top of page
  • Forfatters billedede fries klub

Blod efter sex // første gang og jomfrumyten


"Hej Du. Jeg har et spørgsmål til klubben. Jeg havde sex for første gang i går (juhu). Det var en super fin oplevelse, men det gjorde ret ondt. 1 time efter sexen, så begynder jeg at bløde. Okay kraftigt, men jeg tænkte det var meget normalt. Her dagen efter. (Over 24 timer siden), der bløder jeg stadig. Det kommer mest når jeg tisser. Jeg har ikke ondt, overhovedet, men jeg er lidt bekymret for hvor lang tid det er normalt at bløde? Håber klubben kan hjælpe. Hilsen en forvirret teenager."

Her kommer jeres svar til medlemmets besked og så tænkte jeg at det også ville være relevant lige at bringe jomfrumyten på banen med lidt hjælp fra kh-underlivet. Men inden vi tager hul på det så kommer her jeres svar:


Blødte du første gang du havde penetrativ sex?

37% af jer svarede ja 63% af jer svarede nej

"Ja - og bagefter fik jeg menstruation, selv om det var ca. 2 uger for tidligt. Tror måske også, det er det? Det kan jo sætte alt muligt hormonelt i gang i kroppen." "Ja, men nej: jeg blødte på et tidspunkt, hvor min kæreste gav mig finger — inden jeg nogensinde havde haft penetrationssex med pik i fisse, men efter jeg havde haft alle mulige fingre oppe i mig flere gange." "Ja men meget lidt og kun umiddelbart efter." "Det lyder dejligt med en første gang som var dejligt. Jeg tror ikke hun skal være bekymret. Blodet bliver blandet med tis og kan se kraftigt ud. Hvis det var mig ville jeg tage et bind på for at holde øje med den direkte blødning. Blødning i toilettet tror jeg ikke er målbar. Hvis hun bløder igennem bind ville jeg tage kontakt til lægen. Hvis hun er bekymret lige nu kan hun ringe 1813, de er altid søde til at svare på spørgsmål."

"Jeg blødte også et par dage efter min første gang - det er helt normalt"

"Jeg tror jeg blødte (en lille smule) i næsten to dage inden det holdt helt op!"

"Lyder fredeligt hvis det bare er lidt blod på toiletpapiret. Sådan var det også for mig en hel dag efter"

"Det oplevede jeg også. Det stoppede med at bløde eter en halv uge ca. Min mens blev også meget uregelmæssig bagefter" "Jeg er slet ikke læge eller noget der minder om. Men jeg tænker det kan være personen har fået en lille rift. Det har jeg oplevet af få hvis jeg ikke har været helt våd og det er ofte det ikke går ondt. Men hvis personen er bekymret for dette vil jeg altid anbefale at ringe til lægen. De ved hvad de snakker om."

"Sådan husker jeg også min første gang. Det stopede et par dage efter"

"Jeg har flere gange oplevet at penetrativ sex har startet min menstruation - måske det?"

"Jeg blødte et par dage efter første, det startede også ca. 1-2 timer efter sex"

"Jeg blødte/pletblødte en hel uge efter..."

"Jeg blødte også en del og min menstruation blev underlig uregelmæssig efter første gang"

"Jeg prøvede det samme første gang, jeg blødte også i 24 timer ca. Jeg tror at jeg mere eller mindre “flækkede” lidt. Det tror jeg tit kan ske når det er en første gang. Jeg synes ihvertfald ikke kun skal være bekymret, kun hvis det fortsætter i flere dage."

"Sex udløser tit min menstruation, måske er det det"

"Jeg har oplevet det samme, det er dog fordi jeg havde fået en rift"


"Kan det være menstruation?"

"Min veninde sprækkede da hun havde penetrationssex første gang. Tag til lægen"

"Jeg blødte fem dages tid og fik at vide at det var helt normalt"

"Det kan sagtens have sat din mens igang også selvom det slet ikke passer i cyklus"

"Jeg tænker at det er en helt harmløs rift i vaginaen"

"Jeg blødte også i trusserne et par dage efter"

"Opsøg læge - der behøver slet ikke være noget galt men bedre at være på den sikre side"

"Jeg småblødte i et par dage efter. Og lidt efter anden gang men så stoppede det også"

"Skete nogle dage efter for mig- Meget rødt og en del blod. Også ingen smerter!"

"Har prøvet noget lignende men der tror jeg at det satte gang i min mens, som så kom på et forkert tidspunkt"

"Jeg oplevede lidt blødning som lidt menstruationsagtigt, men det gik væk efter et par dage"

Er det en rift kan du læse mere om klubbens råd i indlægget 'Spørgsmål om underlivet // 2'


Under penetrativ sex, om det er første gang eller ej, er det ikke meningen at det skal gøre ondt og kan tyde på at underlivet ikke er 'klar' til penetrationen. Det kan man forbygge ved at varme mere op, altså dermed gerne blive mere våd eller bruge glidecreme hvis ikke det er muligt at underlivet selv danner 'smørelse' (hader lidt meget det udtryk..).

Det kan være at der skal mere opvarmning til men det kan også godt ske at du har lyst til sex men at du ikke bliver våd (nok) - eller omvendt, du bliver våd men har ikke lyst til sex. Det er helt, helt normalt og kaldes arousal non-concordance. Din hjerne, der hvor du bliver tændt og din krop stemmer altså ikke overens. Sker det at du har lyst til sex men ikke bliver våd kan glidecreme hjælpe godt på vej - du kan se hvilke klubben anbefaler i dette indlæg.


Har du lyst til at finde ud af mere om non-concordance så kan jeg virkelig anbefale af få fingrene i bogen 'Come as you are' af Emily Nagoski. Bogen er blandt andet nævnt i dette indlæg hvor jeg anbefaler bøger der har haft en stor indflydelse på mig og retten til min egen krop.


Det behøver altså ikke at gøre ondt første gang man prøver penetration og det er altså heller ikke et selvfølge at man bløder til trods for hvad der gennem årene er blevet fortalt. Som jeg skrev i starten af indlægget så jeg ville også gerne tilføje noget om den kære jomfrumyte der nærmest bliver dunket oven i hovedet på en i teenage årene blandt andet i den meget mangelfulde og cis-og hetronormative seksualundervisning.

Følgende tekst er uddrag fra blogindlægget 'det er på tide at vi afliver jomfrumyten' på bloggen kh-underlivet.dk som jeg kun kan anbefale at man følger med i - du kan også finde kh-underlivets instagram lige her.


Indlægget er skrevet af Emma der står bag kh-underlivet i samarbejde med Hevy Sadraddin Gibrael, der læge på gynækologisk obstetrisk afdeling på Slagelse sygehus.

"Du har helt sikkert hørt det før. Ordet ”jomfruhinde”. Men modsat hvad mange – måske dig selv – går og tror, findes der ikke nogen hinde mellem en kvindes* ben, der indikerer, om hun er jomfru eller ej. Til gengæld findes der en krans af slimhindefolder lige ved skedeåbningen. Denne kaldes kønskransen eller hymen på fagsprog. Og den har alle kvinder gennem hele livet – også efter første samleje!


At der skulle eksistere et tyndt lag væv, der dækker skedeåbningen som mellemlægspapir i en madpakke, og som penis prikker hul på eller sprænger ved første samleje, er en myte (medmindre man har en medfødt misdannelse). The cherry doesn’t pop, når du som kvinde har sex for første gang. Og nej, man kan heller ikke se på en kvinde, om hun har haft sex (eller brugt tampon eller menstruationskop, for den sags skyld!) blot ved at kigge hende mellem benene."


"Hymen, eller kønskransen som den også kaldes på dansk, består af en krans af slimhindefolder, som er placeret langs indersiden af skedeåbningen – lidt ligesom en scrunchie, altså en hårelastik, med en masse folder og en åbning i midten.


Disse slimhindefolder kan se forskellig ud fra kvinde til kvinde, og vi nævner her nogle af de typer der findes. Ofte danner folderne tilsammen en ring af væv med en centralt, cirkulært placeret åbning, men det varierer fra kvinde til kvinde. Andre gange er hymen mere halvmåneformet end en decideret krans. Og i nogle tilfælde folder hymen sig ind over sig selv og stikker lidt frem.


Endelig er hymen utrolig elastisk og kan strække sig en hel del uden at tage skade. Det betyder, at det langt fra er alle kvinder, der bløder, første gang de har samleje. Faktisk har et hollandsk studie vist, at det kun er under 50 % af alle kvinder, der bløder ved den seksuelle debut. Ligesom i alle andre henseender, er alle kvinder forskellige. Nogle bløder, andre gør ikke. Og begge dele er helt normalt. Der kan være mange årsager til, at man bløder fra skeden i forbindelse med samleje, herunder, men ikke udelukkende, på grund af rifter i hymen.


*Vi anerkender, at ikke alle, der har en kønskrans, identificerer sig som kvinde, og ikke alle, der identificerer sig som kvinde, har en kønskrans. Når vi benytter ordet kvinde i denne kontekst, skyldes det, at forskningen om kvinder, sex og hymen, som vi refererer til i vores blogindlæg, beror på en cisnormativ kønsopfattelse."

Du kan læse meget mere om dette i blogindlægget 'det er på tide at vi afliver jomfrumyten' hvor der også er anbefalinger til dig der vil vide endnu mere.


0 kommentarer

Relaterede indlæg

Se alle
bottom of page