end ribben. Jeg insisterede på at hun tog til læge og fik den undersøgt. Det er alle glade for, fordi den var ondartet."


"Jeg tjekker mit bryst ofte på forskellige tidspunkter af min cykles grynet at eventuelle knuder i bryste kan ændre sig i løbet af en cyklus. Jeg tjekker ved med grundigt at gribe om mit bryst fra for skellige vinkler fra helt inde under armhule og hele vejen frem til kavalergangen, også fra helt under brystet helt frem til brystvorten. Hvis der bliver fundet en knude er det ikke nødvendigvis pga kraft - det er meget normalt at der findes knuder i et bryst, derfor skal man dog stadig tage til lægen og få dem tjekket, har jeg selv været et par gange, og ingen kræft her." Du kan finde en guide her.


"@ihartericka er tidligere brystkræftramt og har lavet nogle gode videoer!" Se et af dem her


"sundhed.dk har en guide her eller dr.

Og så vil jeg lige indskyde, at min læge har sagt til mig, at det er vigtigt at gøre det regelmæssigt/ofte (ca. 1 gang om måneden) og cirka samme tid på måneden hver gang (fordi brysterne kan ændres i løbet af cyklus), for at kunne mærke, om der er opstået nogle ændringer."


"Halløj - angående måder at “tjekke” sig selv for brystkræft har jeg fra kvinde kend din krop en guide:


78 % af jer svarede ja


22 % af jer svarede nej


83 % af jer svarede ja


17 % af jer svarede nej


"Tror der er 3 cm mellem mine."


"4-5 cm!"


"Jeg er 26 og tror først de er stoppet for nyligt"


"Da jeg var 21"


"Mine ændrer sig stadig i en alder af 28"


"De er ikke stoppet endnu og jeg er 36"


"Da jeg var 16"


"De forandrer sig stadig"


"De over en størrelse i skål i forbindelse med cyklus - så aldrig, vel?"


"Som 24-årig tror jeg. Men det kommer også an på vægt tab/øgning generelt"


"Tror ikke rigtig de stopper helt med at vokse"


"De ændrer sig gennem min cyklus"


"De svinger stadig meget i størrelse og jeg er 19"


"Aldrig, min mors har vokset frem til 40 års alderen"


"Da jeg var 19"


"20"


"Mine stoppede da jeg var 22"


"De ændrer sig stadig, ved ikke om de sådan 'vokser' mere"


"Da jeg var i mindten af 20'erne"


"Omkring de 16/17 år"


"Da jeg var 13"


"De følger rigtig meget med min vægt"

"De har holdt en pause fra da jeg var 19 og til jeg blev gravid"


tv: et halvt år siden - th: nu

Er det normalt? 82 % af jer svarede ja

18 % af jer svarede nej

"Det føler jeg også mine gøre - no worries"

"idk det ligner lidt et modersmærke?" "Mine har ændret sig på præcis samme måde! Som om areolaen “flyder” mere ud. Jeg aner ikke om det er normalt." "Det ser jo ud som om hele brystet er blevet lidt større og hænger lidt mere. Det ser meget normalt ud." Kan brystvorter i det hele taget godt ændre sig? 98 % af jer svarede ja 2 % af jer svarede nej "Så meget!!! Mine vokser hele tiden føler jeg hehe."

42 % af jer svarede ja

58 % af jer svarede nej


70 % af jer svarede ja


30 % af jer svarede nej


"Det var slemt i starten, da jeg var gravid!! Ellers gør de det sjældent."


"Smerter er mega tæt forbundet til psyken, så nogle gange kan forventningen om at noget gør ondt gør at det gør ondt. F.eks kobler nogen det at blive kildet eller masseret til noget smertefuldt. Man kan gøre vildt meget med vejrtrækning og forbedre berøring med tanker, på en måde bygge det op og “træne det”... tjek evt Anna Bogdanova... Men man kan aldrig overfølsomme noget. Det er jo helt okay at de er følsomme, hvis det er permanent skal det måske tjekkes?"


"Jeg kender det især omkring menstruation. Kalder dem pms patter... men har også oplevet hvor de var overfølsomme i en måned og pludselig ikke var det mere."


27 % af jer svarede ja


73 % af jer svarede nej


"Nipplepiercinger er som minimum 12 måneder om at gennemheale, men for de fleste tager det længere tid. Forlængelse kan skyldes: forkert type smykke (materiale), forkert form (stav/ring), forkert længde smykke (for lang stav), eller simpelthen det faktum, at man hele tiden er i bevægelse, hvilket generer brystvorterne. Ydermere er piercingen i et område fyldt med kirtler, som er lavet til ikke at lukke, men være et "net"-område (minder lidt om det der luftige aero chokolade). Hvis der kommer væske/sekret ud, er det nødvendigvis ikke betændelse, men kan være en smule kirtelsekret. Det kan også skyldes, at de er lavet for yderligere i nipplen. Det problem havde jeg med den ene, der ikke ville hele. Fik lavet den om efter 3 år, og den healede på 6 måneder."


"Jeg fik lavet min ene et rigtig dårligt sted, og troede det var normalt den ikke helede. Da jeg fik piercet min anden nipple gik jeg til en ordentlig piercer der kiggede på den anden og sagde den var piercet for langt inde, og derfor ville den aldrig hele.. Han sagde det eneste jeg kunne gøre var at tage den ud og så lade hullet gro sammen, og så senere få lavet en ny. Min anden (som blev piercet rigtigt), helede efter 5 måneder ca, og den bliver kun lidt øm hvis jeg for slået mig på den."


"Mine brystvorter er også indadvendte, og jeg mindes simpelthen ikke at de nogensinde har været ude (selvom jeg her prøvet at massere* dem ud). Jeg er 20 år og det er jo som sådan ikke et problem for mig nu, men det har og er stadig en stor usikkerhed hos mig. Men nu hvor jeg er blevet lidt mere åben omkring det, samt blevet bekræftet i at flere også har indadvendte brystvorter (b.la. pga. Gruppen! Tak), så er min usikkerhed blevet langt bedre synes jeg.


Mit råd ville være, at lytte til mavefornemmelse og hvad du selv føler dig bedst ved. Nu ved jeg selvfølgelig ikke om det er kosmetisk eller om du har nogle problemer med det, men hvis du tror behovet er opstået ud fra en usikkerhed grundet samfundets "polering" af kvindekroppen, så synes jeg du skal give det lidt tid." "Jeg er i samme situation og jeg synes det er mega svært. Er bange for at fortryde det når jeg engang skal amme og også at folk vil dømme at jeg ikke ammer på grund af 'plastikoperation'" "Generer de dig? Hvad står du til at 'vinde' og 'tabe' ved operation?" "Synes ikke hvis det udelukkende er kosmetisk. Indadvendte brystvorter er normalt" "Hvis du føler dig mest tilpas med det så sig ja. Overvej piercinger - gav mig syg confidence og hjalp mine" "Er det for at kunne amme? ellers tænker jeg ikke at det ville være nødvendigt" "Nonono, ingen skam. Synes ikke du skal gøre det medmindre det virkelig hindrer dit liv" "Kun hvis det ville gøre dig mere lykkelig" "Jeg har overvejet det samme, har hørt at de godt kan poppe ind igen. En mulighed er også at få dem piercet. Jeg har valgt at krydse fingre for at de kommer til overfladen når jeg får børn"


Besked fra medlemmet: "Hej! Elsker klubben her, den er altid en kæmpe hjælp i forhold til at føle sig mere normal og det er også derfor jeg har er spørgsmål i dag. Har i løbet af de sidste par uger oplevet prikker på mine bryster, der minder lidt om indgroede hår eller bumser. De gør ikke ondt, er det bare og er røde er stykke tid indtil de langsomt bliver mørkere og går væk til sidst. Har oplevet den slags knupper/prikker andre steder på kroppen men ikke på brysterne før og ikke så mange og ofte. De har bekymret mig lidt da jeg er bange for der kan være noget galt. Er der andre der har oplevet lignende og kan det være noget farligt?"


Er det noget du har oplevet?

49% af jer svarede ja

51% af jer svarede nej


"Hun skal kontakte sin læge og få fortaget en test for gluten allergi. Gulten allergi kan vise sig i huden. Men samtidig skal hun få en henvisning til en hudlæge og blive tjekket for keratosis pilaris. Det kan behandles effektivt med omlægning af kostvaner/livsstil.

Mvh. Hud terapeuten"


"Jeg oplevede dem meget i slut-teen årene. Det går over. Evt zink salve"


"Mine bumselignende knopper forsvinder når jeg har været på akne medicin"


"Jeg har haft det siden jeg var teenager på hele brystet. Mit gæt er at det er talgknopper jeg har"


"Har det både på bryster og ben. Ved ikke lige hvad det er men har aldrig oplevet det som farligt"


"Det kan være en hudlidelse, f.eks. atopisk eksem - tag evt. forbi lægen"


"Tag til lægen hvis du er bekymret. Jeg eksfolierer og bruger god creme"


"Lad dem være. Er de tørre smører jeg med creme, er de bumseagtige fjerner jeg dem og renser"0 kommentarer

Relaterede indlæg

Se alle
bottom of page