top of page
  • Forfatters billedede fries klub

Bøger på min bogreol: anbefalinger


Jeg vil gerne være med til at gøre verden et bedre sted at være. For alle. Og det gør jeg ved at anerkende mine privilegier og ved at blive opmærsksom på dem og mine blinde vinkler. Jeg stræber efter at være en intersektionel feminist.


For jeg har privilegier - jeg har mange af dem og jeg har blinde vinkler, også mange af dem. Der vil altid være noget at lære. At læse bøger er en måde at udvide min horisont og få flere perspektiver der ikke nødvendigvis stemmer overens med min egen og den måde jeg oplever verden på.


Det at have privilegier gør dig ikke til et dårligt menneske. Men det er dit ansvar at sige fra overfor den undertrykkelse der finder sted for mange mennesker i verden. Det gør du ved at starte med at lytte. Virkelig lytte. Og lære. Bliv bedre. Vær en allieret. Blive ved.


Hvis du finder dig selv i at sige eller tænke "ej, det vidste jeg slet ikke" / "wow, jeg havde ingen ide", tillykke, så har du fundet et privilegie/en blind vinkel. Du har et privilegie i samfundet der gør at dette ikke er din hverdag - en hverdag som det er for mange mennesker.


Happy fat af Sofie Hagen

Jeg lærte SÅ meget og blev virkelig, virkelig sur på verden. Jeg sagde 'nej, nej, nej' flere gange højt og fik virkelig øjnene op for mine privilegier. Jeg er vild med Sofie Hagen aka 'the bang lord' (fucking elsker!!) og gennem hele bogen fik de mig til både at smile men også grine højlydt - hvilket ikke sker så tit.. Like, jeg vidste det godt før men Sofie Hagen er fandme sjov! Vildt sjov! Jeg kommer til at nævne det så mange gange men virkelig et must read!! For alle. "Et kig ind i en tyk persons verden" skriver Sofie i indledningen.

Om bogen:

"I bogen "Happy fat" fortæller komikeren Sofie Hagen historien om, hvordan hun lærte at elske sin egen krop, fordi hun håber, at hun hermed kan hjælpe andre med at gøre det samme.


Det krævede tid og arbejde for Sofie at lære at respektere sig selv, da vi lever i en verden, som alt for ofte møder mennesker med fordømmelse og diskrimination. I denne bog giver hun læseren gode råd ved at fortælle om sine oplevelser med ting som skam, sex, flysæder og offentlige toiletter.


Sofie Hagen har med "Happy fat" skabt en sjov og skarp bog, der viser dig, at det er okay at være tyk. Bogen er delvist en erindringsbog, delvist en social kommentar."


Find den på saxo her til 249,95 kr. *


Why I'm no longer talking to white people about race af Reni Eddo-Lodge

Denne bog rammer dig på de blinde vinkler du har som hvid. Den dykker ned i racisme og hvor dybt det ligger i systemet (I bogen er der fokus på det britiske men stadig meget relevant for os i Danmark). Som hvid, kommer du ikke til at forstå hvordan det er at være udsat for racisme - det kan ikke lade sig gøre men du får et indblik i hvorfor det er så vigtigt, aktivt, at være med til at ændre på det. Must read!


Om bogen: "In 2014, Reni Eddo-Lodge posted an impassioned piece online about her frustration with the way discussions of racism were being shut down by those who weren't affected by it. The post went viral, and responses from those desperate to speak up about their own experiences flooded in. Galvanised, Eddo-Lodge decided to dive into the source of these feelings; the result is a searing exploration of what it means to be a person of colour in Britain today. From eradicated history to white privilege, the fallacy of 'meritocracy' to white-washed feminism, and the inextricable link between class and race, this is an essential book by a vital new voice."


Den kan på nuværende tidspunkt kun fås på engelsk (og tysk) - her er den hos saxo til 114,95 kr.*


Everyday sexism af Laura Bates

En virkelig vigtig bog der belyser 'hverdags sexisme' med bladt andet en masse personlige oplevelser. Jeg kunne ikke læse den her bog i lang tid ad gange fordi den var rigtig tung - tung på den måde at jeg hurtig mærkede en dulmende vrede indeni, en magtesløshed og så blev jeg super ked af det. Flere af de oplevelser jeg selv har haft kom op til overfladen igen og det var hårdt at tænke tilbage på dem igen.


"This is not a men-versus-women issue. It's about people versus prejudice."


Om bogen:

"In 2012 after being sexually harassed on London public transport Laura Bates, a young journalist, started a project called Everyday Sexism to collect stories for a piece she was writing on the issue. Astounded by the response she received and the wide range of stories that came pouring in from all over the world, she quickly realised that the situation was far worse than she'd initially thought. Enough was enough. From being leered at and wolf-whistled on the street, to aggravation in the work place and serious sexual assault, it was clear that sexism had been normalised. Bates decided it was time for change."


Du kan finde bogen på saxo til 114,5 kr. *(engelsk)


Me and white supremacy af Layla F Saad

THIS. BOOK! Det er ikke nok ikke at være racist man bliver nød til at være anti-racist for at der kan ske ændringer. Denne bog hjælper dig med at grave dybt og få en forståelse for strukturel racisme, ens egne privilegier og hvad der skal til for at ændre verden.

Og arbejdet stopper aldrig, der er ikke et tidspunkt der hedder ‘nok’ og nu er jeg ‘en af de gode så mit arbejde er slut’ - vi, som hvide mennesker er nød til at blive ved med at lytte, ved med at hjælpe og ved med at gøre arbejdet.

Layla tager os gennem 28 dage, hvor hver dag takler et emne inde for white supremacy og racisme og så slutter dagen af med journal promps hvor man skal reflektere over sin egen racisme og hvad man har lært. Du tænker måske ‘men jeg er ikke racist så jeg behøver ikke læse bogen/gøre arbejdet’ - think again. Lige præcis dét du lige tænker er en del af white supremacy. Og vi skal gøre arbejdet igen og igen og igen.


LÆS DEN men endnu mere vigtigt; do the work! Det er tungt og ukomfortabelt men det er fandme vigtigt. Og husk, det er et privilegie at lære om racisme og ikke være udsat for det!


Om bogen:

"Me and White Supremacy teaches readers how to dismantle the privilege within themselves so that they can stop (often unconsciously) inflicting damage on people of colour, and in turn, help other white people do better, too. When Layla Saad began an Instagram challenge called #MeAndWhiteSupremacy, she never predicted it would spread as widely as it did. She encouraged people to own up and share their racist behaviors, big and small.

She was looking for truth, and she got it. Thousands of people participated in the challenge, and over 90,000 people downloaded the Me and White Supremacy Workbook. The updated and expanded Me and White Supremacy takes the work deeper by adding more historical and cultural contexts, sharing moving stories and anecdotes, and including expanded definitions, examples, and further resources. Awareness leads to action, and action leads to change. The numbers show that readers are ready to do this work - let's give it to them." Du kan finde bogen på saxo her til 174,95 kr. (engelsk)*


Kan trold tæmmes? af Nana Dall, Maia Kahlke Lorentzen og Katrine Emme Thielke

Denne bog ville jeg (som sådan) ikke kategorisere som en feministisk bog. Den handler om trolde (trolls) på internettet; deres metoder, motivation og troldeadfærd med masser af eksempler vi selv har kunne følge online. Men den fortæller alligevel hvordan de, der er mest udsatte for troldeangreb er kvinder og minoritetsgrupper. Hvordan trolde kan slukke for meninger de ikke er enige i med diverse troldeadfærd forklaret i bogen. SÅ interessant!


Om bogen:

"Når nogen siger internettrold, tænker du måske, at der er tale om et moralsk afsporet kældermenneske. Men det er en misforståelse. ’Trolling’ er blevet et fænomen, der ikke længere er isoleret til online-subkulturer, men er udbredte taktikker som kan være alt fra satirisk fjol, aktivistiske afsporinger af debatter på sociale medier til hadekampagner, trusler og cyberstalking. Og de fleste af os, deltager i det. Troldene er med andre ord os selv.

Kan trold tæmmes? analyserer troldeadfærd fra a til z og graver sig ned i ytringsfrihedens digitale dilemma: for hvad stiller man op, når den enes ytringsfrihed fører til intimidering og ekskludering af den anden? Hvordan skal vi forstå troldeadfærd, og hvad gør vi ved det, når adfærden truer den demokratiske samtale?"


Den kan købes hos saxo lige her til 249,95 kr.*0 kommentarer

Relaterede indlæg

Se alle
bottom of page