top of page
  • Forfatters billedede fries klub

Bøger på min bogreol: retten-til-egen-krop anbefalinger


Illustration af tea.illustrationsdk


"Hej dejlige debehåredekvindersklub-adminstrator! Jeg er en gæv ung kvinde som godt kunne tænke mig at læse mere om feminisme osv. Kan du måske lave nogle highlights af bøger eller film som var en øjenåbner for dig i forhold til din krop og ret til egen krop-mentalitet?"


Det er et super interessant emne, det med kroppen og egen krop-mentalitet. For vi lever i den grad i en verden der dikterer hvad en kvinde (for den sags skyld også transpersoner) skal og ikke skal med sin krop - nogle steder endda med love omkring det - mod personernes frie valg!


At vi ikke må bestemme over vores egen krop - ikke har retten til egen krop, er en mentalitet der godt kan tage langt tid at give slip på! Her er de bøger der har hjulpet mig med at lære min krop bedre at kende - eller i hvert fald nogle af dem.


Bøger der giver mig en lyst til at løsrive mig fra de (skadende) holdninger udefra der har påvirket mig gennem så mange år. Bøger der giver mig lyst til at give en kæmpe stor fuckfinger til patriarkatet og de normer vi har i samfundet. Bøger der har hjulpet mig med at indse at det er MIN krop og JEG bestemmer hvad den skal og ikke skal.


Kvinde kend din krop - en håndbog

Jeg hørte for første gang om 'Kvinde kend ding krop' da jeg havde startet klubbens profil - før det anede jeg ikke at den eksisterede. Der var en der havde delt den på instagram og jeg tænkte at den ville jeg klart gerne læse men gjorde ikke rigtig mere ud af det. En måned senere finder jeg den så på bogreolen i genbrugen til en 5'er. Jackpot jo!!


Bogen kommer omkring SÅ mange emner, blandt andet anatomi, kønssygdomme, prævention, underlivssygdomme, menstruation, abort, graviditet, fødsel, seksualitet, overgangsalderen og meget mere med illustrationer og billeder. Denne bog er et absolut must for mennesker der har et underliv! (den er skrevet med en binært kønsforståelse).


Om bogen:

"Denne bog er skrevet af kvinder til kvinder, fordi det er nødvendigt, at vi selv kender vores krop. Over 40 kvinder med forskellig baggrund har været med i arbejdet, og afsnittene om underlivs-og brystsygdomme, fødsler og overgangsalder er skrevet sammen med læger.


"Kvinde kend din krop" skal hverken erstatte læge eller lægebøger. Den kan simpelthen være en hjælp til selvhjælp. Den skal gøre det lettere at tale om tingene. Lettere at stille de rigtige spørgmsål. Lettere at tage stilling til svarene. Lettere at holde sig sund. Lettere at kende et symptom. Og lettere at se det hele i en - politisk - sammenhæng."


Gode kasser af Ditte Hansen og Louise Mieritz samt illustreret af Sofie Riise Nors

Jeg absolut elsker Ditte og Louise! Tv-serien var mega god (fucking øv der ikke kom mere..), filmen var mega god og bogen er absolut ikke mindre sjov. Med deres skarpe humor og Sofie's geniale illustrationer har de skabt en fantastisk bog om de kasser man kan blive proppet ned i som ciskvinde. Vær forberedt på at grine højlydt og at blive forbandet sur på samme tid - en powerfuld kombination, jo?


Om bogen:

"”Gode kasser” er skrevet af skuespillerne Louise Meritz og Ditte Hansen, der spiller sammen i tv-serien og filmen af samme navn Ditte og Louise. Når det kommer til sex, så vil Louise hellere være fri. Faktisk ville hun foretrække at læse alle seks bind af Knausgårds ”Min kamp” over sex. Snerpe. Ditte derimod hungrer efter sex og skammer sig hverken over sine drifter eller mangel på skam. Slut.


I ”Gode kasser” gør Louise Meritz og Ditte Hansen oprør mod kasser som ”snerpe” og ”slut”. Man behøver ikke være det ene eller det andet. Men kan man være både feminist og submissive i sengen? Og hvad skal man egentlig svare, når nogen på gaden råber ”gode kasser”?"


Come as you are af Emily Nagoski

'The surprising new science that will change your sex life' lyder undertitlen og jeg må ærlig talt sige at jeg havde et par mind blowing moments undervejs, der bare gav SÅ god mening (for mig). Man kunne umiddelbart godt tænke at denne bog var sådan en manual med tips og tricks til at 'blive god i sengen' men den handler mere om seksualitet, hvordan vi har en speeder/bremser, hvor vigtigt context er og om fenomenet -'nonconcordance'.


Jeg har lært så meget som jeg kan bruge med min egen seksualitet og lyster. Kæmpe anbefaling! Jeg vil dog lige påpege at denne bog er binær - forfatteren anerkender selv dette i indledningen 'a book for cisgender women'.


Om bogen: "An essential exploration of why and how women’s sexuality works—based on groundbreaking research and brain science—that will radically transform your sex life into one filled with confidence and joy.


Researchers have spent the last decade trying to develop a “pink pill” for women to function like Viagra does for men. So where is it? Well, for reasons this book makes crystal clear, that pill will never exist—but as a result of the research that’s gone into it, scientists in the last few years have learned more about how women’s sexuality works than we ever thought possible, and Come as You Are explains it all.


The first lesson in this essential, transformative book by Dr. Emily Nagoski is that every woman has her own unique sexuality, like a fingerprint, and that women vary more than men in our anatomy, our sexual response mechanisms, and the way our bodies respond to the sexual world. So we never need to judge ourselves based on others’ experiences. Because women vary, and that’s normal.


Second lesson: sex happens in a context. And all the complications of everyday life influence the context surrounding a woman’s arousal, desire, and orgasm.


Cutting-edge research across multiple disciplines tells us that the most important factor for women in creating and sustaining a fulfilling sex life, is not what you do in bed or how you do it, but how you feel about it. Which means that stress, mood, trust, and body image are not peripheral factors in a woman’s sexual wellbeing; they are central to it. Once you understand these factors, and how to influence them, you can create for yourself better sex and more profound pleasure than you ever thought possible.


And Emily Nagoski can prove it."

En som os af Nanna Hovgaard og Josephine Kuhn Med 'En som os' er Nanna og Josephine med til at starte en samtale og en reflektering over nogle af de emner som vi ikke taler om. Den rammer helt ind hos mig og den påviker mig stadig her flere uger efter - jeg har lige læse den engang til. Jeg kan ikke lade være med at vandre tilbage til mit tidligere jeg, omkring 15-års alderen for nu 8 år siden med sådan en lyst til at give den til hende og sig læs, læs, læs og vid, helt ned i maven, at du ikke er alene - for det er du ikke.

Det at se det 'forbudte' og det utalte på skrift og at se hvordan sproget rent faktisk godt kan formulere det er helt vildt for mig og giver mig en kæmpe lyst til selv at tale om det. Råbe det ud til verden. Fylde. Tage plads. Gøre hvad fanden jeg selv har lyst til.


Om bogen: "I ”En som os” fortæller Josephine Kuhn og Nanna Elizabeth Hovgaard fra podcasten Fries Before Guys ærligt om deres oplevelser med kærlighed, sex, sorg, familieliv og ikke mindst den menneskelige genkendelse i hinandens følelser og tanker.


Josephine Kuhn og Nanna Elizabeth Hovgaard blotter sig uden skam eller skyld når de fortæller om onani, grænseoverskridende sex, angst, nedture og hjertesorger. De formår at skabe en følelse af genkendelig tryghed hos læseren og viser at vi aldrig er alene med vores problemer.


”En som os” er en kærlig opfordring til at droppe facaderne og de konkurrerende sammenligninger og i stedet mødes i vores spejlinger."


My secret garden af Nancy Friday

Denne bog er ikke på min bogreol men ikke desto mindre vil jeg give en anbefaling til den alligevel for den har alligevel betydet rigtig meget for mig. My secret garden er fyldt med kvinders meget forskellige seksuelle fantasier. Den har haft en stor andel i at jeg ikke længere føler skam omkring mine fantasier og heller ingen skam eller forkerthedsfølelse føler hverken før, under eller efter onani.


Om bogen:

"Welcome to Nancy Friday's secret garden, a hidden place where ordinary women are free to express the sexual dreams they have never dared to confide before. Safe behind the walls of anonymity, hundreds of real women responded to Nancy Friday's call for details of their own most private fantasies. "My Secret Garden" is the daring compilation of those fantasies. When it first appeared, it created a storm of outrage in the media...and an equal sense of exhilaration for those women who finally were able to share their sisters' most intimate thoughts."


Jeg lånte bogen på biblioteket (der er kun en, så vidt jeg ved, gammel (du ved lugter af indelukket bibliotek) eksemplar der står på Roskilde bibliotek.


Rupi Kaur

Digtsamlingerne 'Milk and Honey' og 'The Sun and Her Flowers' er også to bøger der har haft stor indflydelse på mit forhold til mig selv og min krop. At det er MIG der bestemmer hvad jeg skal og ikke skal - og at jeg absolut ikke skal gøre noget jeg ikke har lyst til. Super styrkende og fantastiske digtsamlinger i moderne stil, hvilket jeg selv er stor fan af!


Girlification

Til sidst vil jeg også lige lave et skud ud til bogen Girlification med billeder af Maja Malou Lyse aka habitualbodymonitoring der er taget af fotografen Petra Kleis. Denne bog styrker mig så meget i min egen krop og det at jeg har lov til at optage plads i verden og jeg elsker at bladre i den - hver gang ser jeg noget nyt!


0 kommentarer

Relaterede indlæg

Se alle
bottom of page